ГЕРБ и БСП в политсхватка: Колко струват обещанията?

Червената програма - 4,1 млрд. или 2,2 млрд.? А къде е тази на Борисов?
Обновена: 8 фев 2017 18:50 | 8 фев 2017 18:28,
82
ГЕРБ и БСП в политсхватка: Колко струват обещанията?
Снимка: Facebook

ГЕРБ и БСП влязоха в словесна схватка за това каква е цената на предизборните им обещания. Двете партии дадоха пресконференции една след друга, за да се разкритикуват взаимно и да обявят своите приоритети за най-добрите.

През последните дни и партията на Бойко Борисов, и тази на Корнелия Нинова, излязоха с примамващи избирателя обещания за по-високи доходи и стимули.

В края на миналата седмица ГЕРБ обеща минимална заплата от 650 лева и двоен скок за учителските надници.

Още по темата

Преди дни БСП пък заложи в програмата си за вота увеличение на старите пенсии с около 20%, връщане на 50 лв. от данъците за доходите на семейство за всяко дете; напълно безплатно здравно обслужване, безлихвени жилищни кредити за младите семейства, и др.

Днес от ГЕРБ изчислиха, че предизборните обещания на БСП ще струват на бюджета 4,1 млрд. лв. Преди два дни РБ ги сметнаха на 14 млрд. лв., а вчера Корнелия Нинова ги "смали" до 1,9 млрд. лв. Днес левият Драгомир Стойнев завиши сметката до 2,2 млрд. лева.

"Програмата на БСП ще е скъпа за всички", атакува първи бившият министър Томислав Дончев и призова социалистите да променят платформата си, съобщи БТА. Според ГЕРБ червените или ще вдигат данъци, или ще харчат натрупаните ресурси и ще вдигнат дефицита.

"Абсурд. Освен 20-процентния данък върху доходите над 10 000 лева месечно, други ставки няма да се пипат", отвърна Драгомир Стойнев от БСП на извънредна пресконференция. Той допълни, че червените не само няма да вдигат данъци, но и ще намалят този на работещите семейства.

Социалистите призоваха ГЕРБ вместо да цитират непрекъснато програмата им да представят своята. Стойнев атакува партията на Борисов с цитати от четиригодишната бюджетна рамка, приета от кабинета, в която няма заложено увеличение на минималната заплата. "Кога са искрени – тогава или сега?", попита социалистът.

Няколко часа по-рано бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев изчисли, че към крупната сума за предизборни харчове на БСП трябва да се добавят и още 45 милиарда за АЕЦ "Белене", 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", "Южен поток" и "Бургас – Александропулос", които БСП обещава да рестарира.

Социалистите пък обвиниха ГЕРБ, че са манипулирали данните за излишъка и заподозряха, че реалните стойности са други.

Хората на Борисов пък иронизираха обещанията на Корнелия Нинова българите отново да станат 8 милиона.

"За да се изпълнят демографските обещания на БСП, за период от 50 г. жените във фертилна възраст трябва трайно да бъдат изведени от пазара на труда и да се занимават само с възпроизводство. Което, естествено, ще удари тежко производителността на труда", коментира Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
За обещанията на ГЕРБ има една интересна подробност, за която сигурно много хора не се сещат. ГЕРБ обещават, какво ще направят за 4 години управление. Само че Бойко никога не е управлявал четири години. Ако пак направи правителство, след две години ще каже, че няма подкрепа или че коалицията се разпада и пак ще се изнесе по терлици от Министерския съвет. А обещанията ще си останат за друг път.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, къде е Батко, тоз смел и безстрашен войн за добър и спокоен живот, дал на българите шанса да умирГат рано, младите да бягат като луди от държавата, където бедността е ужасяваща а корупцията нейна сестра? Не е ли диверсия всичко това което се случва днес у нас? Разрухата е колкото и икономическа толкова морална и в основата е разграбването от Батко и ППГ - ГЕРБ. Имаме ли главен прокурор, май има един дебелак? Къде си прокурорче, пазиш ли го и до кога?
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този премиер взе да ми харесва! Измете една сюрия герберуги но има ощееееее!!! Например началниците на РДВретата на МВР, защото при изборите те играят главна роля при смяната на чувашите с бюлетини. Нали джандарите уж пазят помещенията където се съхраняват, а това се използва за подмяна. Махайййййй!!
41
0
 
6
 
! Отговори
Кви 50 лв. преди 7 години
Пак ще облагодетелствате етноси. Въведете минимален базов доход за безработни жени от 500 лв., и премахвате майчинските, инвалидните, вдовишкие, социални пенсии, помощите за първолаци, издръжките на бащите. По този начин жената ще си седи в къщи, и ще възпитава децата си. Въведете прогресивен данък. 4 хиляди - 1000 лв. данък, 5 000 - 1500 лв. над 6000 - 2000 лв. Като премахвате лимитите в болниците,Закон лекар, който работи на държавно, няма право да работи частно. Така се бори корупция.
40
10
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Колкото БСП обещава и никога не изпълнява не може никой друг ! Наслушахме се на техните ВЕЛИКИ ОБЕЩАНИЯ - могат да приказват само в бъдеще време : ще,ще,ще,ще.... Аман от тях!
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербавите се оказаха много прости.Как ще спечелите 2 милиона и половина пенсионери,след като им вдигнахте и без това мизерните им пенсии с 5 лева.Не може да унижаваш един народ с години и после да искаш да гласува за теб.Абсурд.
38
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На ГЕРБ обещанията ги видяхме.Четири години бяха на власт и само хвалби и крадене.Мотото им беше:Строим за да крадем!А народа-кучета го яли.Сега да видим обещанията на БСП дали ще се изпълнят.Ако-не,нови избори.
37
5
 
18
 
! Отговори
"Референдум&quo преди 7 години
Снощи гледах предаването "Референдум" - бяха поканени БСП и ГЕРБ.Е, да ви кажа, беше като среща на зрял човек с напушен пубертет. Докато БСП представяха какви мерки и промени предлагат с механизми на постигане и подробности, ГЕРБерите лаеха срещу тях, като бесни кучета, пречейки им да се изкажат. В същото време, обещаха да вдигнат двойно заплатите на даскалите (без да разясняват на какво основание) и да облекчат държ. администрацията в улеснение на бизнеса - ама това иконом. подем не прави!!!
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАДЕЖДАТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП,ГЕРБ И ДПС Е ЧЕ КАКВОТО И ДА ОБЕЩАЯТ ,КОЛКОТО И ЛЪЖИ ДА НИ СЕРВИРАТ,КОЛКОТО И ДА ОТКРАДНАТ ДА СА ВСЕ НЕВИННИ.ТОЗИ ПЪТ АЗ И МНОГО КАТО МЕН ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ДОСТ С НАДЕЖДАТА ДА ИЗТИКАМЕ ВАШИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ В ГРАБЕЖА ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ ОТ ВЛАСТТА И С ПОМОЩТА НА РУМЪНИЯ ДА ВИ НАТИКАМЕ ПО ЗАТВОРИТЕ.ТАМ ВИ Е МЯСТОТО! ЩЕ ПОВРЪЩАТЕ ПАЧКИ С ПАРИ НЕГОДНИЦИ !
35
0
 
7
 
! Отговори
демокрад преди 7 години
Получавайте си,но с ваш труд и не за чужда сметка,че нещо много се разсмърдяха нещата и изходът е -пата кюта.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми трябват да се грижат за мен демокрация е, каквото имаме да си получаваме ще си го получим с протести ако се наложи. Дълго още ще лапат мухите и пикат у фонтаните изпуснаха влака и опорочиха чудесния утопизъм, късно е либе за китка.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Отговор бай пяткоКой спря Белене,Цанков камък е бебчов ,а за КТБ да не се отворят архивите,че....мирише на смърди и всички имат интерес от бяла тишина...
32
14
 
1
 
! Отговори
Исмаилов преди 7 години
Целта ни е -турски премиер в България.
31
6
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До бай петкоПокриха дълговете ви по Белене, Цанков камък и КТБ!
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не раждайте, защото трябва да работите че трябва се връща заема на тиквите. А след 15-20 години ще работите със бастунките и цукала и напред труда подмладява. Сигулно и денски и майчински ще искате не няма да искате ще работите.
29
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ-аджиийте колко млрд. кредит изтеглиха, че правят сметка на тия от БСП?!
28
4
 
10
 
! Отговори
Тийн преди 7 години
Щом от БСП обещават всички жени да се занимават само с възпроизводство, тогава ще гласувам за тях! Като стана на 18 де.
27
8
 
20
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
Някой знае ли колко пари трябва да върнем на кредиторите за теглените от Герб над 20 милиарда?Защото и лихвите са сериозни при такива кредити.Естествено и комисионните в джобовете на Герб.
26
5
 
18
 
! Отговори
неразбрал преди 7 години
Сега бистришките тигри с какво пътуват за мачовете?
25
5
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
В момента Боко Тиквата е на пазара на...труда и чака пак да го наемем,за да ни...яха.Аз такова чудо не съм чувал и виждал никъде по света;наемникът да...яха работодателя си.Но ние винаги сме по...различни от света,примери бол.