Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок
Обновена: 11 апр 2017 17:43 | 11 апр 2017 17:20, Веселина Йорданова
225

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Още по темата
Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото и политическия живот.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени"

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
11
 
! Отговори
не е шега преди 7 години
Плевнелиев ми струва един апартамент назад дали при Радев, Боко патриота(ха-ха) и Иван Иванов- сороса ще стана клошар!?
70
12
 
18
 
! Отговори
цветанов преди 7 години
ГОРДЕЯ СЕ И ВЯРВАМ ВЪВ ВАС Г-Н ПРЕЗИДЕНТ.
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека някой да ми обясни, по каква логика - морална, етична, социална, икономическа и т.н... ....Тези права произтичат от конституцията.Прочети чл.6 и чл.10Има я в нета ако не си я чел.
68
13
 
6
 
! Отговори
Осман преди 7 години
Този е неадекватен, за толкова малко време успя да се оплете като паток в кълчища. Става за смях, както и се очакваше между впрочем. Какво ли има още да му дроби простата глава...остава да видим. Най-лошото обаче е, че създава прецеденти и налива масло в огъня.
67
4
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Като гледам във форума е пълно с хора, които искат ДОСТ в следващия парламент. България преди всичко, престанете с тяснопартийното си мислене
66
7
 
6
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Радев , ти кажи пича дето го уволниха от министерството , виновен ли беше или трябва да го върнат на работа? Или за теб той е прекалено дребна риба с която не си струва да се занимаваш?
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е да се беше кандидатирал за премиер и да беше спечелил изборите за народни представители?!? като ще го раздава законодател
64
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратителен
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека някой да ми обясни, по каква логика - морална, етична, социална, икономическа и т.н... човек, който има двойно гражданство, но в същото време не живее трайно в страната, постоянният му адрес НЕ е в страна, не плаща данъци тук, не плаща осигуровки тук, не ползва услуги тук, не търпи българските политици-крадци , да има претенции да упражнява право на глас! Радев е закъснял - още преди 4-5 години бях писал по форуми, че никак не е морално, хора НЕ живеещи в страната, да искат да гласуват!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Битката за човечеството се случва в човешкото съзнание, но за жалост повечето хора нямат субстрат за това, а не малко от хората предпочитат да не го използват.Ето това е отговорът на въпроса.
61
2
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Е те туй не можах да го разбера... - "разклатения му ...нитет"
60
5
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Кат бълг. гражданин изпитвам чувство на гордост, че ген. Радев ни е Президент! Да вярно е, че има още много път да извърви и много да учи докато стане истински политик, защото все още е военен, но и сега се проявява като държавник! пп. държавник от времето на ТЖ сме нямали /до 89та имажме държава, след това започва раздържавяването/демонтажа на такава!
59
8
 
2
 
! Отговори
Рай съд корумпе преди 7 години
Г-н Радев дали ще тероризира обикновените Българи като ЧЕХ- льо защото има информация,че службите проверяват всяка критика срещу Президента и гонят пак сънародници от държавата!
58
1
 
11
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Браво!
57
7
 
6
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
До М, да ...69-Политическата , икономическата и военната почва на Израел къде ,къде пред нашата,така че самия пример с Израел за България дикиш не хваща.Нека да бъдем коректни и лоялни.И аз не искам и също не одобрявам някой друг да ми решава съдбата,но съдбата не се решава от гласовете от Турция.Купения вот решава кой къде ще бъде на политическата маса.Дайте да не се заблуждаваме и да не си създаваме напражение,от което губим всички...
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скапана е човешката природа.На света има една шепа алчни тирани срещу милиарди нещастници, но в момента, в който тираните паднат, от безличното множество се появяват нови, които заемат мястото им.Това как може да се спре?
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радеф е ясен, руска ***, но нямаме ли конституционен съд който да констатира грубото погазване на конституцията с опита да бъдат лишени български граждани от граждански права? Това си е основание за импийчмънт.
54
13
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
И как го вижда президентът ,българите да се върнат в независима и суверенна България,като ги лиши от граждански права.Както го е подкарал може и визи да им поиска,защото те имат пари.Позор!
53
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генералпрезидента де юре "слага бариери" на Анкара, но де факто е зависим от Кремъл !
52
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руският резидент в България се е активизирал.