Общините със субсиидии от 1 млн. за... електромобили

Кметовете нямало да се возят в тях, екоинспектори ще ги ползват
Обновена: 11 яну 2017 15:35 | 11 яну 2017 14:30, Веселина Йорданова
10
Общините със субсиидии от 1 млн. за... електромобили
Снимка: Reuters

Екоминистерството иска да разшири програмата, по която администрациите ползват електромобили и хибридни автомобили. Желанието на МОСВ е общините да ползват субсидиране, за да купят микробуси или други превозни средства за общински цели, обясни екоминистърът в оставка Ивелина Василева.

С решение на правителството в оставка от днес Министерството на околната среда и водите ще предостави на Националния доверителен екофонд за управление 15,298 млн. лв. Средствата са от продажба на квоти на емисии на парникови газове от инсталации чрез търг.

По Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд се санират публични сгради, а миналата година започна и пилотна програма за частично субсидиране за закупуването на електро- и хибридни автомобили с ресурс 1 млн. лева.

"По пилотната схема бяха осигурени средства за 44 автомобила, като 34 са електромобилите и 10 са хибридните автомобили", каза екоминистърът.

Финансиране са получили 22 общини и 4 администрации. Екоколите се използват от екоинспекторите, които извършват проверка в населените места, има общини, в които се използват от социалните служби, стана ясно от думите й. Василева заяви, че не й е известно кметове да ги ползват.

МОСВ изисква местните власти да представят разчет на километража, който ще бъде изминат на годишна база и икономиите, които ще реализират – от гориво и като въздействие върху околната среда.

По думите й отново 1 млн. лева ще бъдат осигурени за електромобили и хибридни автомобили, а останалите средства ще се използват за саниране на детски градини, училища, болници и др.

Василева каза, че до този момент програмата работи успешно, като се осигурява 85% от финансирането. Вече са санирани 58 сгради със средства от инвестиционната програма за климата.

По отношение на зимната обстановка, министърът коментира, че институциите са изключително мобилизирани.

В язовирите има свободен обем предвид очакваното снеготопене и нивото им се следи, увери тя. За около 15 язовира, чиято собственост не е изяснена, отговорността е на областните управители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава! Така ще е , докато публичните средства се разходват по комунистически или с други да се прахосват и оттук да се облажват някои в схемата. Абсолютна кретения е това да се харчат пари за коли на ток по селата ...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще крадат пари, докато народа ще продължава да кара обикновени коли средно на по 20 години и да се отоплява на твърдо гориво, ефекта за екологията ще е нулев, а джобовете на кметовете пълни, още от същото.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лапате ли комисионни а м* - ка ви
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа мизерства а "милиардерите" политици сороски гербаджий хвърлят пари за евроглупости.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МОСВНе си прав! При червеноглавката можеше поне да се установи някой факт и да се предприемат някакви мерки за опазването й, да речем. Тук щетата е пълна, щото само в София не се сещам за повече от 2-3 места за зареждане на е-мобилите, какво остава за страната. Ще падне едно безкрайно пътуване за зареждане до по-големите градове, където евентуално има станция и толкоз. Ако се свърши някаква работа, ще трябва тя да е попътна. Поредното харчене на пари за тоя дето духа.
3
0
 
3
 
! Отговори
пародия преди 7 години
ако искат да стимулират ползването на ел авотомобили има други много по ефективни механизни от покупката на 40 автомобила
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахха, че кметовете в по-различно от БМВ, Мерцедес, Ауди, Лексус или каквото и да е там друго луксозно возило за под 100 000 лв не се возят, а в къщи под 200 000 лв рядко живеят.
1
0
 
11
 
! Отговори
МОСВ преди 7 години
Пак добре, можеха да ги дадат например за преброяване на прелетните ята на жълтоопашатата червеноглавка напролет. Резултатът горе долу щеше да е еднакъв.