Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро

Родната политика търси зрелище - 60% искат сблъсък Нинова-Борисов
Обновена: 11 мар 2017 14:58 | 10 мар 2017 20:30,
111
Българинът не иска Европа на скорости, но не ще и евро
Снимка: Архив, Reuters

66% от българите не възприемат сценариите за "Европа на повече скорости" и не искат обособяването на център и периферия в Съюза. Само 24% смятат, че по-богатите и по-бедните страни в ЕС трябва да се развиват отделно едни от други.

В същото време обаче 72% смятат, че е по-добре България да не бърза с влизането в еврозоната. Това показват данните от експресния сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна, финансиран със собствени средства.

Още по темата

Инстинктът на българите по-скоро ги води към синхрон с най-големите европейски държави и възможността за фрагментация на Европейски съюз е плашеща за обществото ни. Въпреки това само 25% смятат, че трябва да влезем в Еврозоната и да се въведе еврото.

Общото мнение на българските политици също е, че развитието на Европа на две и повече скорости е неприемлив вариант за България. Президентът Румен Радев заяви в Брюксел ясната позиция на страната ни против формирането на център и периферия и каза, че ЕС се е трансформирал от съюз на принципи и ценности в съюз на сметки и пазарлък.

Според проучването на "Галъп нтернешънъл" продължава и следизборната положителна инерция в оценките за работата на президента Радев. 68% от запитаните оценяват по-скоро положително първия месец от мандата на президента и само 18% му дават отрицателна оценка.

В сондажа се проследяват и нагласите на респондентите за несъстоялия се дебат между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова. Дни наред двамата спориха дали да проведат дебат на четири очи или с екипите си, но така и не се разбраха. Нинова искаше лидерски дебат, а Борисов - дебат с експертни екипи и да бъдат представени евентуалните министри при сформирането на бъдещ кабинет.

Оказва се, че повечето хора предпочитат лидерския сблъсък и 60% биха искали да чуят позициите на Нинова и Борисов. Това е логично следствие от постоянното предпочитание за личности и "мажоритарност" у нас.

Както може и да се очаква, единственият електорат, който контрастира на фона на общото желание за лидерски сблъсък, е този на ГЕРБ, който подкрепя идеята за дебат с екипите.

37% от хората обаче изобщо не са чули за полемиките дали ще има дебат и какъв да бъде неговият формат.

В проучването е проверено и отношението на хората към престъпността и разкриваемостта на деянията. Обществената интуиция по-скоро води към бързо правораздаване и все още обществото не вижда толкова полза в популярните идеи за реформи и преструктуриране на сектора правосъдие и вътрешен ред. Така 58% от респондентите искат по-бързи наказания за престъпниците, а 38% смятат, че най-важна е реформата в съдебната система и МВР.

-----------------------------------------

Експресният телефонен сондаж е проведен на 7 и 8 март 2017 г. сред 801 души в цялата страна. Проведен е от "Галъп интернешънъл", със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗнае. Иска ракийка, евтини курвички и да хвърля салфетки по чалготеките.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичащите Европа и България очакват с нетърпение момента, в който еврото ще бъде въведено и у нас. Какво по-логично в европейска държава да се плаща с евро?Само русофилите са против и то не за друго, а защото Русия е против обединена Европа!Европа ще я има винаги, защото тя е люлката на цивилизацията, виж Русия- може, но като китайска провинция.
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мънго Джерискороста я определя индивидуалния играчНаивник, като ти наредят "началниците" от Брюксел да са ти щастливи кокошките, и ще ядеш яйца от Полша, а и не е само това.
73
3
 
3
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
То въобще българинът знае ли какво иска?!
72
0
 
2
 
! Отговори
Ради преди 7 години
Високите скорости - постигнати с парите и ресурсите на останалите в Европа, като искат високи скорости да се оправят без чужди пари и да ходят да помагат самостоятелно на африканските страни на място
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не отлетите на планетата Марс и там се блъскайте колкото ви душа сака .
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така - България на ръчна спирачка , нищо че Дяволът натиска крачната .
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да си говорим, пак сме от страната на губещите. Западът е в криза подобна на кризата в бившият соцлагер, разпадът започна с напускането ​на Великобритания. В голяма заблуда са онези дето си мислят​, че Русия не помни унижението​ и няма да се възползва от ситуацията.
68
0
 
7
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Поредната спекулация са "скоростите" из ЕС! Както е известно от практиката, скороста я определя индивидуалния играч! От него зависи скоростта, а не от някой друг! Каквато "скорост развиe" България това е! Като седи на "ръчна спирачка" никой друг не и е виновен!! А за това са виновни единствено управниците и !
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В РБългария хората обичат мизерията и не могат без нея . Минимум разходи , минимум ефект . С дебати и без дебати мизерията ще господствува вечно .
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българинът не иска еврото, ЗАЩОТО ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ, А БАНКИТЕ ЩЕ ИЗГУБЯТ ОГРОМНИТЕ СИ ПЕЧАЛБИ, ЩЕ СЕ ОСВОБОДЯТ МИЛИАРДИ ЛЕВА, КОИТО СЕГА СА В БНБ И ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД, НЯКОЙ СИ ИЗМИСЛЯ ВМЕСТО БЪЛГАРИНЪТ И СЛЕД ТОВА МУ ПРЕПИСВА ТИЯ МИСЛИ НА БЪЛГАРИНЪТ, А НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ВИДИ КОЙ НЕ ИСКА ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА- НА НЯКОЙ ЩЕ МУ СЕ НАЛОЖИ ДА СПАЗВА ПРАВИЛА ВАЛИДНИ ЗА ЦЯЛАТА ЕВРОЗОНА.
65
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разпазне ли се вече, бре, другари? Чакам на гарата съветските войски с цветя. Трета година вече. Цветята увяхнаха, трябва да ги репикавам отвреме-навреме, но не им казвайте.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да се оправим като нямаме нация? Тук е всеки за себе си и акп може на теб да ти е по-зле от мен. България е взела дала, оставяме я на ромите да я довършат.
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам при тази бедност и корупция кой ненормалник ще въведе еврото? Бедни и ограбени сме сега, това ще е началото на бедни бунтове! У нас всяко нещо което уж се въвежда за добро е добре обмислена далавера за определени хора. А еврото, ако бъде въведено изобщо, ще направи българина отчаяно беден! И това ще коства главите на умниците които ще искат за пореден път да окрадат хората.
62
6
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Bulgarina,izobshto znae li kakvo iska?
61
2
 
20
 
! Отговори
Стар набор преди 7 години
Респект, г-н Радев ! Дръжте се към ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА !
60
3
 
14
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Дали с ЕС, дали с Русия, за мен нямазначение. Важното е келепир да има. Аз оставам в България - моята Родина. Българи от всички страни и територии, обединявайте се. Светът пак ще бъде наш. Страх ги е от нас.
59
0
 
11
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
империите сами се съсипват
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ИМПЕРИИ СЪСИПАХМЕ, И НА ТАЗИ ЩЕ И ВИДИМ СМЕТКАТА.
57
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия можела да спре кранчето, Русия можела да има партньори, Русия можела товаз Русия можела оноваа... Аман вече. А моя живот не е 10000 години да чакам ,какво можела Русия. Ние живеем сега и искаме най-добрите условия, не ОБЕЩАНИЯ?Никой не напада Русия, никой не е обидил Русия в Европа?!? Русия сама прави тази идеология на напрежението заради вътрешна политика.