Докладът "Герджиков": Може да загубим пари от Европа

Открити са нарушения и в обществените поръчки за тунела-убиец на "Хемус"
20 фев 2017 13:00,
67
Докладът "Герджиков": Може да загубим пари от Европа
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Нарушения в някои обществени поръчки на предишното правителство могат да доведат до спиране на пари от Европейския съюз. Такива изводи се съдържат в обобщения доклад от ревизията, която служебният кабинет на Огнян Герджиков направи в министерствата.

Едно от проблемните министерства се оказва земеделското. Там са открити проблеми при обществена поръчка за изготвяне на последваща оценка на Програмата за развитие на селските районен 2007 – 2013 г.

Още по темата

Според информацията от земеделското министерство неизпълнението на този ангажимент ще доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия, се казва в доклада.

Другото министерство, заради което може да ни бъдат спрени пари от Европа, е МВР. Там е открито забавено провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност".

За изразходване на средствата по тези фондове се предвижда откриване на около 94 броя обществени поръчки с обща стойност над 178 млн. лева без ДДС. Процесите по откриването на поръчките е забавен, което поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства, пише в доклада.

"В тази връзка съществува и риск от образуване на наказателна процедура от страна на ЕК, поради неспазване на поетите от България ангажименти, в качеството й на държава, в процес на присъединяване към Шенгенското пространство", допълват проверяващите.

Фаворизиране на кандидати, липса на конкуренция, технически пропуски, забавяне... Това са част от откритите пропуски, които съдържа докладът.

Както и премиерът Герджиков обяви в петък докладът съдържа нарушения по обществените поръчки в Агенция "Пътна инфраструктура". Те са свързани с поставяне на условия,  които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки.

Става дума за поддържане на участък от "Хемус", включително и на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки хан".

Именно един от тях, "Ечемишка" се прочу трагично преди седмици с това, че част от осветлението в него падна и уби жена в преминаващ автомобил.

Фаворизиране се открива и при обществената поръчка за поддържане на тунел "Траянова врата" по магистрала "Тракия".

В Министерство на икономиката е открито залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации. В Агенцията по заетостта например са намерени нарушения при обществена поръчка за поддръжка и ремонт на служебните автомобили.

В здравното министерство проблемни се оказват обществени поръчки за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и центровете по трансфузионна хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

Военното министерство бе посочено още миналата седмица като фаворит по открити нарушения. Намерените пропуски дори бяха изпратени на прокуратурата.

В доклада се говори за забавено стартиране на множество обществени поръчки поради многократно коригиране на Единния поименен списък на обектите за строителство и строителни услуги.

В Агенцията по вписванията е открито нарушение в обществена поръчка за разширяване на масивите за данни на Имотния регистър, Търговския регистър, Регистър БУЛСТАТ и РИОС.

В екоминистерството е открито забавяне на обществени поръчки поради обжалване. Поради същата причина в доклада е попаднала и поръчката на АПИ за изграждане на системата за тол таксите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
докладът преди 7 години
от проверката прочетох на страницата на МС. Пълен смях на нивото на един студент първи курс, а кръгът читатели вероятно е от училище за умствено изостанали. Старата песен на нов глас - гарван гарвану око не вади! Затова, само мажоритарен вот и всички стари муцуни и олигарси аут от държавата и политиката. Не е ли абсурдно 2000 човека да изгонят 2,5 милиона.Чипът на българина верно е дефектен.
55
3
 
3
 
! Отговори
иван преди 7 години
ДРЪН-ДРЪН , то и Орешарски близо 2 години рови и нищо , та и сега само предизборна пушилка , просто са жалки !
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя доклад е преписан от господари на ефира. За всичките проблеми изтъкнати в доклада има или материал на Господари на ефира или журналистически разследвания.И забавяне поради обжалване какво точно нарушение е? Не че очаквах тази проверка да посочи някакви истински проблеми, но нарушенията които са констатирали са доста жалки. А израза: "Съществува риск ЕК да направи еди кво" си е направо смешен. Може би е подходящ за кварталната кръчма, но не и за премиер.
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами дайте да лъжем, а крадливите разбойници да продължават да си крадат!Безобразие!Много прости - прокуратурата да се заеме и подобни хора повече да не влизат във властта, за да не се налага да се пишат такива доклади.Нагло е да се обвиняват правилните.Боко рИве по всички телевизии и мърмори.Не на крадците, които грабят българите!Мого ясно е от кои министерства - от най-големите калинки-любимки на бившия премиер.Пожелавам завинаги да е бивш!
52
5
 
9
 
! Отговори
Колев преди 7 години
До э23По отношение на това кой лъже, нормалните българи знаят отговора: мутрата Бойко. Сутрин каже едно, вечер обратното. Кога казва истината, и той не знае. Питайте го дали има повече стаж в БКП отколкото в ГЕРБ и вижте как ще ви излъже. Питайте го за връзките му с борчетата (ИПОН) и там ще ви преметне. Питайте го дали той натисна държавните фирми да си вложат парите в КТБ и срещу какво... И за това ще ви излъже. Ето това е истинския лъжец!
51
9
 
10
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Да бе ще гласуват за БСП - това българите да не са само изкукали пенсионери. Само глупаците може да гласувата за г-жа *** Лъжева, трафикантът на пари Кир Добрев, руска *** Тъпчо Херменков и др. мошеници в листити!
50
9
 
12
 
! Отговори
маче преди 7 години
До АнонименТова е истината...... БСП винаги е проваляла държавата ни...
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, Методи, това ли е новата ти тема за тролене в полза на БСП, не слизаш от компа ти моето момче сега по време на избори.
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МЕТОДИВашите примери от БСП са навсякъде, където ти видят очите - всички сектори при Станишев и Орешарски бяха със спрени фондове и именно Борисов като дойде и ги разблокира, разбра ли?
47
1
 
10
 
! Отговори
Пандизчиев преди 7 години
Като загубим парите от ЕС, трябва и вие да си ходите. Тези пари са нужни за страната. За какво сте там - за заплати по 10 000 лв.
46
6
 
10
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 7 години
Тези, които искат примери за спрени еврофондове по времето на Борисов да намерят в europa.eu доклада за "Земеделие" от 23 май 2016. 591 млн. евро за България и малко над 100 млн. за Италия са в графата "Outstanding". Сами се сетете тази риба с едно или с две очи е.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП-то един шанс имаха и го пропиляха. При едно обективно разследване и огласяване на далаверите на гербавите комунисти, няколко повдигнати обвинения и ясна позиция относно корупцията - сред чужди И сред свои, просто биха спечелили изборите с убийствен резултат. За съжаление, решиха да играят на сигурно и да не си правят врагове при Баци и резултатът ще бъде никакъв. Разберете, господа политици - на хората им писна от празни обещания. Искат справедливост. Който я осигури, той ще властва.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това какъв пример дава на децата на тия след нас ние се борим с това години наред с такива тъпчеики обикновен човек данъци плащаме зарад тия те може да са извън закона но ние сме редовни платци
43
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нееее стига Герб и Борисов моля , не искам да гледам тоя бърборив лъжец още един мандат, по -скоро ще напусна България!
42
12
 
20
 
! Отговори
Един преди 7 години
Аз щях да гласувам за малка партия ама като гледам как се мъчат да оправдаят Борисов (явно е че искат да го върнат), ще гласувам за Бсп за да не ми се разнесе на вятъра гласа и да е точно срещу Борисов! Важното е Герб да нямат мнозинство и да упражняват диктатура после!
41
11
 
17
 
! Отговори
Двеста лева преди 7 години
Двеста лева им плащат на троловете, за да плюят президента Радев, БСП, и служебния премиер Герджиков. Какво ви е виновен Радев, от един месец човека е президент? *** - демократи го изкарват виновен, при наличие, че в момента работи служебно правителство. А за да се разкрият далаверите на 30 г. управление, трябва поне един мандат. Ефектът на платените *** е обратен, колко повече тролите, толкове повече хора ще отвратите и напук ще гласуват за БСП. Езикът на омразата е отвратителен!
40
11
 
10
 
! Отговори
ББ преди 7 години
изберете ме и ще взема още 20 милиарда заеми
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми как няма да загуби. ония гледат тия пияни ходят на работа ако себе си не гледат за околните не мислят водили воина по пътищата ми то воината е в тия че без алкохол не могат те предизвикват и корупцията обслужваики интереси гледаш ми то пияно на смок как няма да загуби то не знае къдее каква е европа и следващия мандат щото тия са за месец боико ли нинова ли да земат да си ги приберат там де им е мястото иначе водил воина ми трябва да почнем една чистка и тия хора вън това какво говори
38
7
 
16
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Този доклад на Герджиков е пълна глупост. Немога да повярвам,че в енергетиката няма далавери. Защо Валери Симеонов не каже какво са установили там? Пак ли ще крият от народа какво е положението там?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че за туй ли се плаща членски внос в това сдружение за да се получават обществени поръчки за изпълнение и да си остават по местата без да се изпращат към другите членове,че да дойде някой от тях да ги види как стоят нещата и в изпълнение да им се напълни душата в що са вложили как пари,кои пари-техните членски или на самия член по член за членския внос на членовете и за изпълнението под клена в кафенето-аператива дето го има.