Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС

Депутатите заключиха, че обсъждането на референдума е прибързано
153
Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ не успя да прокара мажоритарната система в парламента, след като се оказа, че всички останали са против предложението им въпросите от референдума да бъдат приети с решение на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ, което бе внесено на 14 ноември м.г., предвиждаше мажоритарни избори, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов призова колегите си от другите политически сили да се съобразят с волята на суверена.

Четин Казак от ДПС обаче поиска да се отложи обсъждането на решението на ГЕРБ с мотива, че е прибързано и всички, с изключение на депутатите на Бойко Борисов, го подкрепиха.

"Вкарва се в края на мандата на парламента само с популистки подбуди, които целят ГЕРБ да се докара пред избирателите и да се хареса на някои водещи на шоу програми, но има дело пред ВАС, от което зависи въобще как ще се действа оттук нататък по референдума", отсече той.

В момента тече повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от инициативния комитет на "Шоуто на Слави", след като ВАС даде ход на второто дело, заведено срещу решението на ЦИК от 11 ноември, с което се обявяват резултатите от националното допитване.

В него участваха над 50% от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и орязването на партийната субсидия до един лев на глас да станат задължителни.

Шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му, които инициираха референдума, оспорват резултатите на ЦИК и смятат, че недостигащите 12 000 гласа са подадени, но има несъответствия между броя на пликовете и бюлетините.

Цветанов обаче отсече, че от ГЕРБ ще продължат да настояват да се приемат въпросите от референдума, защото хората на Бойко Борисов били последователни.

В неделя Цветанов поиска от новоизбрания президент Румен Радев да даде още няколко седмици живот на този парламент, за да се въведе мажоритарната система за предстоящите избори.

Радев обаче разпространи съобщение, че ще спазва Конституцията и ще разпусне 43-ото Народно събрание възможно най-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !И КРИМСКИЯ РЕФЕРЕНДУМ БЕ ОРГАНИЗИРАН НЕСЕРИОЗНО ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ГО ПРИЗНА
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и русия се управлява от САЩНе знам за Русия, но Гърция беше рекетирана за нов договор с кредиторите, а Англия протака излизането от ЕС.
57
11
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Знаете ли защо НЕ гласувах на референдума ?Не, защото съм против референдумите. Напротив - смятам, че такива трябва да се провеждат по-често у нас.Не, защото въпросите на референдума не ме интересуват и не са справедливи.Не, защото ми е все едно какво ще става с България ...НЕ гласувах на референдума, защото инициаторите му Славчо Дългия и компания са нравствено уродливи същества и НЕ бях убеден, че помислите им са чисти, въпреки наглед уж добрите им пожелания.
56
8
 
6
 
! Отговори
Баладжията преди 7 години
ГЕРБ решиха да се възползват от един народ склонен към популизъм, за да прокарат една остаряла, несправедлива и гл.упава система, от която облага имаха само те и още 1-2 партии!
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са подли червените *** в този форум те хем са за хем против няма угодия.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стани стани юнак балкански всички партии са срещу народа
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени русия се управлява от САЩ
52
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАДЕВ И БСП МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ САМО С ПОМОЩТА НА ОКУПАЦИОННАТА РУСКА АРМИЯ. НО БЪЛГАРИЯ Е НАТО И РУСКАТА АРМИЯ НЯМА ШАНСОВЕ.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,то и ГЕРБ си признаха преди време,че са против мажоритарния вот,но понеже така искал народа,затова с отвращение го предложиха.А иначе много добре си знаят,че при един мажоритарен вот нито Цецо,нито Цецка,нито Десито,нито Цвета,нито Лъчо мозъка,нито Лилето и още много други няма да влязат в заветния парламент.Единствения начин това да стане,е да похарчат партийната субсидия за подкупи,която никак не е малка.Все пак 30 милиона на влог са си 30 милиона.Затова са толкова ербап.
50
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Братя българи - пожелавам ви приятно гласуване и живот под управлението на менкащите се Корнелия и Борисов до пълното ви оскотяване. Нищо не променяйте да не стане по лошо. Давайте така до пълната победа на "Прехода". Аз братлета при тази система повече не гласувам.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И В УКРАЙНА "МНОЗИНСТВОТО" БЕШЕ ПРОТИВ ЕВРОПА. ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА ЧЕ ТОВА НЕ БИЛО МНОЗИНСТВОТО А ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ
48
17
 
10
 
! Отговори
Ето ги преди 7 години
Ето мръсните червени кучета не позволиха на Герб да изпълни желанието на народа. Виждате с какви престъпници си имаме работа. Но народа е единен и ще гласува за Герб и премиера генерал Бойко Борисов!
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРА!УРА!УРА!Славчо и Бойко пак се прегърнаха.Обхванала ги е абсолютна амнезия и забравиха как единия всяка вечер иронизираше другия,а пък другия щеше да закрива първия.Каква метаморфоза!Да се смееш ли,да плачеш ли и на кого да вярваш.
46
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКИТЕ МЕКЕРЕТА СА МНОГО УВЕРЕНИ. ТЕ БЯХА МНОГО УВЕРЕНИ И В УКРАЙНА.
45
4
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Референдума не получи необходимите гласове, за да стане задължителен. Поне за сега, преди последните проверки на бюлетините. По конституция народното събрание трябва да разгледа въпросите и вземе решение, което не е задължително да е точно с предложението. Например Държавната субсидия да се промени на 5лв. вместо на 1 лв. Или изборната система да бъде смесена-50% пропорционална, 50 % мажоритарна, например.Само че това трябва да бъде обвързано със закони, а сегашното Народно събрание е пътник.
44
3
 
8
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
явно има далавера,щом Герб толкова се зсгрижи за еота народен, няма случайни неща, но и нсивниците свършиха.Нека броят на ръка, ако минава да се и,зпълнява, ако не, история...
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ми се струва, че съдът ще вземе за пореден път решение "вимето на народа", вместо в името на народа"! Ама няма проблеми, той народеца спинка, особено и в момента даже е зимен съня.Спи народе, спи!!!
42
0
 
5
 
! Отговори
Вени преди 7 години
До 58 не разбрах какво общо има мая Манолова с дебатите в НС. Нали и тя внесе проект на избирателния закон за мажоритарен избор. По важното е намаляване на субсидиите на 1 лв
41
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Иначе Пудела е прав, ако искаха да приемат резултатите от реферундума имаха месец и нещо да го сторят, Сега да лопва мандалото и толкоз. Ше избутаме още един мандат по старата система, дано обаче герп и бсп да не управляват.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимъс Максимус преди 7 години
И после как ГЕРБ искали, пък другите не им дали... Предизборни глупости и поредните гащници, които си дават г*за за още малко време в политиката.