Цацаров отказа на Местан, няма да оспорва изборите

Главният прокурор: Няма данни за тежки нарушения на вота!
12
Цацаров отказа на Местан, няма да оспорва изборите
Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да оспори законността на изборите, както поискаха от Коалиция "Обединение ДОСТ", съобщиха от прокуратурата.

На 4 април Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, от когото поискаха да внесе мотивирано искане до Конституционния съд за законността на изборите за парламент.

С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани. 

Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово".

Според Местан и Исмаилов за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език.

Цацаров обаче е преценил, че няма данни за тежки и повсеместни нарушения, които да водят до опорочаване на изборния процес и неговите резултати или до невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

Главният прокурор е отказал да пише до Конституционния съд и за законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони - Пловдив и Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Сотир ЦацаровДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Естествено ,че турците симпатизиращи на НАТО и ЕС ще предпочетат партията на Местан.
4
12
 
4
 
! Отговори
"Мустафа" преди 7 години
Местан е по-богат от всички ни коментиращи заедно,няма да се наложи да си купува каквото и да е;)Важното е ,че показа на всички,че има алтернатива.Във неговата партия има и християни,както в другите има и мусюлмани ,та ако се забранят партии,това значи Всички;)
3
6
 
13
 
! Отговори
Доста преди 7 години
Местан да си ходи в Турция да си направи партия със своите си там и да диктува на тамошните какво да правят и как да управляват. Ненаситник, само за да е в полтиката използва мъката на изселниците.
2
17
 
7
 
! Отговори
До3 преди 7 години
Гледайки ти правописа и ти не би трябвало да гласуваш. Няма смисъл да питам изобщо колко си изкарал на матурата по български.
1
3
 
13
 
! Отговори
тих великан 681 преди 7 години
Местан направи много мръсен номер на Доган ефенди и то не е в името на партията,хората в БГ,а единствено в името на АИРДОГАН съседа.Лошо седларов,измислените ти изречения няма да ти помогнат да потрошиш труда на Доган ефенди,време е да се хванеш на работа,желателно на строежите,защото съседа загуби и пари и влияние и няма да ти прости загубата,той се готви за султан,а един султан има само един везир,но няма да си ти.Купи си каска,здрави обувки и жълта жилетка и ела на строежа при мен,ще бъркаш