Служебни министри отчитат "изцепките" на "Борисов 2"!?

Радев бил недоволен от мекия тон на ревизията на предишния кабинет
19
Служебни министри отчитат "изцепките" на "Борисов 2"!?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

До четвъртък в 11 часа всяко министерство е трябвало да докладва в кабинета на служебния премиер за "изцепки" на конкретни ръководни кадри, както и за злоупотреби с обществени средства.

Това са част от задачите, които е поставила в писмо Ина Килева, шефката на политическия кабинет на служебния министър-председател Огнян Герджиков, твърди в. "24 часа".

Още по темата

Документът, с който вестникът разполага, е разпратен 24 часа след изборите - в понеделник в 19 часа.

От текста се разбира, че в този ден е имало извънредна среща между президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков.

С писмото си Килева информира за разговора на двамата първи мъже и за необходимостта от синхронизиране на общите действия преди избирането на ново правителство. Тя очертава важните задачи като първата е "аналитичен доклад" от всяко министерство в 5 точки - всичко положително през краткия мандат, приемственост по ключови политики.

Искат се броят на нарушенията, дадени на прокуратурата и контролните органи, информация за злоупотреби и "изцепки" на конкретни ръководни кадри, довели до тяхното освобождаване.

Никъде в писмото не се споменава конкретно, че става дума за хора от екипа на предишния премиер Бойко Борисов, но е очевидно, че трябва да се аргументират чистките на висши чиновници по време на служебнотото управление.

"На базата на тази информация ще се подготви обобщен доклад, който да се комуникира по подходящ начин в публичното пространство и да има изпреварващо действие по отношение на възможните критики от политическите сили в новия парламент", обяснява още Килева в имейла си.

Според източници на "24 часа" на извънредната среща президентът бил недоволен от мекия и лишен от конкретика и данни за големи злоупотреби доклад за ревизията на кабинета "Борисов". Той бе оповестен от Герджиков в началото на предизборната кампания.

Освен да извадят изцепки на предишния екип служебните министри трябва да опишат важните си инициативи, какво са направили за придвижване на "забатачени политики" и колко нарушения са дали на прокуратурата.
Спусната им е задача и да предложат проекти за законодателни промени на новоизбрания парламент.

"Дори и нито една от тези инициативи да не види бял ден - това ще е активност с положителен и конструктивен знак", обяснява Килева в писмото си. Тя дава за пример подготвено вече "национално отговорно изборно законодателство".

Служебните министри трябва да подготвят и списък с важни приоритети за наследниците си от редовния кабинет. Те щели да бъдат оповестени и така да ангажират новите министри чрез медиен ефект, дава напътствия шефката на политическия кабинет.

Конкретна задача е била поставена и на премиерския съветник Тоньо Железчев, който трябва да докладва предложения за промени в текстове на постановление 208 на предното правителство "в посоката, за която настоява президентът".

На срещата с Герджиков Радев бил ядосан, че постановлението за интеграция на бежанците не е отменено от служебното правителство.

Предложенията на министрите по изискванията на президента са били обобщени в четвъртък на заседание на шефовете на политически кабинети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Геро преди 7 години
То беше ясно още при назначението му, че Герджиков ще замете далаверите на Боко, само Радев май не го е знаел поради отдалечеността си от политиката дотогава. Нещо повече, с наближаването на края на служебния кабинет и очертаващия се бъдещ Герберски диктат Герджиков има наглостта все повече да се разграничава от човека, който му гласува доверие-Радев и да злепоставя партията, която го предложи за президент. Уволни Гарелов за няма нищо, а сам открито каза за коя партия е гласувал. Чак ме разсмя.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то на всички е ясно, че далавери има, и беше добре да излязат на светло, а не само ние да си шушукаме за тях. ОСВЕТЛЯТ ЛИ СЕ ДАЛАВЕРИТЕ ИМ, ЩЕ ИМ Е ПО ТРУДНО ДА ПРАВЯТ НОВИ, ТАКА ЧЕ РАДЕВ НАПЪЛНО ГО РАЗБИРАМ.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типично комунделско поведение на замитане на следи и очерняне на другите!
9
13
 
6
 
! Отговори
валери преди 7 години
Я-а-а , каква паника и бързане да се оправдаят някак чистките и неправомерните уволнения от президента и БСП-то , а сега , де !!!!!
8
7
 
11
 
! Отговори
Васо преди 7 години
До Анонимен7: Не питай "***", а питай "генерал зеленчук 1,2 и сега3". Щото тази промяна в цените е забавяна през неговите предишни управления и сега ни се пробутва по време на служебен кабинет. За да може "генерала зеленчук 3" да се яви на бял кон и да заяви, че го нямало само няколко месеца и вижте какви беди ви се случиха. И шефа на КЕВР питай защо точно сега. Щото и той е един от виновниците да нямаме вече поне още един работещ ядрен блок. Питай го и каква му е заплатата на този пост.
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не може да надмине Роската. Той е уникален.
6
24
 
20
 
! Отговори
г преди 7 години
Радев надмина по -глупости Плевнелиев за 60 дена.БСП едва ли ще го подкрепи за другия мандат.Но оставката на Корнелия е спешна за БСП.Дължи го на 1 милион души зад БСП.Те са разочаровани от загубата.А тя е следствие на неумение да се води предизборна борба в която Бойко е много ловък .
5
16
 
15
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Как да няма.Патриотите предлагат свой премиер .Марешки също .И да ти кажа няма да по -лошо ..... Поне няма да гледаме как тиквата се излага из Европа като чака да му наредят правителството европедалите в Малта.
4
24
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До факт 4 Нищо не е замазал Герджиков. Далаверите и изцепките са само в главата на Корнелия. Въпреки помията и простотийте които изля ,бая *** и повярваха.Но Борисов я срита. България не може без Борисов.Друг няма...
3
28
 
10
 
! Отговори
факт преди 7 години
Радев подведе БСП с Огнян Герджиков ,но истинския виновник за изборната катастрофа е Корнелия с нежеланието си да вкара министри от БСП в служебното правителство .Така Герджиков замаза далаверите на Борисов и той пак ще ни управлява.
2
2
 
8
 
! Отговори
MEGADETH преди 7 години
Ми мек чакат назначения ората.
1
14
 
15
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Само бачо румен