Стефан Софиянски видя изход от кризата – коалиция ГЕРБ-БСП

Бившият премиер предлага децентрализиране на властта
22 яну 2017 14:00, Екип на Bulgaria On Air
54
Стефан Софиянски видя изход от кризата – коалиция ГЕРБ-БСП
Кадър: Bulgaria ON AIR

По манталитет и начин на мислене БСП е естественият партньор на ГЕРБ. Естественият изход е те да се коалират - и двете идват от лявото пространство, заяви бившият премиер Стефан Софиянски в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако не бъдат направени революционни промени, ще продължим да битуваме в политическа криза. Софиянски настоя, че трябва да бъдат търсени радикални решения и попита какво сериозно нещо се е случило за 10 години от членството ни в Европейския съюз.

"През 1997 година намерихме пътя. Тогава имаше перспектива и това беше радикален завой надясно. Хората потърсиха алтернативата в нас. Сега е притеснително, че няма ясна алтернатива. Сега не знаем кой идва. Има паритет, който не е в интерес на държавата", обрисува политическата обстановка бившият премиер.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев засегна и темата с президентската институция в часовете на предаване на властта от Росен Плевнелиев на Румен Радев.

Бившият кмет на София е на мнение, че не можеш да бъдеш посредник след като нямаш пълнопомощия. По думите му президентът трябва да взима отношение, но дотук.

"Българската конституция в момента е такава, че са силно ограничени правомощията на президента", подчерта Софиянски и посочи промените във върховния закон, които е подготвил заедно със своя екип.

"При президента отиват вътрешната и външната сигурност. При правителството хуманитарните и стопанските министерства, а на регионалното управление даваме администрирането на процесите. С промяна на Конституциията е необходима и промяна на логиката на бюджетиране", обясни Софиянски.

Той посъветва президента Румен Радев да потърси състав на Министерския съвет, който да е равно отдалечен от водещите политически сили. По думите му съставът на кабинета трябва да бъде необременен политически.

"Знам за някои от министрите, но не искам да ги коментирам сега. По-лошо управление от това на Борисов трудно можем да потърсим. Каквото и правителство да се избере, то ще бъде по-добро от това, което сме имали. Много е важно сегашният президент да излезе добре от тази кризисна ситуация", коментира Софиянски.

Според бившия премиер Росен Плевнелиев е изкарал "един сравнително скучен мандат". Софиянски добави, че откакто сме в ЕС ще имаме седмо правителство и това вече е "безинтересна работа".

"Надявам се най-сетне България да потърси нещо по-професионално в управлението си, за да присъстваме адекватно в Европейския съюз", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Едвам ти свалиха гащите,забравени прад гарата,хайде скрий се.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИЗОБЩО, АМА ИЗОБЩО НЯМА НУЖДА ОТ ПАРТИИ.ДА ГИ ИЗБИРАШ, ДА ГИ ХРАНТУТИШ, ДА ИМ СЕ РАДВАШ.ЩОМ ЕДИН КМЕТ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА 10 МИЛИОНА ДУШИ, ТО И ПОЛОВИН КМЕТ НИ СТИГА.ИСКАМ ДА КАЖА 0,5 ЩАТНА ЗАПЛАТА....
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този отдавна трябваше да е на топло. Защо смята, че всичко е забравено.
38
2
 
13
 
! Отговори
Софиански в затвора преди 7 години
Когато го вкарат в затвора, България ще дръпне.
37
2
 
11
 
! Отговори
бивши преди 7 години
Всички не реализирали се от СДС станаха вождове на БСП а охранените комунисти се гушкат в ГЕРБ. Ще има ли връщане обратно да се обединят в ДС.
36
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тази коалиция е отдавна само, че е негласна по линия на ДС.
35
3
 
22
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Като му видя ухилената, крадлива физиономия на тоя мазен ***, почва да ми се гади.
34
5
 
8
 
! Отговори
простака преди 7 години
герб и бсп са аналог на републиканската партия в сащ, а тя се счита за дясна.реформатори, седесета, десебета - аналог на демократите в сащ, а те се считат за левикакви метаморфози само, какво преобръщане- от идеологичско "ляво-дясно" нашите партии скочиха в икономическото "ляво-дясно", а то не е нито "ляво", нито "дясно" - капиталиснтическо е! затова 50% твърдо не гласуват
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА БАРЕКОФФФФ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ . И БАРЕКОФФФФ ФАЛИРА
32
3
 
22
 
! Отговори
крадец преди 7 години
НА ТОЗИ КРАДЕЦ КАТО МУ ВИДЯ УСМИВКАТА И МИ СЕ ПОВРЪЩА - МНОГО МУ СЕ ЩЕ ПАК ДА Е В СЛУЖ.ПРАВИТЕЛСТВО И КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ДА ГО ОТКРАДНЕ НО Н И К О Г А!
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този не престана да се смее,има защо,докато бе политик,кмет на София,забогатя с руски пари и крадени от нас.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя усмихнат марикон все му е смешно.Крадец без граница.
29
2
 
28
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Този усмихнат *** май не помни нищо за най-корумпираният модел "Софиянски"! Вместо да е до живот в затвора той акъл ни дава! Наглец!!!
28
2
 
11
 
! Отговори
Я пак да я преди 7 години
проверите оная лютеница! Не може да няма нещо вътре!
27
4
 
14
 
! Отговори
naco преди 7 години
А,има ли в действителност КРИЗА,другарю Софиански??? Или ТЯ ни е НУЖНА за да СКРИЕМ зад нея КОРУПЦИЯТА,КРАЖБИТЕ,ДАЛАВЕРИТЕ,умело провеждани от БСП-ГЕРБ и сие,ДРУГАРЮ Софиански???
26
0
 
21
 
! Отговори
Ошашавен преди 7 години
Стефанееее, пиян ли беше, Стефане!Само коалиция на ГЕРБ с БСП ни липсваше! Да не си решил да разкараш от България и нас - последните останали тук все още не остарели хора с образование и професия?!Пепел ти на езика!
25
0
 
21
 
! Отговори
Партиен член. преди 7 години
Най усмихнатия крадец.И акъл дава.Бравос.27806
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП може да е в коалиция само с дпс иДСБ .припомням БСП СВАЛИ ТОДОРЖИВКОВ ОТ ВЛАСТ И НАЗНАЧИ КОСТОВ ДА ПРИВАТИЗИРАТ ВСИЧО ЦЕНО ЕТО СЕГА И *** КОЯТО БЕШЕ ДО КОСТОВ Е ПОСТАВЕНОТО ЛИЦЕ В ОЛИГАРХИЯТА БСП ОРЕШАРСКИ СЪЩО СОФИАНСКИ ТИЯ РАЗБИХА ДЯСНОТО
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изхода от кризата е Мафиянски, Лостов, Сокола,КОЙ, Тиквата, Цвъки и т.н ......в ЗАТВОРА!
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България всичко е възможно щом тоя още не е в затвора и няма и да влезе !