Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300

Депутатите гласуваха край на таксите за юрисконсулти
111
Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Край на практиката за дълг от 20 лева, да платиш 300 лева разходи за юрисконсулт, ако загубиш делото, заведено от монополист. Това стана, след като депутатите единодушно приеха промени в Гражданския процесуалния кодекс на второ четене.

Още по темата

Според новите текстове размерът на присъденото възнаграждение за услуги на адвокат не може да нахвърля сумата, присъдена от съда за погасяване. Инициативата за тази поправка дойде от омбудсмана Мая Манолова.

След като стана обществен защитник тя поде битка с монополистите.

Преди време Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси "Топлофикация София" е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Тя показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева.

Манолова обясни, че при започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така ТЕЦ-София е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя.

По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

С приетите от парламента днес промени в ГПК ще се преустанови и сегашната практика – арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове. Това се прави, тъй като има констатирани редица случаи на системна злоупотреба с тази възможност от страна на монополи и колекторски фирми.

Така че вече потребителските спорове вече ще бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища.

Според новите текстове подобен спор, при който едната страна е потребител, може да бъде възложен за решаване на арбитражен съд, само ако това изрично е договорено между страните след възникването на спора, а не с предварителна арбитражна клауза в договора.

Често такива договори са наложени като типови от монополния доставчик на услуги и не оставят голям избор на потребителите.

След влизане в сила на закона всяко арбитражно решение, постановено по потребителски спор, обявен за неарбитрируем, ще се счита за нищожно, ако отнасянето до арбитраж не е предмет на изрично договаряне след възникване на спора.

Без ограничение от времето, нищожността ще може да се констатира служебно от Софийския градски съд в производството по издаване на изпълнителен лист или пък от Върховния касационен съд по повод на искова молба от заинтересованата страна или по искане на прокурора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От АТАКА и ВМРО още ли не са оплюли Мая ?
58
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tакса мощност и такса сградна инсталация винаги е имало, дори по време на комунизма. Просто тогава не ги е пишело изрично в сметката, а са влизали в крайната цена автоматично. И сега могат така да го направят, ама по-добре всяко нещо да си го пише отделно, отколкото да е покрито.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не се е променило още, рано е да се радвате. Нищо не пречи на монополистите да ви осъждат задочно с всичките му такси и суми без изобщо да разберете. Посто ЧСИ идва до вас, вижда че например отсъствате в момента и си отбелязва "отказ от плащане", след което отива и сляга запор на сметките ви. После вие отивате да дърсите ЧСИ да се разберете, обаче срока за обжалване е минал и така си оставате осъден. Нищо не се е променило, а и законът не е влязъл в сила.
56
1
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До чететеПонякога заглавието не е достатъчно, ако бяхте прочели и статията, щяхте да попаднете на следния пасаж:"Според новите текстове размерът на присъденото възнаграждение за услуги на адвокат не може да нахвърля сумата, присъдена от съда за погасяване."Не виждам някъде да се уточнява, че става дума за някои определени дългове. Напротив - струва ми се, че иде реч за всички.
55
2
 
30
 
! Отговори
ПЕЧАЛЕН ТОПЛОФИКАТОР преди 7 години
Браво на МАЯ!!!!!! ЕДИН ИСТИНСКИ " МЪЖ" в ПОЛИТИКАТА!!!!!ИМА по ГОЛЕМИ топки ОТ ВСИЧКИ 240 ХРАНТУТНИКА и ИНТЕРЕСЧИЙ в ПАРЛАМЕНТА!!!!!
54
1
 
6
 
! Отговори
четете преди 7 години
До Джедай МастърЯвно нещо не сте разбрали за кой категории дългове става въпрос,прочетете заглавието пак.
53
6
 
8
 
! Отговори
Само гл*пчо плаща преди 7 години
"Споко, монополистите пак ще си ги съберат тези пари. Само че не от длъжниците, а от съвестните клиенти, които си плащат редовно."Както обикновено. Нали знаете, че тук в България те смятат за кръгъл и**от, ако си дупчиш билет в трамвая. Ставаш за смях, ако вземеш, че изчистиш снега пред блока. Ако си плащаш парното, значи дъската ти хлопа - нали и без това след 10 години всички дългове ще изтекат по давност.И това всичко е бладогарение на "умниците", които си плащат.
52
0
 
18
 
! Отговори
чуй преди 7 години
До Анонимен 55Явно не си в час никой не пречи да си събират дълговете,става въпрос за драстични такси който натоварват хората с по 200-300%отгоре.
51
3
 
11
 
! Отговори
АМИ ИСКАХТЕ У СОФЕТО преди 7 години
ТЕ ВИ ГО СЕГА!!!НЕКА ВИ СЪДИРАТ ЗАД.НИ.ЦИТЕ ОТ ПЛАЩАНЕ НА ПАРНО, ВОДА И ТОК!ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ЗА МАСРАФА!ТАТО , УМРЕ------ВЕЧЕ НЕМА ЗА "БЕЗ ПАРИ"!!!!
50
0
 
6
 
! Отговори
Мая преди 7 години
До месараЗа съжалени е това няма да стане скоро,казуса е много сложен и труден и трябва изцяло нов закон.
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко, монополистите пак ще си ги съберат тези пари. Само че не от длъжниците, а от съвестните клиенти, които си плащат редовно.И както винаги се получава в България - болен здрав носи.
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то както сме я подкарали, да падат тогава и лихвите по неплатените данъци на сгради и автомобили, абе въобще на всичко.А, хората защо искат тогава лихви от банките, нека си стоят така.Внасяш 5 хил. лева, след 5 години си получаваш пак 5 хил. лева. Ми така де.
47
9
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Ако промените са точно както са описани в статията, решението не е добро. Представете си, че ви дължат 50 лв. Не ви ги плащат и трябва да се обърнете към съд. Но адвокатът ви иска минимален хонорар от 300 лв., от които ще си върнете 50 според новия текст, което обезсмисля процеса. Заради това че Топлофикация използва закона за злоупотреба вие оставате без защита. Трябваше просто да предвидят, че такса юрисконсулт се присъжда, ако наистина е платена на юриста и толкова.
46
0
 
18
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Арбитражните съдилища у нас са черна дупка не контролируеми от никой и си правят каквото искат,техните решения не се обжалват?!Там печели силния и с пари и се плюе на закона,дано новите промени оправят това.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИнсталациите в сградата са обща съсобственост, така че не пишете дивотии. .........Дивотията е, че щом е обща собстевност защо тогава за тази собственост се плаща на Топлофикация? D Нали е на хората, купили си апартаментите?Топлафикаци ако иска да й се плаща за сградна инсталация да правят като тия с газта, отделни тръби до всеки абонат. Да *** не, нали не мислиш, че те не са се сетили?
44
0
 
15
 
! Отговори
лудост преди 7 години
48,49 и други болни хора какво общо има това решение с Кремъл?нещо ви хлопа явно.....а
43
11
 
3
 
! Отговори
Коча преди 7 години
След това решение да очакваме ли спешна среща между Лавров и Борисов ?
42
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният шамар в лицето на Кремъл
41
2
 
32
 
! Отговори
месара преди 7 години
сега да се премахне и зградна инсталация и такса мощност . много хора са спряли парното а им се начислява такса зградна инсталация . тръбите били отоплявали стаите , пълни глупости ! тоя дето го е измислил това нека се отоплява с тия тръби ! измислиха ги тия такси щото хората масово си откачат радиаторите , а на топлофикация не им изнася това . и кви са тия прогнозни сметки ? ше минават всеки месец да отчитат консумираната топлинна енергия а не два пъти в годината !
40
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Майчето.