Амнезия във властта: Кунева "забрави" наем, Калфин - ипотека

Депутати и магистрати също "спестиха" част от имането си пред Сметната палата
27 яну 2017 07:00,
46
Амнезия във властта: Кунева "забрави" наем, Калфин - ипотека
Снимка: архив "Булфото"

Амнезия за пари и имоти обхвана част от първите хора в държавата. Стотици министри, депутати, магистрати и други топ чиновници са пропуснали да декларират част от имането си и това на половинките си в задължителните имотни декларации пред Сметната палата.

Одитната институция извади на светло 323 публични личности, които са укрили доходи и имоти в подадените от тях имуществени декларации за 2015 г., пише вестник "Сега".

По някаква причина те са се "разсеяли" и са пропуснали да обявят доходи, задължения или придобити дялове на съпрузите и съпругите си.

Сред небрежните са тогавашните вицепремиери Меглена Кунева и Ивайло Калфин, 12 вече бивши депутати, магистрати и шефове на комисии.

Кунева е в нарушение, защото не е подала данни за доход от наем на съпруга си за 12 649 лв. Калфин пък не e вписал ипотека върху апартамент за 74 000 лв.Депутатът от РБ Станислав Иванов е пропуснал да обяви лизинг на юридическо лице в размер на 333 547 лв. Колегата му националист Станислав Станилов е забравил да декларира около 2700 лв. приходи от стопанска дейност.

Валери Жабланов от БСП е спестил информация за закупено жилище. Димитър Горов (БСП) е забравил да опише дяловете на съпругата си в ново търговско дружество. Кирчо Карагьзов пък не е декларирал, че половинката му е придобила нива от 12 декара в село Безмер.

Докладът на Сметната палата показва, че депутатите не са единствените неизрядни публични личности.

Сред нарушителите се оказват и не малко магистрати. Част от тях: Маринка Чернева - съдия във ВАС, не е декларирала придобиване на урегулиран поземлен имот с площ 799 кв. м в близкия до София курорт Банкя; Теодора Георгиева и Цветанка Борилова, прокурори в Софийската градска прокуратура, не са вписали дялове на съпрузите си.

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която бе зам. финансов министър, преди да оглави КФН, също се е "разсеяла" и не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 5700 лева. Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов не е уведомил за 3564 лв. доходи на съпругата си от наем.

На проверка са подложени 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларация до 13 септември 2016 г. Проблем с несъответствията в декларациите имат 2.15% от тези, които са ги подали, отчитат още от Сметната палата.

Парадоксалното е, че никой от управляващите не носи наказателна отговорност, ако пропусне да впише имот или доход в декларацията си или дори ако излъже в нея, пише изданието.

Според закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, само лице, което изобщо не подаде декларация в срок, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е от 2500 до 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 7 години
И какво следва от това?Нищо.Сметна патата защо съществува, освен да раздава заплати, бонуси и да праща на екскурзии - извинете командировки?
32
0
 
1
 
! Отговори
През просото преди 7 години
Всеки си прави каквото иска, особенно тези отгоре. Тези ощетяват нас-бедния народ като тези пари могат да се използват за нещо полезно. Пак ще ви дан пример от САЩ защото те напредналите страни са го измислили но у нас сме свикнали само да забравяме и крадем. В момента в който се спат кражбите ще се оправим но няма да стане защото лапачите отгоре са много докато населението гние в мизерия.В САЩ като получиш писмо от IRS и припадаш. Обявяваш си таксите и се молиш да не забравиш нещо.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато вземат чуждото не забравят .Хора които са научени само да вземат трудно дават.
30
0
 
2
 
! Отговори
Wonderland преди 7 години
И кво правиме, госпожи и господа народни представители?
29
1
 
15
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
абе моите декларации ги гледате под лупа а вашите през пръсти!! случаЕност?? не мислА!
28
1
 
14
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
КУ- КУ НЕВИЦА , беше написала закон за борба с корупцията и конфискация на имуществото ..... гласувайте пак .....за деформаторите крадци ?????
27
0
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Повечето закони така са направени ,че политиците да не носят отговорност , и точно затова периодически искаме да им късаме главите, и ако те се измъкнат сега то тогава техните деца ще го отнесат. Хванете ли политик натясно не му прощавайте винаги има за какво да му се изпикаеш в устенцата.
26
1
 
17
 
! Отговори
Сливенски затвор преди 7 години
Кунева да отива в Сливенския затвор.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е възможно ! Кунева е СЪВЪРШЕНА !!!
24
1
 
25
 
! Отговори
th преди 7 години
"Според закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, само лице, което изобщо не подаде декларация в срок, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е от 2500 до 5000 лв."Значи той може да взима по десетина милиона на година, но пуска декларация за 10 000лв и не подлежи на санкция защото все пак е пуснал декларация. Що за закон е това? Той и ББ обясняваше, че имал скътани едва 10-13 хилки, но дали и лелките-фенки ще се вържат
23
1
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Нищо не казвате за декларациите на Борисов, Цветанов, и Искра Фидосова както и други знатни Гербаджии. Ами за клетата министърка на благоустройството Лиляна Павлова какво да кажем за нейните милиони? Ами за Роско с неговите имоти по света какво ще правим?Имам сестра работеща в една от топ транспортните фирми в България със стотици тирове, цистерни и автобуси и те от 20 години са на двойно счетоводство. Къде са данъчните и за Валентин Златев, Кирил Домусчиев и Красимир Ковачки?Няма ред в НРБ.
22
0
 
36
 
! Отговори
Бо преди 7 години
В някои страни за грешна Годишна Данъчка Декларация можеш да търкаш и наровете, тук не носят отговорност. Само това трябваше да напишете, другото не са подробности.
21
26
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 7 години
Василев е прав.Гласувайте за ГЕРБ и г-н Борисов докрай!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до Гошуно пък плюеш по Меркел и политиката йDDD
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рибата се вмирисва откъм главата!....Разложението на държавността започва от политиците!.....Какво различно може да се очаква от хора,които са доказали,че са морално нечистоплътни,продажни,оперирани от съвест!? А на фона на големите им престъпления това наистина е дреболия,защото ако трябва да платят за деянията си и 5 живота няма да им стигнат!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевБуахаха
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Широко затворени очи.
16
1
 
25
 
! Отговори
човечец с познания преди 7 години
като всеки не долюбвам депутатите но трима с грешни декларации от 240 не е много. Айде стига пропаганда. нали ние си ги избираме...Те като крадат няма да го намерите в тези *** декрарации..или вервате че Боко е на една заплата...Аре стига...пушек за публиката
15
0
 
32
 
! Отговори
Коледа преди 7 години
Ами щом са ги забравили следва конфискация и средствата за болни деца-Да направят нова Българска Коледа !Само,че те са нагли и безочливи!!!
14
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаххаахахх...наистина ли мислите че хиляда лева на месец са пари за човек като Кунева. На кой свят живеете....тя има поне десетина милиона евро...тези декларации са смешни...това е плод на грешки , няма политик който няма да подаде грешна декларация умишлено...просто много лесно те хващат. някакви миризливи дялове и левчета, те имат огромни бизнеси бре хора