Европарите не са застрашени заради сценария "Европа на две скорости"

Малина Крумова: Ако не участваме в дебата, може да останем в периферията
11 мар 2017 13:20, Елка Василева
43
Европарите не са застрашени заради сценария "Европа на две скорости"
Снимка: архив, Reuters

За този програмен период не може да се говори за опасност от спиране или забавяне на еврофондовете заради сценария "Европа на две скорости", коментира служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова след откриването на инициативата "Лагер за иновации - Sofia Innovation Camp 2017" в София.

Тя уточни, че се работи с финансова рамка, определена още при одобряването на многогодишната финансова рамка до 2022 г.

Не можем да твърдим, че ще има спиране заради дискусиите, но дебатът, който се води в момента е изключително важен за развитието на Европа, а и за бъдещето на България, отбеляза Крумова.

Още по темата

Според нея ние трябва да проведем този дебат в широк формат - на национално и на европейско ниво, за да решим къде сме, какво искаме да правим, каква е нашата визия за развитие и по какъв начин искаме да изглеждаме.

Европа на две скорости или на много скорости е един от възможните варианти, но той не би дал правилната насока за развитието на ЕС като силен актьор на световната сцена, смята Малина Крумова.

Тя коментира още, че ако си позволим да не участваме в дебата, в един сценарий, в който Европа се развива на много скорости, България има опасност да остане в периферията. Това е само опасност, всичко зависи от нас, добави Крумова, цитирана от БТА.

По думите й темата започва тепърва да се дискутира, затова по-скоро към края на годината може да има нещо конкретно за визиите на европейските лидери. За позицията на България Крумова заяви, че ще бъде формирана с участието на гражданите, бизнеса, социалните партньори и институциите.

При откриването на форума "Лагер за иновации - Sofia Innovation Camp 2017" вицепремиерът отбеляза, че България има няколко много добри позитивни страни - ниски данъци, ниски производствени разходи, ниски разходи за стартиране на бизнес, добра възвращаемост на капитала и изпреварващ ръст на износа спрямо световния. Тя допълни, че България се е превърнала в една от Топ 5 дестинациите в Европа за създаване на иновационни и стартъп предприемачески инициативи.

Крумова обаче отбеляза и предизвикателствата, които трябва да преодолеем - ниска производителност, ниска иновативност на предприятията, висока енергоемкост на производството, недостиг на квалифицирани кадри, липса на оборотен капитал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 7 години
Всеки милиард ограбен от народа вкл с НЕзаконни данъци като ДДС носи огромни загуби.поради липса на пари за живот на над 5 000 000 БЪлгари..Пропускаме шанса все милион още здрави жени да родят поне по едно дете поради липса на доходи.МОмите ги държат насила в нагло вредни училища докато се разболеят трайно,облъчвани от камери и скенери.
28
0
 
0
 
! Отговори
Да се докладва преди 7 години
Нема евро пари според природата .НАгли крадци на власт харчат по корупционни обекти само ограбени пари от Българския народ.Внушението че тези пари са ограбени от други евро народи не върви.ПАрите с е харчат само за неносещи доходи обекти.Нека да се докладва писмено за това кога брюксел ще преведе живи милиарди евра на СОфия похарчени за тн евро проекти.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рашките явно здраво са я загазили. Стават все по-злобни.Санкциите срещу раша са меко казано странни. Запада купува всичко което може да им предложи рашка. Плаща си редовно. Санкциите са срещу отделни типове от обкръжението на ***. Така че за каква отмяна на санкции става въпрос?Те не са насочени срещу икономиката на страната, а срещу отделни хора.Факта че някой иска да ги сваля говори че става въпрос за пазарлък за избягване на възмездие в случай че им се налогожи да бягат...
26
0
 
0
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
До 26В Лима съм, ама това не ми пречи да пращам по Мъни Грам, Уестър Юнион всеки месец максимума в пари, който закона позволява, както и да си вкарвам в картата валута, с която после да купувам биткойн. А след това винаги мога да се прибера за месец и да си закупя каквото съм решил. Все пак всичко се избира вече в нета, не на място :) А и аз си бях скоро за 1 седмица в БГ, наложи се, трябва да напуснеш Перу, след като си седял повече от 3 месеца и после пак да се върнеш, ако искаш резиденция
25
1
 
2
 
! Отговори
баю преди 7 години
Тези евро пари са от вашите данъци. Всяка година си плащате затова че сте членове х.йове на ес. Но това не е най лошото по лошото е че тези мангизи ги прибират в джобовете си едни тикви и каки които уж мислят за вас. Не не мислят изобщо за вас а за бездънните си джобове. Ако не са тези евро мангизи няма да има нито един кандидат селянжър да се натиска за власт. В тези мангизи е скрито кучето това са безотчетни мангизи които на хартия се изразходват с нашите фирмичики и се делкат под масата!
24
2
 
2
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
България няма нужда от тези така наречени евро-пари !Това са пари които гнусните шенгенци разпределят между продайните ни политици и слугите си ! Тези пари носят единственно корупция и работят срещу интересите на България и Българския народ !
23
4
 
4
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Никой от ЕС не ви затвори зводите,затвориха ви ги вашите си руски бандити,ЕС е със отворени граници но никой от ЕС не идва да работи в България защо ??? Нещата на масата са поставени 50 на 50 само че във БГ парите за малкия и средният бизнес се крадат и не могат да се открият работни места ,е как няма да има Европа на няколко скорости? Та вие сте в БГ сте талибани и то крадливи и корумпирани,въпрос на време е да се раздадат рушветите и политиците ви да замалчат
22
0
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
До ЦиникОтдавна съм го разбрал, приятелю. От 5 години съм навън, но все още ми е мъка да гледам как простотията дави и тегли все по-надолу хубавата ни страна.
21
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 27 преди 7 години
Който все още храни някакви надежди, че ще промени нещо с избори ....сам си е виновен!Емиграцията е единственото спасение...и то докато има още Евросъюз...може скоро да му "пуснат кепенците" ...и да заформите пак опашки пред посолствата!
20
1
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Става въпрос за бъдещето развитие на България, те ни успокояват че краденето на еврофондове нямало да секне.... жалки същесва с ограничен мироглед. Това ли е най-доброто, което българският народ може да избере за управници?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОШУ, ТИ К`ВО ПРАВИШ ТУК БЕ, НЕ БЕШЕ ЛИ В Лима.
18
3
 
3
 
! Отговори
любо преди 7 години
Добре че са евро фондовете да дават пари, че с тия две и половина фабрики които работят в България сме за никъде.
17
1
 
8
 
! Отговори
евролуд преди 7 години
Ще резнат заплатите на две а цените ще скочат по две.
16
0
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Да де , ама нашите пари са застрашени !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже как няма да са застрашени като наслагат пияници господи и *** господи из малкия град сме по зле и от село аман от мамини аман
14
8
 
2
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Браво, това е много добре! Защото на мен всичко ми е в евро, долари и биткойн. Долара и биткойна се покачиха, което ми е идеално :))) Сега остава и последната част да ми се сбъдне, за която мечтая и няма да има по-щастлив човек от мен. Понеже смятам да закупя голямо помещение, към 200-300 квадрата за бизнес, та си мечтая БСП да вземат властта сега на изборите, че да забатачат яко държавата и да предизвикат криза, както те само умеят. Че сега са много високи цените на имотите, а трябва да паднат
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наврете си ги отзад тези европари .
12
0
 
16
 
! Отговори
до Тихомир преди 7 години
бг народа е на задна скорост, я питай олигарсите дето налябиха от европроекти на коя скорост са ? - космическо забогатяване.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме в периферията и там ще си останем не заради дебата, а заради импотентните бизнесмени и политици. Дори да участваме в дебата...се таа брат.
10
2
 
10
 
! Отговори
Ивсинамангистия преди 7 години
Турция пак мина метър. Не влязоха в ЕС, а той се разпада. Ингилизите са по умни.