"Борисов 3" – четири вицета, трима генерали...

Дончев и Каракачанов са вероятни вицепремиери в кабинета
21 апр 2017 07:15,
39
"Борисов 3" – четири вицета, трима генерали...
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Колко ще са министрите в правителството "Борисов 3" - това ще договорят днес ГЕРБ и Обединени патриоти.

Структурата ще влезе в чернова на коалиционното споразумение между партньорите. Там ще пише също с колко вицета ще работи премиерът Бойко Борисов.

Най-вероятно те ще са трима, като от патриотите на тази позиция ще е Красимир Каракачанов. Не бил изключен и вариантът с 4-ма вицепремиери - при този вариант такъв става и Симеонов, като така ще се постигне паритет в управлението.

Още по темата

Сигурният на тази позиция Томислав Дончев. С шанс да е вторият вицепремиер на ГЕРБ е Владислав Горанов. Той е плътно ангажиран с преговорите - ролята, която преди съставянето на кабинета "Борисов 2" играеше Румяна Бъчварова. Горанов обаче не искал да поема и вицепремиерски функции, защото така щяла да пострада основната му работа. Лиляна Павлова е също вариант.

"Надявам се другата седмица да приключим с коалиционното споразумение", лаконичен бе друг член на преговорния екип - Делян Добрев, след двучасови консултации, които се проведоха вчера в една от стаите на ГЕРБ в парламента.

"Започнахме работата по коалиционното споразумение. Обсъдихме структурата на документа и начина на вземане на решения. Нямаме разминавания по темите", отчете оптимистично Добрев.

Отказа да отговаря на уточняващи въпроси преди окончателно завършване на коалиционното споразумение другата седмица. Днес партньорите ще разгледат първоначалния му вариант като чернова.

Споразумението ще има структурата, която ще следва Министерския съвет. В него категорично ще е упоменато, че ГЕРБ няма да може да прекратява предсрочно мандата на правителството, без съгласието на "Обединени патриоти".

Въпреки че досега имена на министри не са споменавани, "24 часа" сверява прогнозите.

Макар че Каракачанов е сигурен силов вицепремиер, той няма да оглави отбраната. Военният министър ще е генерал, твърдят източници на изданието. Най-вероятно изборът на Борисов ще падне върху Константин Попов. Генерал поемал и здравното министерство. Но кой е той?

Валери Симеонов почти сигурно е бъдещият министър на енергетиката. Това нямало да оголи председателството на парламентарната група, тъй като патриотите го фиксираха като триумвират. Така след излизането на Каракачанов и Симеонов от парламента депутатите на ВМРО и НФСБ ще водят заместниците им. Волен Сидеров остава твърдо в парламента. Ако Симеонов поеме енергетиката, от ГЕРБ ще поверят на Теменужка Петкова икономическото министерство.

Патриотите искат и министерството на културата, за където се стяга Славчо Атанасов от НФСБ. В края на 42-ото НС той оглавяваше ресорната парламентарна комисия след отстраняването на Полина Карастоянова.

Слухове обаче пращат Петър Николов като министър на културата. Той е бивш член на ДСБ и ДБГ, след което мина в "Атака" и на последните избори бе водач на листата на патриотите в Ловеч.

В същото време депутатите от ГЕРБ очакват Вежди Рашидов да кара трети мандат като министър на културата. Ако той не е в кабинета, Борисов ще търси друг българин, с турски корени за министър.

Социалното министерство е другото, за което преговаря Каракачанов. За там най-подходяща е бившата депутатка д-р Султанка Петрова. Тя се разглежда като титуляр или зам. социален.

От ВМРО искали и министерство за българите в чужбина, но ресорът почти сигурно си остава на ниво агенция. Причината - ако Борисов склони да открие такова министрество, каквото му предлагат преди всяко негово правителство, то ведомството ще е без портфейл. А това не устройва патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
36
 
! Отговори
ВЪПРОС??? преди 7 години
ВЪПРОСЪТ МИ Е КЪМ Б.БОРИСОВ-ЗАЩО ИМАШЕ ИЗБОРИ????И СЕ ХАРЧИХА ТОЛКОВА ПАРИ,ЗАЩО СЛЕД КАТО СИ РЕШИЛ ДА НАПУСНЕШ ПРЕМИЕРСКИЯ ПОСТ НЕ СЕ ОТТЕГЛИ И ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ С ДРУГ ПРЕМИЕР А СЕГА КАКВО??? ПОХАРЧИХА СЕ ТОЛКОВА ПАРИ ЗА ПРИЩЯВКИТЕ НА ЕДИН ЧОВЕК НА ИМЕ Б.БОРИСОВ И ПАК СЪЩИТЕ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ-И ТОЗИ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖЕ СЪС КАКВОТО ЗАСЛУЖАВА ИЛИ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА -ДО КОГА ЩЕ СЕ МЪЛЧИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА С ТАКИВА ХОРА КОИТО ИСКАТ САМО ВЛАСТ НА ГЪРБА НА БЪЛГАРИНА -ДАНО БЪЛГАРИНА СЕ ОСЪЗНАЕ
14
1
 
24
 
! Отговори
Далаверко преди 7 години
Сложете Симеонов министър на туризма. Той ги разбира хотелите!
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам жестоко че подкрепях толкова години Атака и изпращах с моя глас Сидеров в парламента. За мен Атака е вече мъртва.
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов ще търси друг българин, с турски корени за министър........................Да му пратят от Анкара
11
16
 
4
 
! Отговори
Ефрейтор Иванов преди 7 години
Много ще се радвам ако генерал Константин Попов стане министър на отбраната.
10
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ляво надясно. Русофил, русофоб, туркофил. Орел, рак и щука. И на това ще му викаме стабилно мнозинство. Между другото, белокосия орел нали е с присъда за хулиганство. Какво прави в парламента? Че няма чест е ясно, но няма ли закони. Или те важат за всички останали, с изключение на законотворците.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е проформа. Боко отново ще е едноличен владетел на министерствата. Нека плюскането започне сега! И отворете още едно министерство, че сегашните са малко. Па макар и без портфейл хаха
8
3
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тепърва тиквата ще играе по свирката на златния пръст който във всеки един момент може да стане среден.
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Погледнете ги тези трима на снимката, от кой очаквате да мисли и работи за България и българите? Тиквара доказа, след него бедност, продажност, разруха, лъжи и забогатяване. Валерко ги видяхте, живеел с до 1200 лева, измъчен е човечеца. Чака с нетърпение да започне грабенето, лаком и ***, *** у лаком. А скопения Беловлас Атакист се е спихнал отдавна, готов за трохички да си кюти в парламента и да слугува. За Шкембе виеводата е ясно, какви ги приказваше а какво стана! Да прибира кинтите.
6
30
 
7
 
! Отговори
Поздрав преди 7 години
Добро утро, червенушки! Как сте тази сутрин?Хейтите ли, хейтите?А така, хейтете! Хейтете и мразете, мразете и хейтете! Все така, всеки ден, всеки час, през всичките следващи четири години!Белким спечелите така следващите избори :DМайтапя се бе, хехехехе, как ще ги спечелите бе!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,крадецът на винкел ще става министър на енергетиката.Гответе се за тежки времена.Този алкохолик,правещ се на мъж пред бабичките ще остави страната и без газ,и без ток.С такъв патологичен русофоб начело на енергетиката,5-ти блок на Козлодуй спира до броени месеци с всички последствия за страната,А след по-малко от две години газ ще видим само от миризливите пръдни на тия майкопродавци от снимката.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,крадецът на винкел ще става министър на енергетиката.Гответе се за тежки времена.Този алкохолик,правещ се на мъж пред бабичките ще остави страната и без газ,и без ток.С такъв патологичен русофоб начело на енергетиката,5-ти блок на Козлодуй спира до броени месеци с всички последствия за страната,А след по-малко от две години газ ще видим само от миризливите пръдни на тия майкопродавци от снимката.
3
3
 
12
 
! Отговори
....раст преди 7 години
Честито! И да не ви хващат, умната!
2
3
 
36
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Гола вода,чакат ни тежки години уважаеми....
1
7
 
34
 
! Отговори
Не ни грее, но?! преди 7 години
Започвайте строежа на "Южен Поток" ! - няма да внасяме газ от оскъпени хъбове и Турция.Започвайте строежа на "Белене" - зимата просехте 2 пъти по-скъп ток от Румъния, и тя ви отказа, тогава купихте от резерва - 3-но по-скъп ток - няма да купуваме ток от Турция. Имате 2 реактора - какво ще ги правите?ВИК - водата е необосновано скъпа, ревизирайте договорът на Софийска вода с концесионера, 1 кубик искате да стане 3 лева, а купувате за 4 стотинки. Оправете си поразиите. Билетът да е 50 ст.