Седмицата на рокадата: ген. Радев влиза, Плевнелиев излиза!

Дни след като поеме поста новият президент ще обяви кабинета си
Обновена: 16 яну 2017 07:25 | 16 яну 2017 07:00,
101
Седмицата на рокадата: ген. Радев влиза, Плевнелиев излиза!
Снимка: архив "Булфото"

Започва седмицата на голямата рокада. След броени дни от сградата на президентската институция ще си тръгнат Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. В техните столове ще седнат Румен Радев и Илияна Йотова, които българите избраха за новата президентска двойка на България.

През тази ударна за политиката седмица най-напред Румен Радев ще се закълне пред Народното събрание. Това ще стане още в четвъртък, 19 януари, а след това официално ще встъпи в длъжност, припомня “24 часа“.

Церемонията по предаването на президентския пост ще се състои на 22 януари, неделя пред Паметника на Незнайния воин.

Още по темата

"Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", гласи президентската клетва.

По традиция на тържествената церемония в парламента присъства патриархът, от когото се очаква да благослови президентската двойка Радев - Илияна Йотова.

Премиерът в оставка Бойко Борисов вече обяви, че ще отиде както в парламента в четвъртък, така и в неделя на площад "Ал. Невски". Гвоздеят на церемонията в Народното събрание е голяма програмна реч, в която Радев ще обяви приоритетите на своя президентски мандат.

На 22 януари, неделя, с ритуал пред Паметника на Незнайния воин генералът ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Предвидена е прощална реч, в която Плевнелиев ще отчете постиженията на своя мандат.

След това за последно ще приеме строя на почетната гвардейска част. Гвардейският духов оркестър ще изпълни химна на България, по време на което ще прозвучат 21 артилерийски салюта по повод смяната на върховния главнокомандващ.

Реч ще държи и Румен Радев, в която отново ще заяви своите основни приоритети, вече изложени пред Народното събрание.

Програмата предвижда двамата президенти да положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание да отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Преди 5 г. след ритуала старият президент Георги Първанов и новият Росен Плевнелиев отидоха в храма "Св. Александър Невски", където запалиха свещ. Предполага се, че сега това ще направят и Плевнелиев, и Радев.
Освен това в храма ще бъде отслужен тържествен молебен в чест на встъпването в длъжност на новия държавен глава.

Заедно с премиера Борисов на площада ще бъдат и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиери и министри от кабинета в оставка, както и депутати от различни парламентарни групи, чужди посланици и военни аташета.

От площада церемонията ще се пренесе на "Дондуков" 2 в сградата на президентската администрация. В официалната Гербова зала Плевнелиев и Радев ще си направят протоколни снимки, а по-късно в т.нар. Зелена зала двамата ще имат среща на 4 очи

Плевнелиев вече обяви, че ще използва случая да разговаря със своя приемник по казуса с полуостров Крим.

В същото време вицепрезидентът Маргарита Попова ще заведе приемничката си Илияна Йотова до нейния кабинет. Двете дами също ще имат среща тет-а-тет. Накрая новата президентска двойка ще изпрати старата до изхода на "Дондуков" 2.

След 5 г. пауза в новата президентска администрация най-вероятно ще бъде обзаведен кабинет за първата дама Десислава Генчева. На “Дондуков” това не е прецедент, свои кабинети там имаха Зорка Първанова и Антонина Стоянова.

Ден след като поеме поста, новият президент Румен Радев ще стартира политически консултации за съставяне на служебен кабинет. Той ще покани на "Дондуков" лидерите на парламентарните партии. После се очаква още до края на седмицата да обяви служебния кабинет.

Със сигурност част от поканените в президентския му екип ще поемат временно ресори в изпълнителната власт, потвърдиха хора до генерала.

Сред хората, с които Радев води усилени разговори за постове в служебния кабинет, няма членове на БСП, твърдят отлично запознати.

Засега е сигурно, че Деница Златева, международник от "Позитано" 20, която бе плътно до Радев по време на кампанията, ще е негов секретар по външната политика.

Също с международен ресор на "Дондуков" 2 се чака да влезе бившият ни посланик в Москва Пламен Грозданов, но по-вероятно е той да е само съветник. Като изпълнителен директор на "Произведено в България" обаче някои го сочат за вероятен икономически министър.

Секретар или съветник по въпросите на отбраната ще е о.з. полк. Илия Милушев - бивш военен пилот, доверен приятел на Радев.

Все още най-сериозен кандидат за премиер е проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание. За вицепремиер и министър на правосъдието се спряга името на вицепрезидента Маргарита Попова, която не е потвърдила, но не е отрекла номинацията.

Според запознати Радев има поне по двама кандидати за всеки министерски пост. Най-сигурният министър е Кирил Ананиев, извоювал си името на пръв бюджетар на републиката. Той е зам.-министър на финансите вече четвърти мандат.

За външното министерство най-коментираното име е на Любомир Кючуков. Бившият зам.-министър сега е шеф на Института за икономика и международни отношения.

Сред по-интересните нови имена било това на Мартин Захариев за туризма. Илко Семерджиев пък се сочи за здравен министър.

Двама Ивановци са харесани за земеделието - проф. Иван Станков, служебен министър и в кабинета на Марин Райков, сега депутат от АБВ, и ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Тест преди 7 години
Умните коментират , *** тролят простотии. Злобата няма граници !
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 22-ви няма да имаме президент за 5 години, важното е да сме живи и здрави
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от най-важните агенти на фамилия Ротшилд е Джордж Сорос. Като се представи за голям благотворител, той спомогна за реформите в Източна Европа и дари на тези страни милиард долари чрез организацията си Отворено общество. Названието, което той даде на организацията си, е най-малкото безсрамно лицемерно поради факта, че той е един от видните членове на най-затвореното общество. Той е грабител, който навреди на много страни и хора заради алчността си. Уилям Енгдал (William Engdahl) пише за това в статията си Тайната финансова мрежа зад вълшебника Сорос (The Secret Financial Network Be
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плебейят Радев ще окака нещата с гаранция :)
72
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
До Анонимен85И с какви правомощия ще го направи това президента?Или е по-важно да се спами по форумите.
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев излъга, че президентът е нарушил конституцията. Такъв измамник не може да бъде президент дори и на нашата корумпирана държавица.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлаган план за действие на новия президент:1.Смяна на всички кадри в управлението на държавата до ниво зам.началник отдели с подготвени правилни кадри.2.Поставяне като цел правилното и хармонично развитие на обществото и човека.3.Изпълнение на ресурсно обезпечен план за възраждане на всички системи на държавата по схемата :"стока-пари-стока прим" в съответствие с "12-те принципа на производителността на труда" на Хамилтън Емерсън.4.Избори без партии -по примера на цар Борис трети.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пън влиза и всички очакват да донесе нещо ново. Но от един пън освен *** и миризма на мухъл ...
68
8
 
7
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Най-после ще свърши ли този негов мандат. Толкова глупости наговори, че ми се сториха не 5 а 50. Да отива да чете лекции за евро-антлантическите ценности. Грантов президента, вредител!
67
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Седмица на рокадата: Глупости НИЕ отдавна нямаме президент , а прецедент при това развален плочата му прескача.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев влиза, Плевнелиев излиза а България опустява и потъва.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
решетников 17 :22
64
12
 
9
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Доживяхме *** да си тръгне. 5 години го търпяхме тоя изстърсак.
63
10
 
6
 
! Отговори
Овцата преди 7 години
Една марионетка си отива, идва следващата. Дано новата е по-представителна.
62
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застъпва караул проруски шапкар, отваряйте си очите на четири, за да не осъмнем окупирани от зелените човечета. Знаете ли, че в България действа казашка паравоенна организация?
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако наистина човек реши да върши нещо полезно за другите, той го върши тихо, без мисълта за лична облага, без потребност да афишира постигнатото. (А всеки политик е предложен и "избран" от народа, с кампания, която в същината си не се различава от обикновена реклама на продукт...)Такава личност би имала идеални цели и идеални качества. Сами по себе си те не са материални, затова няма как личност с идеални цели да стане политик,просто сферата на дейност на политиката и идеализма са несъвместими
60
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
70,това е най-верният коментар! Успешен президент ще е този президент,който върне суверенитетът на страната ни! В момента ние сме васали,а на кого сме васали- няма съществена разлика! Твърде дълго сме били под диктатът и волята на чужди интереси и не правим вече разлика между равноправно партньорство и васалство! Националните ни интереси ще бъдат във вечен конфликт с интереса на която и да е чужда протекция,а това 99% от българите не го проумяват!
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност им ли значение президентът да ли е про-нещо си, ако няма да е пробългарски настроен.Как се стигна до там, страната ни да се индентифицира като налична, в зависимост от васалната й политика.В момента всяка идея, която носи национален заряд, недависимо на кой народ, се обявява за отживелица. Да си българин е неприемилво, но да си проамерикански или проруски настроен, става. Как така сами сте си го избрали. Нали ВИ БЕШЕ ПРЕДЛОЖЕН ВСЕКИ КАНДИДАТ. Къде видяхте ЛИЧЕН ИЗБОР?Това е статукво
58
16
 
9
 
! Отговори
Тошко преди 7 години
Жалко че нямам камъни да го изпратя Плевнята
57
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при стъпването в длъжност руския или българския химн ще пуснат на Радев? Комунистите се опитват да вменяват на българите исторически компекс и чувство на вечна благодарност към Русия - само че Русия е искала да ни пороби, а не да ни освободи. Никой от нашите революционери не е апелирал за помощ ог Русия защото са знаели, че нейния камшик боли повече от турския! Дори Вазов в края на живота си се отвращава от Русия!