Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300

Депутатите гласуваха край на таксите за юрисконсулти
111
Монополистите изгоряха! При дълг от 20 лева няма да плащаме 300
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Край на практиката за дълг от 20 лева, да платиш 300 лева разходи за юрисконсулт, ако загубиш делото, заведено от монополист. Това стана, след като депутатите единодушно приеха промени в Гражданския процесуалния кодекс на второ четене.

Още по темата

Според новите текстове размерът на присъденото възнаграждение за услуги на адвокат не може да нахвърля сумата, присъдена от съда за погасяване. Инициативата за тази поправка дойде от омбудсмана Мая Манолова.

След като стана обществен защитник тя поде битка с монополистите.

Преди време Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси "Топлофикация София" е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Тя показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева.

Манолова обясни, че при започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така ТЕЦ-София е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя.

По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

С приетите от парламента днес промени в ГПК ще се преустанови и сегашната практика – арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове. Това се прави, тъй като има констатирани редица случаи на системна злоупотреба с тази възможност от страна на монополи и колекторски фирми.

Така че вече потребителските спорове вече ще бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища.

Според новите текстове подобен спор, при който едната страна е потребител, може да бъде възложен за решаване на арбитражен съд, само ако това изрично е договорено между страните след възникването на спора, а не с предварителна арбитражна клауза в договора.

Често такива договори са наложени като типови от монополния доставчик на услуги и не оставят голям избор на потребителите.

След влизане в сила на закона всяко арбитражно решение, постановено по потребителски спор, обявен за неарбитрируем, ще се счита за нищожно, ако отнасянето до арбитраж не е предмет на изрично договаряне след възникване на спора.

Без ограничение от времето, нищожността ще може да се констатира служебно от Софийския градски съд в производството по издаване на изпълнителен лист или пък от Върховния касационен съд по повод на искова молба от заинтересованата страна или по искане на прокурора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
ех преди 7 години
потребител да си в българия,а и пенсионер също,абе всички 7 млн.си живеят шапка на тояга
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябваше да се появи някой с топки за да спре тези монополисти, срещу които и най-смелите политик-дърдорковци (тип тиква и сие) не смееха да гъкна. Благодаря, Мая!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто няма земна сила, която лично мен да ме убеди, че ВЛАСТТА, независимо кой я упражнява, мисли за народа.Ами просто е, името и е ВЛАСТ. Това е обратното на грижа , ако са власт или искат да са на власт, ясно е, че ще направят и невъзможното, за да я вземат.Сега такива ударни жестове ще завалят отвсякъде. Гответе се за катарзиси и прозрения.Егати шоуто, а дано предложат нещо, за което не сме се сетили, ама едва ли...
16
3
 
35
 
! Отговори
чудо преди 7 години
О чудо,браво на Омбудсмана! не вярвам обаче че противната страна ще се остави без бой те така губят милиони от грабежа на хората и още в новия парламент ще си купят промени в закона.....
15
6
 
48
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Още като я направиха омбудсман и вярвах, че тази жена ще използва енергията си по предназначение. Браво Мая, спечели една битка за всички нас! Благодаря от името на всички нас обикновените Българи.
14
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарността я насочете към омбудсмана Мая Манолова. Заради нейната загриженост към проблемите на обикновените хора! А плювачите и, също ще се възползват.
13
6
 
58
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Браво на Мая Манолова !Ето на това се казва истински обществен защитник !
12
33
 
9
 
! Отговори
jj преди 7 години
мая нищо не прави -и тя е корумпирана като другите - какво направи с индивидуалните договри -като има такива - всеки ще се споразумява отделно с топлофикация - както с мтел и други -да се маха тая корумпирка със селска прическа
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво мая не мисля да храня някои оператор дето спи и по тоя повод некои керлив оператор наппследък съжалявам че се нагърмях с фюжън булсатком на черен петък за една година да защото хората предлагат услуга хубава услуга но на нета започна да става проблем и то странен диема спорт прескача губи се ония не ги интересува е питам аз като потребител кво да правя кзп ли да звънна да ще звънна явно нее добре
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това наистина е чудесно решение, браво!
9
4
 
55
 
! Отговори
ДеЮре преди 7 години
браво на Мая Манолова! Крайно време беше да се пореже тази порочна практика с така наречените "арбитражни съдилища" Нещо което въобще не е съд, но заблуждава хората и звучи като съд.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Чикън Ще требва всички да мажем филии с веселата лютеница, за да ги изтърпим.Това без упойка не се понасяD
7
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, ама вие верно ли?Че кой го разреши това положение, аз ли? Вие сте го разрешили и сега ми го сервирате като подаръкМмм, не! "Глупакът се учи от собствените си грешки, а мъдрият не ги допуска."Още трябва...
6
2
 
38
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименДа, бе! Адвокат да загуби пари?! Глупости! Пак ще намерят начин да ни прецакат.
5
17
 
69
 
! Отговори
Ще кажа само преди 7 години
Мая е велика Българка!Респект!Благодаря!
4
46
 
25
 
! Отговори
аз преди 7 години
До ЧикънНе монополистите, а ние, редовните платци, изгоряхме! Сега ще плащаме дълговете на нередовните платци! Очаквайте увеличение на цената, естествено! Нима си мислите, че монополистите ще работят на загуба?!
3
4
 
88
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Това вече наистина е добра новина!
2
4
 
112
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са изгорели монополистите, а пиявиците адвокати и частни съдии.
1
2
 
75
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
Властта мисли за народа?Избори ли идват?