ОмбудсМая към депутатите: Не замитайте вота от референдума!

Имало време и този парламент да въведе мажоритарния вот
Обновена: 9 яну 2017 13:48 | 9 яну 2017 13:37, Камелия Цветанова
74
ОмбудсМая към депутатите: Не замитайте вота от референдума!
Снимка: Булфото, архив

Според омбудсмана Мая Манолова, въпреки че на този парламент му остава още малко живот, времето е напълно достатъчно, за да се приемат промени в изборното закодоталество и да се въведе мажоритарен вот.

Още по темата

"Много се надявам, че и депутатите, и партиите не страдат от амнезия. Преди 2 месеца се проведе национален референдум, на който гласуваха 3,5 млн. граждани и 2,5 от тях казаха "Да" на мажоритарния вот, на задължителното гласуване и на намаляването на субсидиите на партиите", коментира тя.

Според нея няма как този референдум да бъде "заметен" и забравен.

"Това поведение на политическите партии допълнително ерозира и без това ниското доверие към тях“, добави тя.

Така че омбудсманът призова парламентът да се заеме с въпроса.

"Това Народно събрание е длъжно да обсъди, да дебатира и да се произнесе по проведения референдум", призова Манолова.

Тя обясни, че по закон срокът за произнасяне е тримесечен.

"Народните представители и парламентарните партии би следвало да имат достойнството и куража да застанат пред българските граждани и с действия да покажат ще се съобразят ли с вота от референдума", отсече Мая Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
Мими Николова преди 7 години
До Анонимен 20-Анонимен 58 ти отговори много изчерпателно !
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би Слави да я е корумпирал Майчето? Много е активна.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТОТИЦИ ЖАЛБи на граждани отлежават при омбудсмана, но Мая Манолова няма време да ги разглеждаЗАЩОТО СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ.Да не ни изненада след година с нова партия?!?!Трябва да намали малко популизма и да се заеме с преките си задължения.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето български граждани не гласуваха за референдума,а част от тези,които гласуваха не подкрепиха исканията на Слави и компания.След изборите лъснаха користните цели на организаторите.И така,референдумът няма задължителен характер.Ама те фалшифицирали вотът.Да ама Плевнелиев пет години беше президент с фалшифициран вот.Царя на манипулациите Цецо всеки пък манипулира изборите и никой не реве.Така че Сори ама не става.
50
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Е сега вече от Бесепето изключиха Мая от партията. Не може така да се действа срещу столетницата.
49
2
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 7 години
Омбусмая защити железно братя Галеви, така ще ви защити и вас!
48
1
 
1
 
! Отговори
19 feb преди 7 години
Kolko li obeseni ste ima do 3 mart?
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Maja i slavi goljama kombinazia be
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кои са тези ,,личности '' които ще влязат в парламента - същите партийни муцуни плюс купени хора и подставени лица ! Това няма да оправи нищо ! Парламентарната демокрация е най безотговорната и крадлива система за управление и не случайно беше избрана след 1989 г. ! И какви са тези ,,служебни ''правителства - загуба на време и извършване на далавери за кратко време !
45
2
 
6
 
! Отговори
.хллцфйж преди 7 години
До Анонимен 59в Унгария също не мина референдума за мигрантите , макар че спечелиха с над 90 % , ама нямаше 50 процента активност
44
2
 
8
 
! Отговори
8695769п70 преди 7 години
в коя нормална държава ще искат за 2 / 3 седмици да си променят на 180 градуса изборното законодателство защо оставиха субсидиите същите ???? там гласуваха повече хора , те да станат 1 лев !!!!!Защо ГЕРБ подхождат избирателно КЪМ РЕФЕРЕНДУМААми ББ да не си беше давал оставка , да си беше работил парламента , да си гласува едни мажоритарни избори , ами сега искат Радев да удължава" живота" на депутатите .
43
11
 
12
 
! Отговори
алоо преди 7 години
болшинството не ви гласувахме на тъпия референдум, похдвърлен от Славчо чалгата, изживяващ се като началник в републиката! Не искаме задължителен и мажоритарен вот, ясно ли вие на *** ***???? Не искаме! И АЦА не искаме! Стига говорихте от името на народа!
42
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Стига PR г-жо Манолова! Знаем отдавна, че НЕ ви интересува вота на народа!
41
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навсякъде в нормашния свят решенията на референдуми са задължителни независимо от броя на гласувалите, само у нас има некакъв измислен праг, който дори и да бъде преодолян ЦИК фалшифицира данните, така че да ни обясняват как недостигали еди колко си гласа, ама то търпението на народа се изчеепва и ще хвърчат зелки
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 55"Референдума не е задължителен , не достигат необходимите гласове , повече няма какво да се коментира !" - Разбира се , че има какво да се коментира , поста Ви е манипулативен , не достигнаха необходимите гласове референдума да се превърне в закон , но е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за Народното Събрание , да го разгледа и да се произнесе със свое решение по всички въпроси от референдума в установения законов срок . Та сега искам да видя кои партии ще си направят политическо харакири .
39
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдума не е задължителен , не достигат необходимите гласове , повече няма какво да се коментира !
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпроса на въпросите трябва да е-Съгласни ли сте решенията на референдуми да са задължителни независимо от броя на гласувалите? Без да бъде решен този въпрос е безмислено да се правят референдуми, защото основните партии, ЦИК... абсолютно всички, които са част от корумпираното ни управление ще саботират референдумите
37
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 7 години
Не е страшно Киро и Пъчо да са от една партия ако не слушат партииния вожд а си слушат волята на избирателите - щото след две години - три ще искат пак да са депутати. Партиите в България нямат никакви различия - бас слагам че и Атака да направи правителство ще прави почти същото каквото и Герб и БСП - нищо че сега ляла Белия вожд.
36
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
До българката - Въпроса за субсидията е символичен. същината на нещата са това как се формира управлението. У нас то се наследява - Киро Добрев да не почна от низовата организация на БСП - директно на върха и директно депутат до живот.Революция при демокрация се прави със смяна на избирателната система - уж все гласуваш а реално можеш да подмениш 90% от политиците. Ама ако тия си ви харесват - трайте си и им гласувайте.
35
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
За илюстрация на системите - две любими персони - Лъчо Мозъка /герб/ и Киро Добрев/ БСП/. И двамата при мажоритарна система не могат събра по 10-12 % гласове каквато и реклама да си правят. При тая система сега ще ви ги пишат в листите и ще ви назидават от телевизора доде сте живи.