Станишев наследи Йотова като зам.-шеф на еврокомисия

"Доволен съм, че успяхме да запазим поста за българските социалисти"
17
Станишев наследи Йотова като зам.-шеф на еврокомисия
С председателя на комисията Клод Мораес (С&Д, Великобритания) и останалите трима зам.-председатели – Кинга Гал (ЕНП, Унгария), Ян Олбрехт (Зелени, Германия), Барбара Кудрицка (ЕНП, Полша).

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев беше избран единодушно за заместник-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Благодаря на всички колеги за подкрепата и гласуваното доверие. За мен тази позиция е голяма чест и отговорност, тъй като това е една от най-големите комисии на ЕП – и като числен състав, и като тематичен обхват", заяви Станишев, цитиран от пресофиса си.

"Доволен съм, че успяхме да запазим този важен пост за делегацията на българските социалисти в ЕП след напускането на г-жа Илияна Йотова, защото в тази комисия са концентрирани редица важни за България въпроси – политиките, свързани с миграцията и бежанците, граничната охрана, Шенген, правосъдието и върховенството на закона, визовият режим с трети страни, защитата на личните данни и т.н.", коментира българският евродепутат.

В компетенциите на комисията влизат въпроси като борбата с международната престъпност и тероризма, опазването на основните права, гарантирането на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот в цифровата ера, борбата с дискриминацията, новите мерки в областта на сигурността на ЕС като Европейската гранична и брегова охрана и редица други.

Комисията работи с представители на властите в държавите-членки, Европейската комисия, специализираните агенции на ЕС, гражданското общество и академичните среди.

"Борбата с тероризма, включително на европейска почва, и проблемът с миграцията изискват преосмисляне не само на европейския подход към сигурността, но и на защитата на основните граждански права и свободи. Във времена на икономическа криза и ширеща се безработица, намирането на нов баланс между инвестиции в социалната сфера и в сектор сигурност е още по-трудно. Предстои много работа по тези теми на европейско равнище и комисията LIBE ще бъде точно в окото на бурята", заяви Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** хвърлят яки ресурси в цяла Европа да дестабилизират всичко и всички.Изчакаха 30 год и оцелиха момента с малко имигранти,за да го използват, като основен довод. Просто не могат да се справят с работа и морал, за това залитнаха към крайния популизъм.
9
1
 
2
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Доволен съм и че поста е отново на жена.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още добавки към награбеното! Този под танка да го хвърлиш - малко му е!
7
1
 
6
 
! Отговори
смехрко преди 7 години
Чести Ви на гласувалите за Радев *** не лия Ста ни шев очаквайте глад льжи
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е че всички отрочета на комунистите станаха милионери.А иначе казано всички политически партии в България са с пройзход БКП!
5
3
 
4
 
! Отговори
Conia преди 7 години
Pff...toz izvetrial eu...
4
1
 
6
 
! Отговори
Дупе да му е яко преди 7 години
Сега ще трябва да се нагързби с всичките й задължения.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЕСовете превърнаха ЕП в Комунистически интернационал !
2
2
 
10
 
! Отговори
наша гордост преди 7 години
евродругари, как върви насилственото въдворяване на афроазиатци из прованса, че кака Корни много притеснена за топящия се електорат
1
3
 
26
 
! Отговори
Резил! преди 7 години
Син на един от върхушката на онази партия, която в продължение на 45 г. лиши българите от граждански свободи, а после ги ограби, щял сега да отговаря за гражданските свободи!Социалист и комунист наистина нямат срам!