Лекари в училище? Нямало смисъл, само давали бележки

Фелдшери и сестри щели да свършат достатъчно работа
Обновена: 26 фев 2017 20:56 | 26 фев 2017 20:46, Камелия Цветанова
27
Лекари в училище? Нямало смисъл, само давали бележки
Снимка: Булфото, архив

Министерството на здравеопазването не обмисля да връща лекарите в училищата. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред бТВ във връзка с трагичния инцидент, при който 11-годишно момиче почина в столично училище.

"Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки", аргументира се д-р Семерджиев.

"Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко учители имате автомобили?Имате курс по БЧК ,тска че не виждам проблем дс оказвате първа долекарска помощ.Лесно е .С по-вече практика ще заместите липсващите лекари.Е няма да имате 3 месеца ваканции....и други екстри ,но ще сте полезни за себе си и близките ви хора и Нвма да давате луди пари на тия търговци и други .... .
23
1
 
0
 
! Отговори
лекар преди 7 години
Прочетох коментарите и единствената разумна идея е на 22.
22
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Знам, че предпочиташ по-млади, но те ще са там да окажат помощ в такива моменти, не да си правиш мохабет с тях!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ви трябват лекари в училищата, пък и аз като лекар никога не бих започнал работа в училище, просто защото бих умрял от скука и бих се деквалифицирал от бездействие. 99% от работата на училищния лекар се припокрива от общопрактикуващите лекари, а случаи като конкретната трагедия е най-вероятно един училищен лекар да не види никога през "славната" си кариера.Пък и да види, лекарските му умения ще са така атрофирали от бездействието, че е най-вероятно да се провали.
20
9
 
11
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Медицинските работници в училище се превръщат в търтеи.Няма нужда от тях,а от това обажданията за деца да са приоритетни за спешната помощ и в училище да има обучени лица с парамедически умения!Това е реалистичното решение!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво пречи лекар от болница да дава по някое дневно дежурство в месеца не в болницата, а в самото училище. В по-големите градове е възможно. За по-малките и командировъчни да им плащат.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма смисъл и от учители в училище с тая наредба на Мон за агресивните деца, които винаги имали право.Само бодигардове назначавайте във всеки клас.Умни и опитни- да " вадят езиците" на децата, когато се нуждаят от спешна операция.
17
0
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
"...коли за стотици хиляди и ще строи палати?"Бг лекар ли кара тия скъпи коли и живее в палати- с 400? заплата?
16
1
 
8
 
! Отговори
до7 преди 7 години
"Назначавайте млади пенсионери"И колко млади? На 71 годишна възраст?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде фелдшери?Самият Семерджиев закри тази специалност, докато беше министър при Костов
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех, да имаше по един лекар във всяко училище... В момента лекари няма дори за Пирогов, осъзнайте се... Има професии, които ще бъдат търсени и удовлетворяващи винаги. Жалко че не и добре платени, у нас.
13
1
 
24
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 7 години
Истината,която министъра не смее да каже в прав текст пред медиите,е че просто няма лекари.Няма за градовете,няма за селата,за големите,малките болници,за бърза помощ,спешно отделение и т.н.От къде да преварят да има и за училищата,като всички що-годе свестни бягат в чужбина?Конкретно за медицината,всички,които познавам от випуска ми с такова образование са пръснати от Лондон до Виена,тук остана само един,който едвам избута дентална медицина.Тепърва идва страшно десетилетие,пригответе се.
12
5
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Напротив, точно един лекар в училище ще спре всякакви фалшиви бележки, а ако се наложи ще окаже качествена медицинска помощ, ама това нашето отдавна вече не може да се нарече държава :(
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските лекари (повечето с купени дипломи) са толкова необходими колкото и депутатите в Анти-Народното ни събрание.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление, тези дни особено, разбрахме че България не се грижи за децата ни. Как иска да остават тук. Много, ама много жалко., пародия на държава, на управление и на всичко!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и от министри и депутати нямаме нужда!!!Още повече след такива изцепки като тази!Да, лекар трябва да има и да!, агресивните и проблемни деца да бъдат изключвани!
8
4
 
13
 
! Отговори
Батко преди 7 години
Лекарите не работят без пари. Като почнете да им осигурявате необходимото заплащане, тогава всяка болница може да я направите поликлиника. Комунизъм няма вече, падна когато Горбачов дойде на власт и каза че не може да издържа всички. Единственият виновник за този случей са невинното момче и нищо "неподозиращите" му родители.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Махнете ненормалните деца агресори,предимно отрочета на мутри и силиконки от училищата и няма да има нужда от болница и психиатрия вътре в училище.Аман вече - във всеки клас има по един такъв от който са пропищели всички.
6
6
 
16
 
! Отговори
айде пак извинения преди 7 години
Назначавайте млади пенсионери като ви е страх че ще се деквалифицират!
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено,че няма смисъл.Ако работят в школото кой ще краде от здравната каса?Кой ще краде от болния и беден български народ,за да си купува коли за стотици хиляди и ще строи палати???? Ааааа не така,ще си носят дечурлигата апове,бърз курс за първа помощ и всеки да се спасява....