Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате

Когато си тръгна от "Дондуков", ще съм щастлив!
Обновена: 29 мар 2017 22:25 | 29 мар 2017 19:03, Анисия Иванова
267
Герджиков за вота в Турция: Научете езика, тогава ще гласувате
Снимка: БТА, архив

България успя да овладее намесата на Турция в парламентарните ни изборите. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков пред БНТ.

Според него изискването на ЦИК попълване собственоръчно на декларации на кирилица от изселниците ни там е бил прекрасен начин, за да стане ясно, че този, който иска да гласува, трябва да знае български език.

"Този, който гласува, знае ли за какво гласува, знае ли за кого гласува", отсече той.

По думите му това беше един прекрасен начин да се пресече "тази демагогия", че се ощетяват правата на български граждани в Турция, че не се допускат до урните. "Много моля, научете езика, тогава ще гласувате", отсече премиерът.

Според Герджиков директна заплаха за националната ни сигурност е нямало.

По отношение на заканата на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че ще съди България в Страсбург за въведените изисквания за гласуване той заяви: "Нека Местан да съди България. Да си научи избирателите на български език и тогава да съди."

Той е убеден, че в случая няма нарушение на ничии граждански права. "Не са успели да гласуват и какво от това. Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. По Конституция гражданите на България имат права и задължения. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си", смята той.

Купуване на гласове - не можем да отсечем от корен, но показахме реална борба срещу това уродливо явлание, каза още той.

Добре е за България час по-скоро да има редовен кабинет, но не е реалистична формулата ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“, каза още служебният премиер. "Това може би ще бъде реално в някакви следващи избори, но към днешна дата би било изключителна изненада за мен. Твърде много се противопоставиха двете партии – ГЕРБ и БСП“, добави той.

Относно това кой би бил реален вариант Герджиков поясни, че не са много, което се подразбира и от политическите сили, които са парламента. "Очаквах поне РБ да влезе. Най-вероятно ГЕРБ с "Обединени патриоти“, дали и Марешки ще се включи, не знам“, каза още той.

По думите му той е получил обвинения, че са кабинет и на БСП, и на ГЕРБ.

"Беше много важно да бъдем равно отдалечени от двата мастодонта. Обаждаха ми се да ми ходатайстват. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Ходатайстваха ми за хора, които могат да са в политическия ми кабинет. Там, където прецених, че е добра кандидатурата, се съгласявах“, поясни той и добави, че няма уволнения под диктовка.

На въпрос да оцени позицията на министър-председател той каза: "Премиерът е най-трудната позиция в държавата, защото отвсякъде има бури и всичко е на неговата глава - образование, здравеопазване, скандали, икономика и т.н."

И в заключение призна: "Като си тръгна от Дондуков, ще съм щастлив!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
османлията преди 7 години
господа българи ако не ни искате ще се отделим от вас после да не сажалявате а за българския не ни трябва да го научим скоро сами ще се самоунищожите вече сте в червената книга като бели те мечки
181
3
 
0
 
! Отговори
Язе преди 7 години
До Георги 198:Гоше, нещо не си доразбрал - в ЕС няма двойно гражданство за гражданите от ЕС, т.е. не може германско и бълг.гражданство, но за съжаление може германско и турско гражданство.
180
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Разбира се че трябва да говори и пише на български като неще да иде в Арабия всъщност могат ли да гласуват и в турция и в България поганците
179
4
 
6
 
! Отговори
Аб... преди 7 години
Мучащи и опитващи се да сглобят изречение на български... Видяхме ги изборните туристи. Да се върнат в 1-ви клас и да си припомнят буквара!
178
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са нагли и безочливи същества! Цял свят ги мрази заради ориенталската им простотия и крадливост. Алчността им към чуждото е патологична. В същото време всичко до което се докоснат загнива и пропада. Те са вирусоносителите на корупцията по нашите земи. Културата на рушвета е османска традиция.
177
1
 
2
 
! Отговори
жоро преди 7 години
А *** как са с писането и с езика?
176
2
 
9
 
! Отговори
никълък преди 7 години
браво диво. ча който не може да си напише името да си седи в кошарата
175
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно коректно изказване на Герджиков. Интересна е позицията на Местан, който се надцени и за първи път е извън парламента - иска да съди България, за това, че му е попречено да събере достатъчно гласове. Не се ли сеща в емоционалната си реакция, че така признава за купен вот? Как може да претендира, че е ощетен, ако не признае, че в автобусите е имало хора, които са водени под строй да гласуват за ДОСТ? Да не извади очи, вместо да изпише вежди... :)))
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ,може ,може да не знаеш език и да гласуваш щом имаш българско гражданство,във конституцията е записано,закона дава това право на всеки БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН,НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА БЪДЕ ТАКА ДОБЪР ДА ПРОЯВИ КУРАЖ И ДА ПРОМЕНИ ЗАКОНА,ама май на всички ви понамирисват краката за това дело.
173
6
 
18
 
! Отговори
браво преди 7 години
на Герджиков, един голям юрист по търговско и гражданско право, гордост за Бълга-рия.Да се отнеме правото на глас на тия, които над десет години трайно не са пребивавали в България.Като живеят в турция, там да гласуват.
172
5
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До АнонименПремахване на двойното гражданство (като в Германия) - това не е вярно. В Германия може да имаш двойно гражданство, ако си гражданин на друга страна от ЕС. Имам приятели който имат двойно гражданство в ФРГ.Интерграционният тест е преди да вземеш гражданство. Същото може да бъде отнето само в изключителни случай - примерно заплаха за националната сигурност и тн. С повечето останали неща съм почни съгласен.
171
6
 
7
 
! Отговори
До 193 преди 7 години
А с какво се различаваше българският на 80 годишната старица от границата от българският на Карадайъ?
170
10
 
15
 
! Отговори
аса преди 7 години
Върви си възродителният процес под друга форма. Никога не е спирал. Нужни са ви бежанци 300000 за да разберете колко са ви мили съгражданите които ги дискриминирате.
169
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
политиката е виновна а не хората. това е плода от нацистката ви политика.
168
17
 
2
 
! Отговори
До 191 преди 7 години
Какво му има на българския на Карадайъ? Това че говори с лек акцент не значи че не говори смислено, точно и ясно! Хубав ден!
167
3
 
15
 
! Отговори
аса преди 7 години
Професор по право? Това е положението на България. Живкови чеда.
166
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А карадайъ с прекрасният български ще го лишим ли от право на глас?
165
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков, остави това, кажи сгъсти ли се акуто на внучето?
164
2
 
18
 
! Отговори
Brawo, преди 7 години
Герджиков!Двете етнически партии(ДПС,ДОСТ) държат елЕктората си в НЕВЕЖЕСТВО,НЕВЕДЕНИЕ( така ГИ КОМАНДВАТ като стадо овце!) за кого да гласуват: трябваше да ги ОСТАВЯТ още след 1990 да се САМООПРЕДЕЛЯТ СВОБОДНО за коя БЪЛГАРСКА партия да гласуват, но тогава ДС,КГБ,Ахмед Доган имат най-голяма вина: за горкия турски етнос е все едно дали е социализъм или демокрация: някога знаеха "кармазъ", сега-номер и "тюркието".ЕДна БЕЗПРОСВЕТНА МАСА (умишлено), за да могат да я КОМАНДВАТ и спират в развитието.
163
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджик, той и царят на когото подгъззуваше не знаеше български, но стана премиер. Защо тогава не го лиши от гражданство? Не само това, ами и му подари половин България.