Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок
Обновена: 11 апр 2017 17:43 | 11 апр 2017 17:20, Веселина Йорданова
225

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Още по темата
Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото и политическия живот.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени"

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
20
 
12
 
! Отговори
ПРЕСТЪПНИЦИ ЧЕРВЕНИ преди 7 години
РАДЕВ Е ЧЕРВЕН НЕГОДНИК ОТ БКП!РАЗДЕЛЯ ХОРАТА НА ....."ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ"!!!!!!ТОЙ НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ -----ТОЙ Е РУСКИ ЧЕРВЕН ФАШИСТКИ АГЕНТ!ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ НАЦИЯТА !!!ДОЛУ РАДЕВ------СВОБОДА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!
90
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
115/Това не са български граждани,а такива,на които имат българско гражданство.Само че те не знаят нито писмено,нито говоримо български,затова двойното гражданство трябва да отпадне.Ти,който си успял да научиш езика за да тролиш тук,защитаваш единствено чужди интереси.Затова изчезни за да не тровиш форума.
89
7
 
4
 
! Отговори
Големия кръст преди 7 години
До 113.Пич,президента 15/15 по-добре да спре заминаващите етнически българи, ТИ говориш да ги върне? Ха-ха. Ало... я ми върни Добрев-а,Григор и хиляди други работещи за пари, живеещи нормално, в нормални-правови и културни държави.
88
13
 
9
 
! Отговори
ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ преди 7 години
ЕДНИТЕ БИЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА ГРАНИЦИТЕ И ТЪРКАЛЯТ БАБИЧКИТЕ ПО ЗЕМЯТА!ДРУГИТЕ ----ОГРАНИЧАВАТ ИЗБОРНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА!!!!ТОВА Е --ЧИСТ ФАШИЗЪМ!!!!!!ДОЛУ ФАШИСТКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИТЕ!!!
87
22
 
10
 
! Отговори
ЧИСТ ФАШИЗЪМ! преди 7 години
РАДЕВ ---Е ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ИЗБОРНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ !Това е чист -НАЦИОНАЛ -СОЦИАЛИЗЪМ /обикновен фашизъм/!!!!
86
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, твоята задача е да работиш за връщането на колкото се може повече българи в България и да обединяваш нацията, а не да се чудиш с изборни машинации как да реанимираш една изпортена продажна партия с вечно течащите й лиги по "вечната дружба" !
85
20
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ Е ЧЕРВЕН ФАШИС преди 7 години
ИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ИЗБОРНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!СРААААААААААМ....!!!!!!
84
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после един национално отговорен президент постави на масатъа наболелите от много време проблеми,които бяха неглижирани от предишните заради дребни сметчици или страх от кого ли не.Въпросът трябва спешно да бъде решен за да не съжаляваме после всички.
83
7
 
11
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Президента-бедняк по добре да учи на родолюбие и роден език заминалите българи, а не да говори за нов възродителен процес...в България корупцията в съдебната система /вещи лица е нещо нормално, когато срещнеш коректен съдия или експерт го гледаш странно. България намалява, но престъпност и бройка пенсионери, полицаи са константа... Всъщност престъпността се повишава, нали?
82
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1.5 млн. оставали без глас, а тези същите ще помогнат ли с нещо като откъснат територия на България, гледат си живота и давам акъл....
81
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Топки, топки, ама като няма акъл - полза никаква !
80
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев предупреждава Радев, че се опитва, заради 50 000 турци, да задраска 1,5 млн. българи !Генералпрезидет - обединител !
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо сложно, "другарю", в законите стига те да следват логиката.Виж логиката е сложна за прости хора.
78
5
 
6
 
! Отговори
seira преди 7 години
До Анонимен"ДРУГАРЮ",КОНСТИТУЦИЯТА НИКАК НЕ Е "*** ЗАКОН", А "ОСНОВЕН ЗАКОН" НА Р БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ОПРЕДЕЛЯ В ДЪРЖАВАТА:1. КОЙ Е СУВЕРЕНА2. ЧИЯ Е ДЪРЖАВАТА3. КОЙ Е ЧУЖДЕНЕЦ В ДЪРЖАВАТАИ Т.Н.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конституцията е *** закон.Всичко де що е закон е ЗА хората и подлежи на промяна.Проблем е липсата на морал в озверяло от лакомия общество-това трудно ще се промени със закони.
76
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интресува какво пише в конституцията. Моралната логика показва, че щом не живееш трайно в страната, и си избрал "друга родина" от къде на къде ще гласуваш бе?! Значи той си хванал шапката на майната си, обаче ще си дава мнението какво и как да става тук? Аз мога ли да казвам на жена ти да не ти го **, само защото съм мъжа и от първият и брак?...Защото сме граждани на свободна държава, а не концлагеристи и сме свободни да ходим където ни е угодно.Ако жена ти законно има двама съпруга-да
75
2
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 94 АнонименТя /чуждата намеса/ една ли е? Хайде бре, да е единствена , може би? :))
74
4
 
6
 
! Отговори
Брадван преди 7 години
Дали ДОСТ ще влезе в паралмента е без значение, тъй като ДПС е същата работа. Електората на ДПС подкрепя Ердоган и идеята за велика Турция, но гласува за ДПС , тъй като пропагандата през годините е пуснала дълбоки корени в съзнанието им. Само пълни наивници могат да смятат ДПС за патриоти. Доган не е подведен от патриотични чувства към БГ, а просто не иска да има шеф , пък бил той и от майка Турция.
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 91Тези права произтичат от конституцията.Прочети чл.6 и чл.10Има я в нета ако не си я чел.-Не ме интресува какво пише в конституцията. Моралната логика показва, че щом не живееш трайно в страната, и си избрал "друга родина" от къде на къде ще гласуваш бе?! Значи той си хванал шапката на майната си, обаче ще си дава мнението какво и как да става тук? Аз мога ли да казвам на жена ти да не ти го ***, само защото съм мъжа и от първият и брак?
72
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев защо нито веднъж не каза чия е чуждата намеса? Топки ли няма?