Евродепутатите ръчкат Брюксел за блокадата по границата

Искат Еврокомисията да наложи санкции на Гърция
18 яну 2017 14:30,
11
Евродепутатите ръчкат Брюксел за блокадата по границата
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия да се намеси решително и да не позволява нова блокада на българската граница с Гърция. Писмо за това са подписали всички 17 български евродепутати.

В него те настояват лично шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и още трима комисари, които отговарят за вътрешния пазар и транспорта, да се захванат с решаването на въпроса на протестиращите гърци, за да не препречват те отново границата.

Като се позовават на медийни съобщения, че от 23 януари се готвят нови протести, 17-те депутати заявяват, че не са съгласни с бездействието, проявено от Брюксел миналата година и искат сега комисарите да отидат на място и да започнат преговори с гръцките власти и с протестиращите. Евродепутатите настояват Еврокомисията да отговори и на писмо на транспортния министър Ивайло Московски от началото на декември, в което се сигнализира, че може отново да се стигне до блокада на границата.

Според тях това са вътрешни проблеми за Гърция, които създават проблеми със свободното движение на хора, стоки и услуги в ЕС и препятства общия пазар. Гарантирането на реализацията на тези европейски правила е работа на Европейската комисия, която трябва да следи за прилагането на европейското законодателство.
"В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция", се казва в писмото, изпратено до Юнкер, с което редакцията разполага.

Депутатите настояват гръцките власти да помагат на българските фирми и граждани, които искат да заведат дела за обезщетения за загубите си, както и да осигурят храна и подслон на шофьорите, които ще закъсат след препречването на пътищата.

17-те не пропускат да посъветват и гръцките фермери да се откажат от блокадите и вместо това да започнат да преговарят с властите за разрешаване на споровете.

Български превозвачи вчера изразиха готовност да започнат контрапротести по границата. От Съюза на транспортните работници призоваха българските институции да не допускат затварянето на границите.

Миналата година блокадата на българо-гръцката граница продължи 40 дни през януари и февруари и над 6000 шофьори чакаха без пари и храна, припомнят евродепутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Нормално е да блокират арменската епархийска катедрала и да представят исканията си пред архиерея на епархия Гърция на Арменска Апостолическа Църква архимандрит Хорен Ованисян.
7
1
 
1
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Е , хайде Европа да се намеси вече. Стига са ги дундуркали тия гърци. Като не им харесва нещо на фермерите им да отидат пред общините , да изсипят някое друго ремарке изгнили портокали и това е. Да си плачат колкото искат. Какво им е виновна границата. Тяхните управляващи ги боли съзнанието за границата и това , че пречат на бедния български превозвач. Сега да ги видим европейците дали ни смятат наистина че сме в ЕС.
6
2
 
6
 
! Отговори
SILENCE преди 7 години
Ако бойкотираме туризма им,престават. "Протестите" им са само през зимата - вид забавление с ядене,пеене и проЗташки бабаитлъци,които улявниците,пардон,журналята представят като новини.
5
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Като немогат да се самоорганизират ще " духат супата" пак ! Ако се надяват Брюксел да им реши поблема все 1 да чакат да мине ферибот по Перловсакта река!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пребройте колко български камиона по колко дни са чакали и от 1-ви юни същия брой гръцки камиони с гръцки стоки да обискат на нашата граница.
3
20
 
5
 
! Отговори
Брюксел преди 7 години
Аре у лево бре! Какви сте вие? Гърция не е България! Искате ли да ви спрем един реактор сега в студа, а? Санкции ще искат срещу пълноправна членка не ЕС!
2
3
 
13
 
! Отговори
акуд преди 7 години
тези блокади стават тенденциозни. трябва добре да се разгледат и разгадае точно какво целят и какво чостигат стачкуващите и самата държава и едва тогава да се отвърне премерено и болезнено
1
4
 
21
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Дреме и на Еврокомисията! На кой му се занимава с един град хора. Юнкер ще си го премести в другия крачол.