Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС

Депутатите заключиха, че обсъждането на референдума е прибързано
153
Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ не успя да прокара мажоритарната система в парламента, след като се оказа, че всички останали са против предложението им въпросите от референдума да бъдат приети с решение на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ, което бе внесено на 14 ноември м.г., предвиждаше мажоритарни избори, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов призова колегите си от другите политически сили да се съобразят с волята на суверена.

Четин Казак от ДПС обаче поиска да се отложи обсъждането на решението на ГЕРБ с мотива, че е прибързано и всички, с изключение на депутатите на Бойко Борисов, го подкрепиха.

"Вкарва се в края на мандата на парламента само с популистки подбуди, които целят ГЕРБ да се докара пред избирателите и да се хареса на някои водещи на шоу програми, но има дело пред ВАС, от което зависи въобще как ще се действа оттук нататък по референдума", отсече той.

В момента тече повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от инициативния комитет на "Шоуто на Слави", след като ВАС даде ход на второто дело, заведено срещу решението на ЦИК от 11 ноември, с което се обявяват резултатите от националното допитване.

В него участваха над 50% от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и орязването на партийната субсидия до един лев на глас да станат задължителни.

Шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му, които инициираха референдума, оспорват резултатите на ЦИК и смятат, че недостигащите 12 000 гласа са подадени, но има несъответствия между броя на пликовете и бюлетините.

Цветанов обаче отсече, че от ГЕРБ ще продължат да настояват да се приемат въпросите от референдума, защото хората на Бойко Борисов били последователни.

В неделя Цветанов поиска от новоизбрания президент Румен Радев да даде още няколко седмици живот на този парламент, за да се въведе мажоритарната система за предстоящите избори.

Радев обаче разпространи съобщение, че ще спазва Конституцията и ще разпусне 43-ото Народно събрание възможно най-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Kitaiski mag shop преди 7 години
Eftini vajeta ima za vsichki.
98
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Най-големия проблем ще бъде районирането и може да се обжалва в съда,така че жовотът на този Парламент не може да се продължава безкрайно.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб са организирана престъпна група за ограбване на българите!
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ знаеха ,че другите са ПРОТИВ и решиха отново да се правят на народна партия. Ох ,толкова са нагли и прозрачни. Няма ли да си ходят вече ???????
95
5
 
17
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НЕ ИМ ВЯРВАМ НА ГЕРБ. ТЕ АКО ИСКАХА ДА ПРИЕМАТ НОВ ЗАКОН ЗА ИЗБОРИТЕ НЯМАШЕ ДА ВАКАНЦУВАТ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО, А ЩЯХА ДА РАБОТЯТ КАТО ВСИЧКИ ТРУДОВИ ХОРА. БЕШЕ ИМ ХУБАВО ДА МЪРЗЕЛУВАТ, А СЕГА УЖ ВРЕМЕТО НЕ ИМ СТИГНАЛО.
94
12
 
5
 
! Отговори
Dkdk преди 7 години
Вижда се кои самозабравили се крадливи и лъжливи политици действат 27 години срещу интересите на българския народ-БСП, ДПС, Ятака, измислените псевдопатриоти....това са престъпниците, които трябва да бъдат наказани и изгонени от НС. След това трябва да бъдат съдени за изпълняване на политически поръчки в полза на руските интереси и товарищ ***. Бесило за измекярите комунистически, защото това са наследниците на БКП- БСП, ДПС , яТака... и техните измислени лидери служещи на руската ***.
93
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ единствени се съобразяват с исканията на народа. Сега се видя колко лицемерни и фалшиви са всички останали, начело със социалист-комунистите.
92
15
 
12
 
! Отговори
участник в референду преди 7 години
До Цирк ГЕРБГЕРБ ако наистина искаха да променят правилата, имаха много време от 6 ноември досега, за да го направят. Сега просто правят цирк ГЕРБ, за да се харесат на по-неумните избиратели.-----------Но в крайна сметка го направиха, нали? А вие от БСП заметохте референдума по килима!
91
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ се съобразиха с волята на 3, 5 млн души, а Радев и Нинова се скриха като п..., каквито са и двамата споменати.Факт!
90
6
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да се "съобразят с волята на суверена" значи ами той им показа червен картон ,ама гербавите *** два месеца се ослушват та си просят и допълнително време много "работни" станаха на края.
89
2
 
2
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
124'kvi gi govorish?????zloto e sutrin v kenefa moi
88
0
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
GB izlizat zaradi referendum ot EU :) pone si lichi koi se suobraziava s dumata na naroda.koi e toi GERB.lichi li koi e?lichi.dumite sa izlishni
87
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваИ кво викаш, даи да премахнеме и мажоритарния избор на кметове, да оставим Корнелия да ни ги назначава
86
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то и ГЕРБ сега се сетиха 3 месеца след референдума, ама останалите направосе закопаха с техния инат
85
2
 
23
 
! Отговори
това е преди 7 години
Страх ги е тези *** че няма вече да влезнат в парламента за това е всичко.
84
12
 
5
 
! Отговори
Joko преди 7 години
2,5 млн. от 6 млн. с право на глас ! Някой може ли да ми каже за какъв референдум става въпрос и защо продължава истерията на шута Слафи ???
83
1
 
12
 
! Отговори
ha ha haaa преди 7 години
При електронен вот нама да могат да скрият няколко десетки чувала с бюлетини - както направиха с референдума. Пре мажоритарен вот нама да взимат милиони от кандидат-депутатите...А купуването на 51% от гласовете е непосилно...Само търсят начини за да не приемат точките. Не гласувайте за никоя от сегашните и воала - народа отвръща на удара...
82
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Ако една малка партия на национално ниро може да събере 5% и да има депутати, при мажоритерен избор може да не получи нито един, защото няма да има меобходимата бройка в нито един район. Изключение може да бъде само София. На Бойко това му е ясно, и заради това иска мажоритарен вот. А това, че ще останат много хора без политическо представителство в следващия парламент не му е проблем. Нали ще реже ленти и ще го показват всеки ден по телевизията.
81
8
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Абе, Мая Костинбродска, Слави Чалгаджията и гербавите *** действат заедно. Нали допреди 2 месеца се плюеха, какво им стана сега?
80
10
 
11
 
! Отговори
akud преди 7 години
само дпс и бсп. вижда се кой бягат от мажоритарен вот и намаляване на субсидийте. нинова и четин казак не биха влезнали в парламента при мажоритарен вот