Радев: Турция е приятел, но намеса в изборите – абсолютно недопустима!

Службите работят за прекъсване на намесата, увери президентът
Обновена: 17 мар 2017 21:52 | 17 мар 2017 21:51,
202
Радев: Турция е приятел, но намеса в изборите – абсолютно недопустима!
Снимка: архив Булфото

Турция е наш, съсед, приятел и партньор и държим да развиваме силни, добросъседски отношения, заяви президентът на България Румен Радев пред БНТ.

"В същото време намесата в нашите избори от страна на Турция е факт. И тази намеса е абсолютно недопустима", отсече президентът.

Още по темата

Радев допълни още, че трябва да бъде ясно, че България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава нашето право, международните закони и правилата на Съюза. Той призова за повече спокойствие, да не се ескалират емоциите за тази намеса.

Българските институции и компетентните служби работят за пресичане на всякакви опити за намеса", увери президентът.

"Българските мюсюлмани са неразделна част от обществото, те са наши сънародници", смята президентът.

"Трябва партиите и обществото да защитават сънародниците ни и да интегрират в обществото в противовес на външните опити те да бъдат капсулирани в партии и религиозни общности, финансирани отвън, проповядващи нетрадиционен и непознат за нас ислям", заяви Радев.

Дали при ситуацията страната в момента зависи от него, Радев посочи, че е именно обратното - президентът има строго ограничени правомощия по Конституция. Разбира се, в период на служебно правителство отговорността пада върху президента, допълни Радев.

"Само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президентът, бягайки от собствената си некомпетентност", отсече президентът.

Радев заяви, че при изборът на членовете на служебното правителство се е ръководил от високи критерии за професионализъм. При изборът им обаче не се е допитвал до партии и това е била неговата цел - кабинетът на бъде партийно независим.

"Обществената подкрепа и одобрение доказват, че правителството се справя добре", посочи Румен Радев. "За месец и половина свършеното от правителството не е малко", заяви президенътът.

По повод това дали уволненията преди избори могат да доведат до съмнения в честността на изборите Румен Радев заяви: "Аз съм дал своите категорични указания да няма уволнения по политически причини в никакъв случай. Да има уволнения само, когато има доказани нарушения, и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени."

"Българскиятеврокомисар ще бъде посочeн през месец май. Ако до тогава няма легитимно избрано правителство, това ще бъде направено от служебното", заяви Радев по въпросът с все още неизбраният български еврокомисар. Той обаче допълни, че изборът не бива да нажежава и без това напрегнатата ситуация.

Румен Радев отново заяви готовността си да сезира Конституционния съд за закоността на търговското споразумение с Канада CЕТА и допълни, че никога не е приветствал или подписвал споразумението.

Европа на две скорости – факт или саботаж?

Президентът посочи, че приоритетите на България в ЕС трябва да са три - сигурност, икономическо развитие и пълноценна интеграция.

"По отношение на икономическото развитие има проблем - за Кохезионна политика на политическо ниво в ЕС не се говори. Brexit, мигрантската криза, несигурното бъдеще влияят. Тревожното е, че в стратегически документ като Римската декларация няма нито дума за кохезионна политика. Без такава политика в сследващия програмен период няма да се справим", предупреди президентът.

"За разлика от други страни от Източна и Централна Европа ние сме зависими от еврофондовете", посочи Радев.

Именно за да се преодолеят различните скорости на развитие на съюза е нужна интеграцията, защото развитието на скорости е в противовес с ценности като единство и солидарност, посочи Радев.

"Така ЕС рискува да се разпадне", отсече той.

"От друга страна двеижението на две скорости е факт", призна Радев. Като пример той посочи Шенгенското споразумение и Еврозоната.

"Различното сега е, че се говори открито за това движение. Това е повече психологическа промяна и тя ознаменува дълбоки промени, които ще настъпят в бъдеще", заяви президентът и допълни: "Трябва да продължим да отстояваме европейските ценности - те са гарант за интеграцията ни."

"Трябва да бъден инициативни и дори агресивни при сформиране на нови стратегически сътрудничества и дори ние да ги иницираме и да бъдем водещи", смята президентът.

Санкциите срещу Русия

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия , но трябваше ли България да спре това и да наложи вето?

Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

"Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

"Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
2
 
! Отговори
тя преди 7 години
Най- после - ДЪРЖАВНИК!!!
105
3
 
4
 
! Отговори
Егати преди 7 години
Тоз е приятел на Турция докато Путин се навежда пред Ердоган.Като си равалят дослука и той ще стане противник на Ердоган.По-слаб политик от тоя България не е виждала от Георги Димитров насам
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради ненормалната обстановка,най-разумно е да стоим на страна и се изолираме откъм южната ни граница докато се разсеят облаците,ние даже и не знаем какво точно се случва там,каквото прочетем,това е.И по-добре да не се разхождат хора от Турция из България или техни протежета,докато се поуспокоят нещата.И да не се поддаваме на провокации.Дори това и да коства по-твърди мерки,временно трябва да се направи,за да не стане зле.
103
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не разбрах,в какво точно се. изразява намесата на Турция в нашите работи? Някой знае ли нещо конкретно,не това което наваля президента
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ЕЗИК ДУМАТА "ПРИЯТЕЛ" Е ЗАХАРНАТА ОБВИВКА НА ГОРЧИВИЯ ХАП.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО БОРИСОВ ХОДИ ДА СЕ ПРЕГРЪЩА С ЕРДОГАН, ПРАВИХА ДОРИ СЪВМЕСТНИ ЗАСЕДАНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВАТА В АНКАРА.
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Су-34 - ЧАНАК-КАЛЕ СЕ КАЗВА.
99
4
 
0
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Чанкале- Галиполи е погрешен десант на Великобритания. Аз ако бях щях да си мълча за тази велика турска победа.Което не попречи Турция да загуби войната и да намалее 50 пъти по територия!
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публикувано е писмо на "новия Левски", Ахмед Доган до Реджеб Ердоган. В него Сокола реди дитирамби на бай Реджеп и казва,че "външните турци" и ДПС са част от турската общност и турския свят в ЕС. Двуличието на Доган граничи единствено с това комунистите. Затова те заса управлявали най-много след 1989-а.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята ни е пълна с доказателства в полза на твърдението на Сънчо.
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Приятел" е политическия начин да се каже "все още ви търпим"
95
0
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Приятел !!!Що тогава искат да заграбят Югоизточна България ,дженерале !
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, президенте, КАКВО точно във всичките действия на Туркистан, ги прави приятели?
93
9
 
18
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Радев или го заблуждават или е глупав и в двата случая е зле за нас.
92
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам как може да се нарече "приятелска", държава която съвсем явно не само се меси във вътрешните работи на България,но и съвсем открито показва апетити за територията ни!Отдавна минаха границите на допустимото,но ние нямаме политици с топки,с ясна и твърда позиция,че да отреагират адекватно на наглостта на Турция!Две много важни стъпки трябваше да направи България-да забрани гласуването за хора,които са с двойно гражданство и да откаже регистрация на етнически партии,останалото е следствие
91
6
 
23
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Не им е лесно на сънародниците- турци!От едната страна ДПС и ПУТИН, от другата- ДОСТ и Ердоган, а по средата- родната им България!
90
6
 
24
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
Затворени границата за турс автобуси в дена изборите!
89
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предизборни брътвежи на Ердоган и Нинова.Знаете ли ако западните компании си тръгнат от Турция какво става ?!
88
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички умни анализатори: Не забравяйте, че в турция предстои референдум и, че бай Реджеб залага много на него. така, че всичко, което прави е за да спечели рефхерендума. то и оная куха лейка Нинова ги приказва пет за четири, ама ако стане премиер ще кара съвсем по друг начин. да не би да мислите, че веднага ще излети до Брюксел и ще свали санкциите? Жестоко се лъжете!
87
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПОРЕД МЕДИИТЕ НА ЕРДОГАН СИТУАЦИЯТА СЕ ОПТЕДЕЛЯ КАТО КРИЗА С БЪЛГАРИЯ,ВЕЧЕ СМЕ НА МЕРНИКА НА ЕРДОГАН,ДА НИ Е ЧЕСТИТО