Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност

Политическите актьори да действат отговорно, призова той във Facebook
21 дек 2016 21:30, Анисия Иванова
201
Радев: Служебен кабинет - след като встъпя в длъжност
Архив: Булфото

Румен Радев ще обяви състава на служебния кабинет едва когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Това написа в страницата си във Facebook новоизбраният президент в коментар на решението на Росен Плевнелиев да не излъчва служебно правителство сега и да отстъпи това право на наследника си

"Твърдо решен съм да се придържам към Конституцията - ще оглася състав на служебния кабинет след встъпването ми в длъжност. След президентските избори и референдума в България се създаде нова политическа ситуация. Оставката на кабинета даде старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Тя приключи безрезултатно.

Още по темата

Конституцията е изрична: сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на Президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на Конституцията. Патосът на добрите намерения не замества закона", коментира той в социалната мрежа.

Според Радев в обръщението си президентът представя отказа си да изпълни конституционно задължение като "отстъпване на правомощие".

"Основният закон изключва хипотеза, при която президентът отстъпва своето правомощие да състави служебен кабинет. Конституцията съдържа само възможност за Президента да „възлага правомощия“ и то само и единствено на вицепрезидента. Друго „възлагане“ на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", пише Радев.

"Призовавам политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза", смята още Радев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
1
 
! Отговори
Екзистенциална темпо преди 7 години
Радев де факто и де юре,не става и за *** на буре.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Savsem sakonni i normalno sdelka rosen. Oiko ne e ok
141
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
plevneliev ti si sram za nas i nai loshoto ne si ruski *blizect
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мари, Мари, той е наясно, но дали вие сте наясно е спорно.
139
12
 
7
 
! Отговори
Мари преди 7 години
Тоя има ли представа изобщо за какво стана въпрос или само повтаря написаните чу опорни точки.Боже.....,какъв президент избрахме. Нека си ходи с каката по опери и да си празнува Коледа и Нова година - "Конституцията му дава тези правомощия
138
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев спази традицията да се проявява като безгръбначен и слуга на чужди интереси... Поне е последователен в нещо, да си ходи по-скоро, че не ни се слуще поредно мазно и демагогско новогодишно обръщение.
137
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По целият свят законите се прилагат, а в България се "тълкуват". Естествено мафията има изгода законите, включително и конституцията да се "тълкуват", защото счита, че народа е ***. Всеки, който "тълкува" закони е или *** или престъпник, а ако е юрист следва да си скъса дипломата, а официално до живот да се лиши от права на правоспособен юрист.Аман от тълкуватели, закони за определен човек, "на парче" и т.н.
136
0
 
6
 
! Отговори
да отстояваш на инат преди 7 години
Кой как прочита Конституцията и я тълкува, е въпрос на политическа позиция, а не на принципност при нашите президенти
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов подаде оставка на правителството, без да има причина за това, в крайно неподходящ момент. Със сметката, че при нови парламентарни избори, ще получи мнозинство и още 4 години ще е с пълна власт. Президента щеше да го преглътне и изолира, до колкото може.Плевнелиев отказва да си изпълни конституционните задължения. Един месец тупа топката, а за следващия месец казва да става каквото ще. Е това са фактите. Срещу думите за стабилност и отговорност на ГЕРБ лидерите.
134
17
 
7
 
! Отговори
радев - тъпанар преди 7 години
Избрахме си поредния *** ***. После ГЕРБ това ГЕРБ онова. Всички са в един кюп. Кво ни правят на маймуни. През 20 дни ново правителство. да си го излъчи сега, Плевнелиев да разпише и да почват да работят - да ги видим колко са кадърни. гадни и смръдливи комунисти. Да, ама Не!
133
16
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До socialen- Правилно-московските инструкции трябва да се спазват... Пък и Йотова предупреди парашутистчето,че при най-малка....
132
2
 
24
 
! Отговори
сатана преди 7 години
има си конституция а не торба с желания
131
5
 
17
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Плюнчо нали е много принципен и познава уж Конституцията - да си назначи до 20.01.2017 правителство, което генерал Радев ще уволни с най-голямо удоволствие на 21.01.2017.
130
4
 
20
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Малобройният, електорат на Борисов от бедни, провинциални, български пролетарии не познава законите нито знае какво е конституция и иска тва, с което неграмотният Борисов го забаламоса.
129
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, чехлю взе отношение! Аз мислех, че е забегнал.
128
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
хаиде боико събираи си кокошките
127
12
 
22
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Радев е прав . На Плевнята му беше лесно когато назнааваше правитлества който имаха една цел да манипулират избори . Е нека сега да го видим колко е добър да създаде правителство което да работи ефективно дори и 20 дни ? Дали някой ще го уважи изобшо или всички ще му се изсмеят в лицето ? Хайде нали РБ и ГЕРБ са отговорни , ами нека Плевньо да си предложи този състав да Бъде и служебен . Нали се сещате какво ще стане след 22.01 ?
126
2
 
9
 
! Отговори
до баи хои преди 7 години
не ти остава много
125
7
 
28
 
! Отговори
До герберски тролове преди 7 години
Цачева - член на БКППлевенлиев - член на БКПББ - член на БКПИ да се пенявите по форумите, уважаеми другари демократи, от вас по-големи комунисти няма. 28 години не слязохте от власт. На новите избори нито Марешки, който ще ви е бъдещата патерица, нито ДПС - с което управлявахте, нито нова десница на старите крадци няма да ви помогне.Пийте по една студена водица, че доста дела ви чакат и ревизия на управлението Ви.
124
6
 
31
 
! Отговори
Законът, законът преди 7 години
Байновци Гербери, проблемът е Конституционен. Има закон и той трябва да се спазва, а не който както му хрумне, така да го тълкува. Но тъй като всички Гербери ревето гороломно да се наруши Конституцията, означава само едно, че сте противоКонституционна партия и трябва да бъде забранена, а не значките на умрелите Комунисти, дето с микроскоп неможеш да ги намериш.