Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец

Около 20 са те в новоизбраното 44-то Народно събрание
Обновена: 30 мар 2017 13:48 | 30 мар 2017 12:45,
77
Депутати-пенсионери с над 7000 лв. на месец
Снимка: архив, Булфото

Над 7 хил. лв. на месец ще взимат депутатите в 44-тото Народно събрание, които вече имат право и на пенсия.

Очертава се депутатите-пенсионери да са приблизително 20, които ще имат право да получават както депутатска заплата, така и пенсии.

Сред тях 10 са от БСП, 6 - от ГЕРБ, а останалите три партии, които влизат в следващия парламент - Обединени патриоти, ДПС и "Воля", имат по един представител.

Основната заплата на депутатите ще е 3 210 лв., като хората с най-дълъг стаж ще получават още около 1000 лв. допълнително за прослужени години.

На народните представители се полагат и безотчетни пари за допълнителни разходи – около 2000 лв., а за участие в една парламентарна комисия се полагат 450 лв. допълнително.

Размерът на максималната пенсия е 910 лева, а имайки предвид професионалния стаж на голяма част от депутатите, се допуска, че много от тях ще имат право да я получават.

На тези народни представители, които имат и придобита научна степен, са полагат и до 15% над доходите от заплатата, което означава, че сумарно сумата може да надхвърли 7500 лева, пресмята bTV.

Сред депутатите пенсионери ще са журналистът Тома Томов, актьорът Стефан Данаилов, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, бившият министър на културата Вежди Рашидов, който наскоро е придобил право на пенсия.

От патриотите с право на пенсия е дългогодишният депутат от "Атака" Павел Шопов, както и лидерът на партията Волен Сидеров, който ще придобие право на пенсия в края на мандата, ако е пълен – 2021 г.

От ДПС е Хасан Адемов, който беше социален министър в кабинета "Орешарски", също има възраст за пенсия, но все още не получава такава, защото не му достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
6
 
! Отговори
Д Б преди 7 години
ЕТО ЗАТОВА НЕ ГЛАСУВАМ. КОЙТО ГЛАСУВА, ТОЙ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ДЕПУТАТИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ПАРИ И ДА ПАРАЗИТИРАТ НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ БЪЛГАРИН! ЦЯЛАТА РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА СЕ ВЪРШИ ОТ ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. ДРУГИТЕ СА ПЪЛНЕЖ.
58
0
 
9
 
! Отговори
искам 120 депутати преди 7 години
Сега дано ви се изясни - за това е борбата, партиите иначе си играят цирк и се плюят, а като опира за пари и привилегии как никоя не предлага да се намалят!! или да са 120 дУпетати колко увъртът и си траят, отклоняват вниманието с глупости...дано народа намери сили да си защитава интересите!
57
0
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
А къде са парите за прослужено време на другите редови служители и работници на тр. договор?
56
1
 
7
 
! Отговори
Ще повервам преди 7 години
в социалистите , ако първи се откажата от свръхзаплатите си в полза на бедните. нали са социалисти
55
2
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Колкото са по-вече, по-добре ще кроят законите. Колкото са по-дърти -- са по -мъдри !! Колкото по-вече пари вземат - и като заплати и като партийни субсидии- толкова по-смело и гордо могат да застанат до колегите си европейци. Защо в Дания няма криза ?? КОКАЛА, БАЙНО, КОКАЛА ! Референдум ли ? На-а-а референдум! " Ти го плюеш, то вика - От Бога росица "
54
0
 
7
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Ако си останем в къщи един месец всички, ще получат ли заплати и пенсии?
53
0
 
9
 
! Отговори
Вземете преди 7 години
и раздайте парите им на бедните пенсионери, те са много по-ценни
52
0
 
13
 
! Отговори
!! преди 7 години
Тези ДЕПУТАТИ-ПЕНСИОНЕРИ с НИЩО не са ЦЕННИ за РБългария и да НАПУСКАТ НС! Така както НИЕ също висшисти, интелигентни напуснахме работата си, предупредени писмено, че "НИ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО"! Не сме обидени- това е ЖИВОТА!;-))Има млади енергични и дейни, с по-бързи мисловни връзки! Само като ги гледам.... ЗАЩО СА ОЩЕ в Парламента? Заради парите???
51
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Скоро в България ще останат само депутатите и парламента! Дори и пенсионери няма да има!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей не се наядоха бее - големи труженици!
49
4
 
4
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
До Анонимен 40 Ей байно,Бойко каза че трябва да взима най малка 10 000, а не че ги взима.Или не чуваш добре , или нарочно лъжеш като дърт комунист.
48
1
 
13
 
! Отговори
ох котйооооооо преди 7 години
как беше (дърт козел млада върба лющеше)....бесмъртни!нека младите малко помислят1
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има 2 начина България да се оправи:1. Народа да изнесе, собственоръчно всички депутати, мутри и приближените им хора и фирми, и да се лее кръв.2. България да се повлияе от световен катаклизъм или война.Вероятността вариант 1 да се случи клони към нула...
46
2
 
19
 
! Отговори
Президент преди 7 години
Моля, моля и аз съм пенсионер, никой да не ми взема първото място за доход,защото все пак съм държавен глава.пенсийка + заплата на президент = на държавен дълг "кеф"
45
1
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Брей и тук като оня дето не може да говори с отворени очи - Андрей Райчев има депутатофили дето си защитават избраниците. Чакайте - Лъчо МОЗЪКА такива закони ще ви напише че България ше се оправи отраз.
44
0
 
19
 
! Отговори
Край преди 7 години
Референдума искаше да ги избираме ние, да нема субсидия И депутатите да са 120 Ама "политическата класа" не ще - Вие дето сте от 2, 3, 4 и н-та класа как сте добре ли сте? Спите ли?
43
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В тази държава, най-добре е да си депутат, пенсионер или ***! А депутат-пенсионер си и направо приказка!
42
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Аз, за пенсионер не съм гласувала и няма да гласувам! Те не трябва да бъдат в листите, а да си гледат старините! Работили са достатъчно! Ако се чувстват работоспособни, нека да развиват собствен бизнес, а не да са на държавна хранилка!
41
1
 
19
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
Тия пари пенсионерите-депутати ще ги получавт защото те много са работели за благото на родината,а българския пенсионер все реве че 162 лв с 40г трудов стаж не му стигали парите,каква наглост само.
40
1
 
6
 
! Отговори
От Шоплуко преди 7 години
Епа ете, казаха ли ви, дека пенсионерите са кръвопийци? А па вие не верувахте!Видохте ли сега, че това е верно!