Проф. Киров категоричен: Законът за концесиите е мъртъв

Плевнелиев имал вина за хаоса с машинното гласуване
25
Проф. Киров категоричен: Законът за концесиите е мъртъв
Кадър: Bulgaria ON AIR

Адмирирам решението на президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите, заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Този ход е изключително навременен. Законът беше гласуван много набързо в последния ден от мандата на парламента и в него има потресаващи неща. Адмирирам този ход на президента", коментира проф. Киров.

По думите му, парламентът може повторно да гласува закона, само че този път с абсолютно мнозинство. В случая обаче, следващото Народно събрание не може да обсъжда и да гласува отново закона, който е върнат от президента.

Законът е мъртъв и за да бъде гласуван, трябва да започне нова законодателна процедура. Ветото се трансформира в абсолютно и законът спира да функционира, стана ясно още от думите на проф. Киров.

Върховният административен съд реши, че трябва да се гласува машинно на предстоящите парламентарни избори на 26 март. От ЦИК обаче контрираха, че няма как до изборния ден да бъдат доставени над 12 хил. машини.

"Проблемът с машинното гласуване нямаше да виси с такава острота сега, ако Росен Плевнелиев беше избрал служебно правителство. Като удължи мандата на кабинета в оставка, той остави правителството да се занимава с цялата политика", коментира проф. Киров по темата.

Той уточни, че при по-рано назначено служебно правителство е щял да се проведе диалог с ЦИК, а необходимите пари да бъдат осигурени навреме.

Според бившия конституционен съдия не може критиките да бъдат насочени само към ЦИК. Той подчерта, че парламентът е променял начина, по който се формират изборни секции само 20 дни преди изборния ден.

"Да ме прощават съдиите във ВАС, но съдът допусна грешка. ЦИК затова беше създадена като постоянно действащ орган - за да упражнява правомощията, които кодексът й предоставя", каза още гостът в студиото на Симеон Белев.

Проф. Киров заключи, че ако машините не бъдат доставени, очевидно ЦИК няма как да проведе машинно гласуване. Според него е вероятно да се гласува по традиционния начин с бюлетини, а изборният резултат ще бъде определен без да бъде оспорен.

Целият разговор с проф. Киров вижте във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 18 късата паметчл 99 ал 7. В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.
20
0
 
0
 
! Отговори
Тролската преди 7 години
кампания на ГРОБ започва... СЕГА!
19
1
 
2
 
! Отговори
До 18 късата памет преди 7 години
Вместо да се правиш на интересен, вземи прочети Конституцията поне в тази част какво се прави, когато не може да се сформира правителство, ама се опитай и да я разбереш. Разбира се, трудно ще ти е, както сам казваш няма картинки и няма да ти е интересно, но все пак по-малко от половин страничка е. Напъни се поне това да прочетеш! И не допълвай с твои си мисли прочетеното, както си направил в написаното. Просто чети и се опитай поне малко да схванеш какво четеш.
18
0
 
2
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До Анонимен 17Нямам опорни точки, не ме кефят Герб и ББ. Да не мислиш че ми е добре да ме управляват милиционер и пожарникар. Сега за ЕС, истината е че без ЕС ние ще сме в пъти по зле, истината е че ЕС има и добри и лоши страни, но е най доброто от съществуващите организации. Това че не е съвършен не значи че идеята не е добра, просто всички заедно трябва да работим за да стане по добър съюз. Разбира се по лесно е да плюем, без да даваме реална алтернатива.
17
2
 
3
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До ФактАбе преди да пишеш "факти" прочети поне една книга, е така за разнообразие. Значи от Плевнелиев не зависеше кога ще са изборите. Пише го в конституцията, това е една доста тънка книга и не е зле да я прочетеш (кофти че няма картинки и може да не ти е интересна). Плевнелиев няма право по конституция да освободи парламента и да насрочи избори. Четете яко пропаганда и новини от Фейсбук и после ръсите бисери из форумите. А колко добре щеше да е да прочетете конституцията на България
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Късата паметМного подходящ ник! Опит за разсъждение също. Но аз питам, как се ориентират герберите? Путин е лош, Тръмп също е лош. Опорните точки остават ЕС и НАТО. ЕС се топи като лед през пролетта. Нещо май корабът се клати яко и не знаете къде останаха ценностите? Та да ви кажа, ценностите винаги са били в народа, но когато си с гръб към него не виждаш! Лузъри сте, поядохте, покрадохте, но в карайна сметка губите! Не всичко е пари!
15
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Факт е, че след оставката на Бойко Борисов и неуспешните опити да се състави ново правителство, Конституцията изискваше от Плевнелиев да назначи служебно правителство и да определи дата за предсрочни избори. Факт е, че Плевнелиев не го направи и остави Бойко Борисов на власт още доста време и отложи изборите с около два месеца. Факт е, и че в България не се съдят хора на висши държавни длъжности, а трябва, иначе няма да се оправим.
14
4
 
5
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Е до кога ще е виновен Плевнелиев, тази плоча вече се изтърка. Препоръчвам на щаба на хейтърите спешно да търси нов виновен, щото Плевнелиев вече не е президент, Обама също не и ако умре Сорос и не изберат Меркел цялата хейтърска пропаганда отива по дяволите. А без врагове (вътрешни и външни) пропагандата не работи.
13
7
 
7
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че Плевнелиев трябва да бъде съден и осъден, за нарушенията на Конституцията, които направи. Това, че не назначи служебно правителство е само едно от тези нарушения.
12
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Пролетта още не е дошла,а влечугите изпълзяха.
11
3
 
5
 
! Отговори
По Щастливеца преди 7 години
Герджиковия прави избори.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До картинкаСлави си мисли, че има 3 милиона гласа, но не си дава сметка, че ако референдумът не беше едновременно с президентските избори, нямаше да има и един милион. Хайде да повторим упражнението, но само с референдум! Ама на Славчо не му стиска, защото няма да има ракета носител. Да си сложи ръката на сърцето и да признае, че този референдум му го изнесе Радев! Иначе пиеше студена вода!
9
5
 
12
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До студента По казаните от професора глупости личи, че е някой рабфаковец. Ако Плевнелиев беше назначил правителство въпросът за избори пак нямаше да е на дневен ред, защото нямаше да разпусне НС. Проблемът с машинното гласуване е измислен. Не знам защо реформаторите го набучиха на народа си с 30 млн повече разходи. Това си е жива идиотщина. А в закона за изборите ясно е казано : "За следващите РЕДОВНИ избори и се визира годината 2018.
8
16
 
32
 
! Отговори
Факт преди 7 години
ГЕРБ добре плащат на троловете си да пишат против президента. Факт!
7
37
 
9
 
! Отговори
картинка преди 7 години
Радев си мисли ,че има 2милиона гласа,но Слави има над 2 милиона и половина.Половината за Радев ще подкрепят Слави .През май и юни ще е големия удар срещу системата на БКП .София ще бъде като Букурещ . Към Слави щеминат и ГЕРБ,Радан и останалите ......Атака и ДПС ще останат сами щото БСП ще ги напусне .......
6
45
 
14
 
! Отговори
факт преди 7 години
Радев не се справя .Още 2 месеца до средата на април как ще издържи незная. Мисли ,че държавата е строго йерархична и подчинена система като армията ,но това не е точно така.
5
34
 
14
 
! Отговори
р преди 7 години
Радев да уволни Герджиков и да назначи жена си .........
4
49
 
13
 
! Отговори
Филип Димитров преди 7 години
Радев ще е първия президент свален след улични протести амблок с правителството през май и юни.
3
30
 
10
 
! Отговори
г преди 7 години
Служебното правителство има една едничка цел и тя е да организира избори .Досега нямаше служебно да се е провалило в това ,но явно с некадърника Герджиков отиваме натам . С присъща НДСВ арска наглост вчера помоли от НПО да му ги направят. ***.
2
24
 
11
 
! Отговори
студента преди 7 години
Прекрасно изглежда този професор! Личи му и интелект и възпитание ! Не знам къде и как е станал професор за да бъде пълно възхищението ми. Дано да е чел достатъчно по темата, защото в интервюто това просто не личи.