Енергийният министър: Не може да се месим в цените на газа!

"Булгаргаз" няма резерви към настоящия момент, отчете той
33
Енергийният министър: Не може да се месим в цените на газа!
Кадър от протестите срещу поскъпването на газа. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Министрите и правителствата не могат да влияят на цените на природния газ и да се месят в ценообразуването. Така служебният енергиен министър Николай Павлов отговори на призивите да се вземат мерки срещу шоковото поскъпване на суровината от началото на април с близо 30%, което повлече нагоре и други цени в енергетиката.

Още по темата

На въпрос дали ще накара "Булгаргаз" да внесе ново предложение в КЕВР, както призоваха от ГЕРБ, Павлов каза, че не познава директор, който би внесъл предложение за цена, по-ниска от доставната.

По думите му цената е увеличена толкова, защото от регулатора не е било прието предишното предложение за ръст от 13.53% за четвъртото тримесечие на 2016 г.

То бе внесено именно от Павлов, който е бившият директор на "Булгаргаз". По думите му в резултат за първото тримесечие на 2017 г. доставчикът има 40 млн. лв. загуба само от продажбата на природен газ.

"Булгаргаз" няма резерви към настоящия момент, ако имаше такива, КЕВР щеше да ги намери, подчерта той.

36.6 млн. лева е печалбата на газовия доставчик за миналата година и това е най-добрата му година, каза министърът. По думите му тя идва от признаване на обезценката на природния газ в Чирен и от продажбата на вземания от топлофикационни дружества. Очаква се компанията да изплати около 17 млн. лева дивидент на Българския енергиен холдинг.

"В миналото 2010-2014 г. вследствие на небалансирани решения на регулатора дружеството е декапитализирано в размер на 189 млн. лв. Тези средства са покрити от БЕХ, това са държавни пари, тоест дружеството по един или друг начин е било източено с тези средства", посочи Павлов. Той каза още, че ако "Булгаргаз" не разполага с ликвидни средства, не може да осигури газ за есенно-зимния сезон.

Павлов подчерта, че средната продажна цена за Европа на "Газпром експорт" миналата година е била 167 долара, а за България – с близо 10 долара по-ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Отново преди 7 години
Българските наглеци пак излезнаха много по-алчни от РуснацитеПАК
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези управляващи не личи да им трябва народ.
24
1
 
2
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
До акутKой те накзва, виж че е с 10 долара по-евтино миналата годината отколкото средната цена на Газпром за ЕС. Аман от просяци... идете купете евтино в Катар или Норвегия
23
0
 
7
 
! Отговори
Не е вярно! преди 7 години
Не е вярно! Вие подписвате договорите! Т.е. вие задавате цените г-да министри на енергетиката!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция за това има Движение "Няма да платя"Аз лично няма да плащам осигуровки, данъци и застраховка като начало. Минавам не в сивата, а в черната икономика. Всичко кеш, спирам и фирмата!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми добре, плащането на данъци спира, на ток, вода на всичко.МОЖЕТЕ ЛИ? СТИСКА ЛИ ВИ?А?Просто кръвопийците ще си заминат, така както един магазин, който не може да си продаде стоката-затваря.НЕ ПЛАЩАЙ.Нямате толкова места в затворите)))Освен това съм сигурен, че на един затворник месечната издръжка е повече от 1000лв.Аз не мога да си намеря работа за толкова париDD
20
10
 
7
 
! Отговори
акут преди 7 години
защо "братска" русия ни вдига цената на газа. може би ни наказва. че избрахме да сме европейска държава вместо последна губерня ??
19
2
 
12
 
! Отговори
камен преди 7 години
Въпрос : Какво са правили представители на БСП на закритото заседание на кевр , когато се е взело решението за увеличението ???????
18
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И народа няма повече резерви. Нали политиканите имат възможност да управляват държавните дружества защо траят като пръднали.
17
0
 
21
 
! Отговори
иван преди 7 години
Теменужка Петкова в прав текст каза , че Булгаргаз имат огромна печалба последната година и луфт от 29% и изобщо не се налага това увеличение !!!!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като не можете да се "месите", какво въобще дирите там?????? Щом като всеки си прави каквото си иска, ЗАЩО ВЪОБЩЕ ИЗБИРАМЕ УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА???? Тогава ВСЕКИ ДА СИ СЕ ОПРАВЯ САМ, КАКТО МОЖЕ!!!! Това ли искате!!! Сигурно ще го бъде! Щом у политиците няма акъл......
15
0
 
7
 
! Отговори
Dankov преди 7 години
Rabotata otiva na grajdanska voina v bg...generali boll...askera v afganistan...
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13: "Няма резерви? А къде са?"Всеки пушач разхищава годишно парното отопление на едно четиричленно семейство.
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топлофикация - Булгаргаз - Газпром - дългата ръка на Кремъл. "Вечната дружба" е прескъпо нещо !
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да закриват тая руска хранилка Булгаргаз!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма резерви? А къде са?
10
2
 
9
 
! Отговори
Поздравление преди 7 години
А как е кака Фандък и ТоплофикацияОще трябват и на Столична общинаБюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваВноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!!Някой да вижда нещо реално срещу това?????
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Министрите и правителствата не могат да влияят на цените на природния газ и да се месят в ценообразуването."---Пряко не, но могат и би трябвало да вземат решения за подходящо преструктуриране на дружествата с държавно участие с цел оптимизиране на дейността и печалбата. Както и да защитават позициите и достъпа им до външните пазари. Затова са принципали и/или участват в бордовете им. Справка: НЕК в края на 2010-та и произволна година след това. А не да прехвърлят пазара на едни наши момчета.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да "живеят" руските олигарси и "българските" патрЕоти, дано !Само ЕС се намеси в полза на потребителите от източна Европа.Беларус е в конфликт с рашките заради това, че ги доят, въпреки, че са политически коректни с ***.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резервите на Булгаргаз са в Газпром, а резервите на Газпром са в Кремъл.