Парламентът за новаците: Стабилност, тържественост, дюдюкане...

Как изглежда НС-то за тези, които сядат за първи път на депутатската банка
20 апр 2017 16:30,
28
Парламентът за новаците: Стабилност, тържественост, дюдюкане...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Над сто от депутатите, които вчера се заклеха в парламента, стъпват за първи път в Народното събрание. Има ги във всички групи - млади, уверени, малко притеснени, но пълни с идеи и готови за работа.

Как изглежда парламентът през очите на човек, който сяда за първи път на депутатската банка? С този въпрос Dnes.bg потърси новаците в Народното събрание.

Още по темата

Повечето предпочетоха да избегнат разговорите с журналистите и медийните изяви. Някои все пак се престрашиха. 

"Не мога да кажа, че съм много спокоен като нов депутат. Има едно вълнение, напрежение, нервност. Самото място, обстановка, хора - всичко е ново за мен, така че не мога да кажа, че съм много спокоен", сподели Стефан Бурджев от БСП. 

Той е 30-годишен и е избран за депутат преференциално. Събрал е най-много гласове в плевенската листа на социалистите и не по феномена 10/10. 

Дали първите му впечатления от парламента се разминават с очакванията? 

"Като млад човек при мен очакванията са винаги да навляза бързо в работата. Тържествената, церемониалната част, това малко ме изненада. Не че не съм знаел какъв е редът, но начинът ми на мислене е да вляза веднага в динамиката на работата", каза Бурджев. 

Радостин Танев от ГЕРБ също е на два дни депутат. Той обаче не е притеснен, дори напротив. 

"Благодарение на колегите се чувствам доста добре, има голяма приемственост, което на нас, новите народни представители, ни помага много", каза той. 

Танев е на 31 години, избран е от листата на ГЕРБ в Старозагорски район. Освен, че се чувства добре в парламента, той не намира и разминаване между представите си за парламента и реалността. 

"По-скоро ми се потвърди представата за това, което говори тази сграда - една стабилност, отговорност, на която смятам, че всички трябва да обърнат внимание", каза Танев. 

Веселин Марешки, лидер на "Воля" и един от популярните новаци в парламента, е неприятно изненадан от шума в пленарната зала. 

"Не ми прави добро впечатление неизслушването, дюдюкането, докато някой говори. По-големите парламентарни групи имат повече възможност да шумят, докато някой от по-малките говори. Но считам, че е въпрос на възпитание и ще се опитаме това да го преодолеем", каза той. 

Иначе Марешки се чувства нормално в новата си роля на депутат. 

"Аз съм си нормален човек. И когато съм бил абсолютно беден, и когато съм станал по-богат и когато съм станал много богат и сега като депутат се чувствам по един и същ начин", каза той. 

Всеки от новите депутати има свои идеи, с които се готви да се захване.

Социалистът Бурджев например иска да подобри инфраструктурата на избирателите си и планира да зададе актуални питания към ресорните министри, когато те станат ясни. 

Танев от ГЕРБ се е насочил върху проблемите в земеделието.

"Едно от основните неща, върху които искам да работя, е дигитализация на администрирането на земеделието. Първа цел са еднодневните договори в секторите зеленчукопроизводство и овощарство, които според мен могат да бъдат дигитализирани, което ще даде възможност на земеделците да вършат своята работа", обясни той. 

Според Веселин Марешки пък парламентът трябва да се занимава със стратегически въпроси, а не с работа на парче. 

"Приоритетите ни са ясни - всички проблеми, които са наследени в здравеопазване, сигурност, образование, социални дейности, трябва максимално бързо да намерят решения. Не на парче. Днес имаше една идея да се направи комисия за това, че някой работодател не си е плащал заплатите. Еми някой кмет не си е асфалтирал улицата... Не може за всяко нещо да се прави комисия, трябва кардинално да се решават въпросите", отсече Марешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,, онзи,, депутат от ГРОБ Славов не се притеснява за изнесеното от журналиста Васил Иванов ! Мила България , те са на власт !!!
20
0
 
10
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Марешки си личи, че е новак! На парче се работи, щот е по добре платено и в лична угода на депутатите, а не в полза обществото/народа! Не е въпросът да се решават проблемите, а да се вземе парата бре!: ))
19
0
 
17
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
ДА СЕ ЧЕТЕ, ПОМНИ И СПОДЕЛЯ!На 20 април 1876г. избухва Априлското въстаниеПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБЕРЧЕТА ЗАДРЪ.СТЕ.НИ , все повече заприличвате на майката ви БКП ! Онези скриха Чернобил , вие Хасково ! СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ ще обясни ли ? Вие ще се окажете българоубийи !
17
0
 
17
 
! Отговори
! преди 6 години
Бъдещият военен министър Каракачанов ще продължи да пълни хотелите на Симеонов ... а той "патриотично" ще си живее с 1200 лв (обаче на ден). Е на това се вика истински "обединени патриоти"
16
0
 
17
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 6 години
Честит празник. Днес е 20 априлий и се навършват 141 години от обявяването на Априлското възстание. Въстанието което довърши Османската мрачна и кървава империя. Тъй като не се отразява в медии, те така се легитимират на кого са, какви са и за какво съществуват. А за всички празнуващи и почитащи прадедите си жертвали, честит празник.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стабилност - нови 25 милиарда заеми -Гарантирано от ГРОБ ! 500 лева минимална пенсия ,800 лева минимална заплата ,1500 лева средна заплата . Два пъти -Гарантирано от ГРОБ. ВСИЧКАТА ПАРА ВЪВ СфИРКАТА -ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да изглеждат що за въпрос? Изглеждат като бити евани ***.расчета. Как да изглеждат селянжъри от далиеко и говорещи на миеко?
13
9
 
4
 
! Отговори
Поздрав преди 6 години
Как сте, червенушки?Хейтите ли, хейтите?А така, хейтете! Все така, всеки ден, всеки час, през всичките следващи четири години!Белким спечелите така следващите избори :DМайтапя се бе, хехе!
12
0
 
12
 
! Отговори
Kiki преди 6 години
Що не пишете нищо за Валеро Симеонов бе обективния сайт ??? Иначе за Николети Миколети пълните редовете.Пуу
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите са само против турците, но се правят че не виждат как САЩ и ЕС се намесват в страната чрез васалната им ГЕРБ.
10
3
 
10
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Тоя Марешки, същински варненски Тръмп се очертава :)
9
0
 
18
 
! Отговори
Бай Марин преди 6 години
Воленчо , мойто момиче, я отиди се прегледай .Или цункай Гуджо по Суджо и пак да те няма.Продажни псевдопатриоти като тебе освен за да лижат дупета за друго не ставате.Ай ся ако имаш огънче, пали и да те няма.
8
3
 
13
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 6 години
Всички ще ви съдя. Готов съм на бой за защита на моите интереси. Вашите интереси не ме интересуват.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еее, ама хубави са тези моменти на тържественост! Нов парламент, ноеи надежди, народната воля е препотвърдена, доверието е на високи стартови нива. Хубаво е!Дано пък се окаже добър парламент!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останалите 29 томахавки рухнали в морето, без изобщо да долетят до брега. Глупаво е да се говори и за масово проявили се дефекти в ракетите, летящи при това с дозвукова скорост. Американските експерти просто нямат алтернативно обяснение за ситуацията. Гордън Даф напомня историята със странното изключване на системата за ПРО ИДЖИС на бойния кораб USS Donald Cook след като над него прелетя Су-24 на 10 април 2014 г. в акваторията на Черно море. Колко са назад в СССР! Нали?
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В западните медии се появи снимка на паднала ракета Tomahawk на 7 април на 40 км преди да достигне авиобазата Шайрат край Хомс.На изображението се вижда как ракетата просто се е пльоснала на земята без видими повреди, характерни за унищожаване с противоракети. Западните експерти са убедени, че апаратурите за насочване са изключени под външно въздействие, зад което могат да стоят единствено руските системи за радиоелектронна борба (РЕБ).
4
0
 
14
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Какви новаци в парламента? Само Марешки и неговата партия са новаци, останалите са си стари крадци и мошеници. Не че Марешки и неговата партия не са мошеници, но са нови.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ставай, страна поробена, ставай на смъртен бой! На бой с фашистки гербери, с тиранина бай ***!
2
0
 
12
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 6 години
Извини се бе!