Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба

НЗОК иска да ги плаща на пациентско тегло, средното - 120 кг
53
Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба
Снимка: Булфото, архив

През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3%, обяви служеният здравен министър Илко Семерджиев.

Още по темата

"Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци", каза още Семерджиев по време на форум, организиран от "24 часа".

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров допълни, че се предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията. Обмисля се НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата.

"Освен това в Касата мислят да въведат и нов начин за заплащане на лекарствата – на килограм тегло на пациента", обяви д-р Димитър Петров. Според него това ще засили контролът по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците. В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг, показвали данни на НЗОК.

"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" и на Изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация.

Според него така се появява една илюзия, че цените са най-високи, а те са на санитарния минимум.

"Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", посочи Афенлиев.

Той подчерта, че никъде в света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: НЗОКболницилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
8
 
! Отговори
истината е прозрачна преди 7 години
Погледнете Фейсбука на личните лекари и на някои от специалистите.И ще ги видите ка са с е снимали я на пирамидите в Египет,я на Айфеловата кула,я в Германия или Испания.И не се чудете защо лекарствата дето пият пациентите ни са много по скъпи.Софарма няма нищо общо с това.Аз си купувам нейни лекарства -плащам си ги защото нямам кога да чакам за рецепти при личен лекар и от опит знам,че са евтини.
37
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" --- демек "Софарма" иска да продава в България ина цени като в Германия. Държавата може да ги натисне, Ако Иска
36
1
 
14
 
! Отговори
Завзек преди 7 години
"средното тегло на българския пациент е 120 кг". -- това ветеринарна болница ли е ?
35
2
 
12
 
! Отговори
ГореДолу преди 7 години
До ДГД СемерджиевКак точно костовисткия ампутатор на здравеопазването ще ни върне към светлия комунизъм, господине?За сметка сега сме 30 години назад от ЕС, резултат от 30 годишна псевдо демокрация от *** майко-продавци!Към 89та бяхме Белгията на Балканите, но без арабелите!Препоръчвам да се ограмотите или да замърсявате форумите повече с базални мисловни отпадъци.
34
2
 
3
 
! Отговори
Falkoneti преди 7 години
Имам въпрос към,всички тук пишещи особено към историци ако има такива какъв е произхода на българите?Вторият ми въпрос коя държава е бъдещата свръх супер сила според вас?
33
5
 
5
 
! Отговори
ДГД Семерджиев преди 7 години
Тоя лъже като за последно,а баламурниците му вярват.Е за това ще си докарате пак БСП и ДПС на власт и пак светлия комунизъм ще ви върне с 20 години назад от другите ЕС.Ние и без това не можем да ги настигнем,но някой тука решително се опитват и да ни отдалечават!
32
3
 
4
 
! Отговори
Да бе вярвам ти. преди 7 години
До азАми щото си просто за това няма да гласуваш за ГЕРБ.А тези 200% са скочили,защото държавата е започнала да изписва нужните лекарства на болните които имат нужда от тях.Преди ги нямаше въобще като лекарства,но лъжеца Семерджиев не ви казва защо е скочило купуването на лекарства от държавата.Ама наивници сте!
31
4
 
2
 
! Отговори
о преди 7 години
До ДО АЗ И като прочистиш политиците себе си ли ще сложиш баш начело? Мислиш ли, че си по-добър от тях? Както те усещам просто си един неудачник, на който всички други са виновни, но не и той за съдбата си..
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ искам 50 грама лекарства !
29
2
 
3
 
! Отговори
oпетков преди 7 години
До Анонимен Неграмотен анонимнико, Във всички държави, членки на ЕС официалната религия е християнството. Ако ревеш за православно такова-Гърция е православна, а там християните са много по-истински от нашите. За славяните-първо българите на са славяни, ***, и какво те грее даже и да са? Славяни са чехи, поляци, словенци, словаци, хървати. Още трябват ли ти?
28
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
айде честито ! герб се уля да граби ама чак толкова нагли не бяха че да посегнати на лекарствата , нямам думи, ако радев и сие от бесепето почват така мандата не знам дали ще го завършат изобщо а аз наивницата се канех да гласувам за тях , че ми се видя добра предизборната им платформа .. и кво ся увеличаване на лекарставата , на парното на тока и на на на още какво ,.. мне мерси, изобщо няма да гласувам !
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33Ами по този въпрос питай твоите хора Гоце Първанов и Станишев.
26
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давайте другари , бийте народа и го смачкайте както и Турчин не го е мачкал . Доживяхме г-жа Лъжа да ни е спасител от капитализма . Да ама да спаси сина си от баш капитализма в САЩ или да го върне в България или да го прати в Русия . Отврат.
25
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Здравна реформа" или Престъпление срещу Здравето.... !?
24
1
 
18
 
! Отговори
хъ преди 7 години
Сега ще обявят обществена поръчка за кантари на входа на болниците.
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИЗБИРАТЕЛ 24 Дойдоха БСП на власт и почва геноцида на народа . Др. Герджиков да обясни как така даде на Симеончо имоти , които не са негови и какво си мисли , че прави сега .
22
1
 
13
 
! Отговори
хъ преди 7 години
на кг живо тегло?като по свинекомлекситекато по авиолиниитемухахахаа нещо за на кг трупно тегло?кога?
21
0
 
29
 
! Отговори
Адмиралъ преди 7 години
Не само с хапчетата. Ток, вода, телефони абе всичко. Отдавна се налага икономически геноцид върху хората
20
0
 
13
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 7 години
Ето тук е корупционното място в здравеопазването!Никъде е Европа не е така!От лекаря няма как да взема,но от фармацевтичните им дават за да вървят илачите им!!!!!!
19
21
 
9
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Друг път държавата се сриваше, едва след като комунистите дойдат в изпълнителната власт. Този път нещата започнаха стремително да се сговняват още с встъпването на червения президент. Бедна България! Какво ли още ни чака, като сме толкова *** да се връзваме на руската хибридна агресия, опосредствана през 5-ата колона на Путин у нас - продажната пасмина на Позитано?! Вместо да държи поне в равновесие това, което е заварил, служебният кабинет на тази *** се прави на прокуратура ...