Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия

Уж трябвало да е президент на всички българи, а защо го пропуснал?!
161
Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан разкритикува още в първия ден от мандата му президента Румен Радев.

Причината – пропуснал да уважи главния мюфтия и главите на останалите религиозни организации у нас с изключение на патриарха.

Още по темата

Местан обвинява Радев, че не е действал като президент на всички българи.

"Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани", обърна се той в отворено писмо до Радев чрез медиите.

Въпреки че бил 69,87%, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, Местан като народен представител днес бил застанал с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията по клетвата на Радев.

"Уважаеми г-н Президент, силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани", обвинява Местан.

Той припомня, че според Конституцията "традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание", но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други.

"Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", приключва Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то е достатъчно дето Боко олиза г.... на Ердоган та голяма работа че не е поздравил мюфтията
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан е за затвора с обвинение в национално предателство. Все едно Ердоган в обръщението при встъпването си е подравил главния архиепископ
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой от предишните президенти не се е обръщал към мюфтията или представител на коя да е друга конфесия, освен българския патриарх. А и участието на патриарха при полагането на клетвата бе въведено от Симеон Сакскобургготски, когато встъпваше в длъжност министър-председател. Знаменателно е, обаче, кои вчера си измислиха причини да пискат срещу президента Радев - местановци, караджовци и скатаджии, които може и да не видят повече парламент.
90
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Според турската конституция ислямът е националната религия там.Така че напъните са излишни.
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато местан спре да се крие в турското посолство, тогава да ми каже че е българин! Гражданство може да има, но душата му е предателска. Това няма нищо общо с религията - или си честен или си се продал! Кой му даде пари да създава новата си партия? на кого служи срещу тази помощ? Ако го подхванат с проверки, ще му ходи раето! Затова да мълчи поне! А който приема помощ от него за да печели избори - губи следващите избори. Скоро ще си покаже.
88
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Местан като е български гражданин защо води пропаганда на турски! А сега е обиден!!!
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А поздравил ли е арменския поп ?В България има и много арменци
86
4
 
23
 
! Отговори
. преди 7 години
В Конституцията ясно е написано, че традиционната религия в България е православното християнство. Точно поради тази причина, представителите на другите вероизповедания са на балкона, заедно с останалите гости. В прогресивен Рияд, неправоверните са в затвора. Цивилизационни разлики...агент павел трябваше предварително да се консултира по въпроса в турското посолство, а не да си излага работодателите. Нали утре пак ще се наложи да го крият и ако му откажат, ще го застигне цялата народна любов...
85
23
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 7 години
бай Местан май е прав
84
5
 
22
 
! Отговори
corbaciganyuv преди 7 години
Има официален език и традиционна религия.
83
5
 
9
 
! Отговори
Корлеоне преди 7 години
Традиционната религия е източно православие, а не официалната. Официална религия няма, набийте си го в главите.
82
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес ,когато Радев говореше в парламента,си мислех че ученик от трети клас по добре,щеше да си прочете текста.Какво сричане и мънкане от държавен глава.Как не можа за два месеца да се подготви?Винаги на разни дебати и днес,пак говореше през зъби и пресъхнала уста.Местан поне има дар слово и е единствения депутат,който говори на чист български език,без никакви грешки.
81
4
 
13
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Наистина в Турция при встъпване в длъжност Президентът на Турция не целува ръка на никого. Главния мюфтия участва но не му целуват ръката.Освен това Ердоган не поздравява депутатите. Така е прието и при изказвания в Парламента. Поздравът е "Юдже Меджлис" или "Великия Меджлис - Парламент" а не към депутатите. Великия Меджлиз представлява Азиз Миллет или - Святия Народ. Изказванията са такива.Депутатите не значат нищо.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Измяната,предателствотоишпионствотосачастотпрестъплениятапротивРепублика-та, известни още като противодържавни престъпления. Правната им регламентация е за-крепенавГлаваIотoсобенатачастнаНаказателниякодекс
79
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местане, продажна слуго Ердоганска. Мустафа Хаджи как да му целуне ръка, като с тая ръка си мие по турски *** с ибрика. Цивилизовайте се че човек да не го е гнус. Но ти най-редовно като турски патриот отиваш и целуваш задните части на Ердоган, който разстрелва турския народ. Местане, а с Ердоган си признайте че сте от юдейска вяра и най-мразите турския народ та го мъчите и унищожавате.
78
7
 
13
 
! Отговори
Корлеоне преди 7 години
Официална религия в България няма. Виж, в Саудитска Арабия има. В България и в българската конституция е записано, че официалният език е български, а ТРАДИЦИОННАТА религия е източно провославие.
77
6
 
27
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
Какви мюфтии в България...... България е християнска държава!!!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган поздрави християните за Коледа и когато встъпи на президентския пост не целуна ръка на никой.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В светска държава никой на никой ръка не целува ама България не се знае точно каква държава е и затова може всичко.
74
5
 
25
 
! Отговори
gtf преди 7 години
за Радев са гласували повече отколкото за парламент, за тва си трайкай, мишок