Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?

Разходите са по-ниски, обясни Елена Йончева
30 яну 2017 10:16,
239
Еърбъс vs. Спартан: Спартански ли са условията, при които ще лети Радев?
Снимка: архив, Bulphoto

Днес новият държавен глава Румен Радев заминава на първата си визита - двудневно посещение в Брюксел. 

Програмата на Радев и екипа му предвижда срещи в Европейската комисия и Европарламента, както и в щаб квартирата на НАТО.

Вместо с правителствения Еъбръс до белгийската столица президентът и делегацията му ще летят с военно-транспортния самолет Спартан. От президенството обявниха, че пъуването се прави с военния, съобщава Нова тв.

Флотата на "Авиоотряд 28" предлага големия пътнически лайнер "Еърбъс А319" и по-компактния "Фалкон 2000". А от Военновъздушните сили, които президентът Румен Радев познава повече от всеки друг, за подобно пътуване има военнотранспортен самолет "Спартан".

Какво предлага българският "Еър Форс 1"? Нищо повече от пътническите самолети, които ползват авиокомпаниите за граждански полети. Разполага с около 150 места в зависимост от модификацията. Лети на височина 12 000 метра и развива скорост от 900 километра в час.

Правителственият "Фалкон" е далеч по-малка машина. Може да се издигне на 14 хиляди метра височина, максималната му скорост е 890 километра в час, но пък разполага с едва около 20 места за пътници.

Военнотранспортната машина "Спартан", с която ще лети Радев и делегацията, няма нищо общо с лукса на останалите самолети. Обикновено транспортира военна техника или пък се използва за парашутни скокове и други специални мисии. Интериорът му е по-семпъл и направен така, че лесно да може да се променя съобразно мисията. При пътнически полети в Спартана могат да се наредят максимум 60 седалки. Максималната височина, на която лети е 9 хиляди метра, а максималната скорост – 600 километра в час.
 
Разстоянието от София до Брюксел е около 1800 километра. С "Еърбъс"-а и "Фалкон"-а това разстояние се прелита за около 2 часа. Спартанът обаче е по-тромав и ще го вземе за 3 часа при максимална скорост.
 
Според производствените характеристики на всеки самолет, еърбъсът харчи най-много – 5 литра гориво на километър полет. Спартанът – 3 литра на километър, а фалконът – 2 литра. Тоест от София до Брюксел най-скъп би бил полетът с еърбъса, тъй като ще изгори 9000 литра, докато за същото разстояние разходът на спартана ще е 5400 литра, а фалконът – само 3600 литра.
 
Очевидно е, че най-евтиното пътуване предлага малкият правителствен Фалкон. Конкретно за тази визита обаче, той отпада като вариант, тъй като е прекалено малък за делегацията на Радев. Затова вероятно е предпочетен полета със "Спартан".

"Със "Спартан" в по-стартански условия ще се пътува. Той е военнотранспортен самолет, но се използва и за други цели. Самолетът е доста по-икономичен. И така, ще пътуваме в по-спартански условия. Няма нищо страшно", обясни в предаването Елена Йончева, прессекретар на президента Румен Радев

"800 долара е по-евтино с военен самолет. Те се използват за далечни разстояния заради малкия разход на гориво. Причината е заради витлата в летателната машина. Президентът Румен Радев ще взема решение с какъв самолет ще пътува", заяви Ангел Борисов – бивш главен авиоинспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
2
 
3
 
! Отговори
Светли преди 7 години
Генералът ще лети с каквото си иска, защото може и защото така иска! Изключително ми е радостно за гадните нещастни ***, в което число влиза и по-голямата част от мръсното журналистическо племе, които се пръскат от злоба. Пиите си успокоителните, смърдели смешни нещастни, щото ви чакат още много много тежки години на злоба хахаха
200
1
 
2
 
! Отговори
zodia rak преди 7 години
До :)Президентите не летят с редовни полети и не се возят в градския и междуградския транспорти заради мерките за сигурност. Щом ББ-Тиквуний не лети с редовни полети, защо РР-Пилотский да го прави?!?
199
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Какво щеше да им стане, ако се бяха качили на редовния полет за Брюксел !?
198
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е най-важното - с какво е летял президентът?Забравяте, че той е военен летец - разбира от самолети; забравяте, че е президент - той решава с какво и с кого ще лети. Коментарите по "темата" отговарят точно на определението "Търси под вола теле".
197
0
 
5
 
! Отговори
уят преди 7 години
Ние немаме танк колега, а може би с каруца ...
196
3
 
8
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Следващия ни президент трябва да е танкист и да ходи до Берлин с танка. Кога друг път български танк ще стъпи в Берлин. Инак немски танкове стъпваха у нас през 40те на миналия век. После руски пък яко налазиха у нас, Берлин и много други градове. Такива ми ви работи господа офицери и вся осталая *** ;)))) Дерзайте. Деугия път гласувайте за мен хехе. Как хубаво звучи президентът Гадорян. Малко така по римски - Траян, Веспасиан, Октавиан и т н ;))))
195
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спартана е добър самолет хар4и малко надежден може и от поляна да излети дори в БГ е пробвано с 4овешки условия на борда все неща дето Ту и тем подобните на северната ко4ина не могат
194
2
 
3
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Баце деше на мача у разград с въртальота.е да то до том и пътища няма ама питайте другарта павлова
193
1
 
3
 
! Отговори
Ahaaaa преди 7 години
Na joncheva suhoto bebeshko mliako i humana ste sa na ikonomichna dostavna cena - ikonomiite sa na samata joncheva demek, stoto vie plastate transporta taka ili inak...i na bavachkite. Daje..
192
1
 
4
 
! Отговори
Aride преди 7 години
Simvolika - mmm....da - praznik za vlubenite sergey i elenka, rumcho i propelerka....
191
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да подкарва МИГ-а на мига към Брюксел.
190
10
 
8
 
! Отговори
Парашутист преди 7 години
Да беше отишъл с безмоторен самолет щеше да е още по евтино, ББ си летеше с Фалкона дето харчи по-малко и от Спартана ама никой не тръбеше
189
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев като е решил да прави икономии може да спести страшно много пари ако махне охраната и колата от НСО на Деси
188
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
много си *** анонимен
187
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гафа е огромен, би трябвало радев да си подаде остчавката незабавно. Иначе почват протести сега. Не се търпи този кървав режим който наложи бсп!
186
5
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА !!! преди 7 години
Румен Радев излъга за посещението си в Брюксел. Причината да избере военния Спартан за неофициалната си визита в сърцето на Европа не е да се спестят пари, както се твърди в официалното съобщение на администрацията му. Причината е, че големият правителствен Еърбъс е в ремонт, а по-малкият Фалкон едва побира официалните лица със своите 8 места и няма място за журналистическа делегация
185
2
 
5
 
! Отговори
Rahat lokum 1 преди 7 години
100 dushi bg delegati po 6 chasa poveche imat za transport, sasto i za staj, sasto i za komandirovachni pari...smetkata e nadpisana s 600 rabotni chasa x 400 evro na glava za bg budjet i za bg narod suveren. Oh, kotio...:-)
184
10
 
9
 
! Отговори
Илко преди 7 години
Ехх злобата българска...
183
13
 
20
 
! Отговори
sss преди 7 години
Абе плючете го генерала,ама Тиквонии колко пъти използва за щяло и нещяло еърбъса? Айде малко помислете.Или лети с вертолет до някое место на магистралата,че да резне лентичка и после разправя няма дупки по магистрала Тракия. Колко разходи направи тази мутра?
182
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ще е по - евтино, защо не пътува с автобус с прекачване в Мюнхен?