Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба

НЗОК иска да ги плаща на пациентско тегло, средното - 120 кг
53
Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба
Снимка: Булфото, архив

През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3%, обяви служеният здравен министър Илко Семерджиев.

Още по темата

"Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци", каза още Семерджиев по време на форум, организиран от "24 часа".

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров допълни, че се предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията. Обмисля се НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата.

"Освен това в Касата мислят да въведат и нов начин за заплащане на лекарствата – на килограм тегло на пациента", обяви д-р Димитър Петров. Според него това ще засили контролът по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците. В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг, показвали данни на НЗОК.

"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" и на Изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация.

Според него така се появява една илюзия, че цените са най-високи, а те са на санитарния минимум.

"Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", посочи Афенлиев.

Той подчерта, че никъде в света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени.


53
Още по темата: НЗОКболницилекарства
Още от
Напиши коментар Коментари
43
3
 
8
 
! Отговори
истината е прозрачна преди 6 месеца
Погледнете Фейсбука на личните лекари и на някои от специалистите.И ще ги видите ка са с е снимали я на пирамидите в Египет,я на Айфеловата кула,я в Германия или Испания.И не се чудете защо лекарствата дето пият пациентите ни са много по скъпи.Софарма няма нищо общо с това.Аз си купувам нейни лекарства -плащам си ги защото нямам кога да чакам за рецепти при личен лекар и от опит знам,че са евтини.
42
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 6 месеца
"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" --- демек "Софарма" иска да продава в България ина цени като в Германия. Държавата може да ги натисне, Ако Иска
41
1
 
14
 
! Отговори
Завзек преди 6 месеца
"средното тегло на българския пациент е 120 кг". -- това ветеринарна болница ли е ?
40
2
 
12
 
! Отговори
ГореДолу преди 6 месеца
До ДГД Семерджиев

Как точно костовисткия ампутатор на здравеопазването ще ни върне към светлия комунизъм, господине?
За сметка сега сме 30 години назад от ЕС, резултат от 30 годишна псевдо демокрация от лилави майко-продавци!
Към 89та бяхме Белгията на Балканите, но без арабелите!
Препоръчвам да се ограмотите или да замърсявате форумите повече с базални мисловни отпадъци.
39
2
 
3
 
! Отговори
Falkoneti преди 6 месеца
Имам въпрос към,всички тук пишещи особено към историци ако има такива какъв е произхода на българите?Вторият ми въпрос коя държава е бъдещата свръх супер сила според вас?
38
5
 
5
 
! Отговори
ДГД Семерджиев преди 6 месеца
Тоя лъже като за последно,а баламурниците му вярват.
Е за това ще си докарате пак БСП и ДПС на власт и пак светлия комунизъм ще ви върне с 20 години назад от другите ЕС.Ние и без това не можем да ги настигнем,но някой тука решително се опитват и да ни отдалечават!
37
3
 
4
 
! Отговори
Да бе вярвам ти. преди 6 месеца
До аз

Ами щото си просто за това няма да гласуваш за ГЕРБ.А тези 200% са скочили,защото държавата е започнала да изписва нужните лекарства на болните които имат нужда от тях.Преди ги нямаше въобще като лекарства,но лъжеца Семерджиев не ви казва защо е скочило купуването на лекарства от държавата.
Ама наивници сте!
36
3
 
2
 
! Отговори
о преди 6 месеца
До ДО АЗ И като прочистиш политиците себе си ли ще сложиш баш начело? Мислиш ли, че си по-добър от тях? Както те усещам просто си един неудачник, на който всички други са виновни, но не и той за съдбата си..
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
АЗ искам 50 грама лекарства !
34
2
 
3
 
! Отговори
oпетков преди 6 месеца
До Анонимен Неграмотен анонимнико, Във всички държави, членки на ЕС официалната религия е християнството. Ако ревеш за православно такова-Гърция е православна, а там християните са много по-истински от нашите. За славяните-първо българите на са славяни, ***, и какво те грее даже и да са? Славяни са чехи, поляци, словенци, словаци, хървати. Още трябват ли ти?
33
1
 
9
 
! Отговори
ДО АЗ преди 6 месеца
НЕ ТРЕБВА ИЗБОРИ А ПРОЧИСТВАНЕ С НАРОДЕН СЪД И БЕСИЛО ЗА ПОЛИТИИТЕ И БИЗНЕСМЕНИТЕ
32
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
айде честито ! герб се уля да граби ама чак толкова нагли не бяха че да посегнати на лекарствата , нямам думи, ако радев и сие от бесепето почват така мандата не знам дали ще го завършат изобщо а аз наивницата се канех да гласувам за тях , че ми се видя добра предизборната им платформа .. и кво ся увеличаване на лекарставата , на парното на тока и на на на още какво ,.. мне мерси, изобщо няма да гласувам !
31
6
 
5
 
! Отговори
ДО34 преди 6 месеца
ИЛИСИ МНОГО МАЛЪК ИЛИ МНОООООООООГО НЕ СИ НА ЯСНО С ИСТОРИЯТА ВИЗИТАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС Е НАПРАВЕНА ОТ СДС ПРЕЗ 1999ГОДИН ОТ ОРАТА НА КЪКОСТОВ А ЗА НАТО ПОКЪСНО ПАК ОТ ТЕХ ДЕТО ДНЕС ИМ ВИКАТ ДЕФОРМАТОРИ
ЗАТОВА ТЕ НЯМА ДАВЛЕЗАТ НИКОГА ПОВЕЧЕ В НИТО ЕДИН ПАРЛАМЕНТ ЗА В БЪДЕЩЕ26399
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33

Ами по този въпрос питай твоите хора Гоце Първанов и Станишев.
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ДА ПИТАМ ДВЕ НЕЩА
1 ВЪВ ЕС И НАТО ИМАЛИ ДРУГИ СЛАВЯНИ ––НЕ
2ВЪВ ЕС И НАТО ИМАЛИ ДРУГИ ХРИСТИЯНИ ––НЕ
АНИЕ КАКВО ТЪРСИМЕ ТАМ ПОТОЧНО НАЩЕ ПОЛИТИЦИ И САМОЗАРАВИЛИСЕ БИЗНЕСМЕНИ ЗАОВА ТРЕБВА ДА ИМА ПРОЦИСТВАНЕ ЧАС ПО СКОРО
28
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Давайте другари , бийте народа и го смачкайте както и Турчин не го е мачкал . Доживяхме г-жа Лъжа да ни е спасител от капитализма . Да ама да спаси сина си от баш капитализма в САЩ или да го върне в България или да го прати в Русия . Отврат.
27
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 месеца
"Здравна реформа" или Престъпление срещу Здравето.... !?
26
1
 
17
 
! Отговори
хъ преди 6 месеца
Сега ще обявят обществена поръчка за кантари на входа на болниците.
25
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ИЗБИРАТЕЛ 24

Дойдоха БСП на власт и почва геноцида на народа . Др. Герджиков да обясни как така даде на Симеончо имоти , които не са негови и какво си мисли , че прави сега .
24
1
 
13
 
! Отговори
хъ преди 6 месеца
на кг живо тегло?
като по свинекомлексите
като по авиолиниите
мухахаха

а нещо за на кг трупно тегло?
кога?