Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО

Военните продали имоти колкото за цял град за последните 10 г.
Обновена: 21 апр 2017 07:12 | 21 апр 2017 07:07, Златко Желев
78
Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО
Т-55. Снимка: Reuters

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на "Монитор".

От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас.

В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет.

Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността "Кокалу" в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м. Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. м в радомирското село Жедна - за 505 лв.

Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини след решение на МС. От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота, като 196 от тях са били предоставени на общини, 174 - на ведомства, и 84 - на областни управители.

Прехвърлянето на такива терени към общините става под условие – нямат право да ги продават, заменят или даряват, както и да учредяват право на строеж, освен за обекти от обществена значимост и за приоритетни инвеститорски проекти.

В същото време родната армия е припечелила близо 120 млн. лв. от продажбата на грохнала бойна техника, като приходите са реализирани в периода от 2009 година до момента.

Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата.

От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Леките коли, от които МО и армията са се отървали, са с марки ВАЗ, УАЗ, "Ниса", "Рено" и "Шевролет".

202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.


78
Напиши коментар Коментари
57
13
 
2
 
! Отговори
Military преди 2 месеца
За скрап трябва да заминат тия стари железа. Имаме си защита от НАТО за какво са ни?
God bless America!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
DARJAVATA E OBIAVENA ZA PRODAN OTDAVNA, AMA KUPUVA4I NE SE NAMIRAT......
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Krom 1 ДА ПРОСТ СИ ина4е щеше да станеш нещо пове4е от руски трол --да не мислиш 4е бамбустанците дето се избиват в разните конфликти могат да се справят с по сложно Оръжие 2 Друг тип копува4и са разни бедни режими - обикновено и на зор От тях пари не можеш да вземеш Примерно русия нищо няма да полу4и от Асад 3
54
0
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
то лошо няма да се продава ненужното и рухналата бойна техника, но трябва да се закупува нова, а не парите да потъват безвъзвратно в нечий джоб.
53
0
 
7
 
! Отговори
От 37 до 59 преди 2 месеца
Никъде в написаното от мен не съм споменавал за западна техника. И независимо дали ти се харесва, през 80-те основните грижи в казармата бяха насочени към техниката, а не към хората.
Освен това, чието и да е производството на камион/танк/трактор и още какво се сетиш, ако той се припалва по 1-2 пъти годишно, само за да се изкара и вкара отново някъде, колкото и да се боядисва, обслужва и т.н., след 30 г. седене по-скоро го брой за тотална щета. А повечето от въпросните Праги бяха от края на 50-те
52
3
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 месеца
До Анонимен 33 - аз ли съм прост бе, смот.аняк? Я ми кажи какво изнасяме? АК, РПГ-7, ЗУ, мини за ГРАД ...? Къде ни е високо-технологичното оръжие бе, каиш? Старите съветски лицензи няма вечно да те топлят. Днес това не става за друго, освен за Хамас и палестинските територии. С АК ли ще унищожаваш съвременни танкове или с РПГ? За самолети, дронове и хеликоптери въобще не говорим. Това, че слугуваме на Америка изнасяйки за всякакви "борци" за Сирийски свободи ли ни прави големи?
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Do #37: Тази зима,когато се развихриха големите снежни виелици в Североизточна България,прехвалената западна,съвременна техника за снегопочистване,закъса и хептен спря!

Положението го спаси "допотопната",от 60-те години на миналия век руска техника,докарана от военноморската база във Варна!

Това,за сведение на тези,дето плюят по старата руска техника и са се прехласнали по западния ***,който ни продават нашите "приятели".

Така е и с разпадащите се западни таратайки н-та употреба!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Шоп Как къде ? Най -много отново за ИДИЛ ! Гарантирано от ГЕРБ.
49
1
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
Единствено ме притеснява къде са отишли 202 автомата с "отпаднала необходимост".
48
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цялата тая купчина евтина железария е произвеждана на принципа "Женските пак ще народят", който винаги е бил мото на руската армия.

Те са имали по 8 деца в семейство и като стане войната, нищо не им коства да ги натъпчат в консервните си банки и да ги хвърлят в битка като слама в печката.
Един най-смотан хеликоптер с 20 мм оръдеен контейнер за 15 мин може да надупчи цял батальон, без почти никакъв риск.
Мислете как да сме по-силни от сърбите, защото от там ще дойде следващата опасност
47
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продавайте! Това беше плана на САЩ и го постигнаха. България да бъде само една територия, където да си слагат бази. Вече без НАТО сме тотално и абсолютно голи. Зависимост 100% от тях. Даже не плащат и наеми за базите си. Това искаха и това постигнаха. А за тези които се радват и ръкопляскат като гледат как чужди страни се разполагат със земята им, мога само да ви кажа че сте едни нещастници с робско мислене и че ще ревете като си изгубите тотално страната. Ако вече не е изгубена.
46
3
 
10
 
! Отговори
граничар преди 2 месеца
Възстановете граничните поделения. И границата ще има кой да пази , и работната ръка по селата там ще намалее, и млади хора ще останат тук. Дано държавата предприеме такива действия и да задели пари за това.
45
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори
--------------

От 245 танка, 220 са били Т-55 - от тях нищо не става, освен да ги закопаеш за някъде за ДОТ.
От продадените БТР - 90 % са стари бензинови бракми, които никой никога няма да запали или да се качи в тях да воюва.
Да тръгнеш на бой с такава консерва, все едно си подписваш смъртната присъдя.
По-безопасно е да притичваш от дърво на дърво.
44
4
 
10
 
! Отговори
9К51 преди 2 месеца
До анонимния .. хубаво е човек когато пише, преди това и да прочете и понаучи нещо , а не да ръси глупости .... вие соро–соидите явно декламирате спуснатите ви опорни точки, но истината е такава ... натовци нищо не направиха да защитят Кипър и страната вече над 30 г. е разделена, да не говорим, че периодично Турция и Гърция са пред война и само намесата на чичо Сам спасява положението ... до кога не се знае ..
43
12
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
До 9К51

пример Кипър
-------------

Пример Кипър ли?
Че какъв е тоя Кипър?
Кипър винаги е бил турски и натовски.
Има и малко гърци, на които е дадена автономия.
42
2
 
15
 
! Отговори
бай х преди 2 месеца
Продавайте казармите ....а същото време МО плаща за граничните полицаи по 60 лв/ нощувка за хотел / на пишман патриота симеонов и за хотелите на други айдуци по границата / ...
41
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма такъв случай в които страна член на НАТО да бъде нападната - някой рубладжия може ли да обясни защо?
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9К51

Много сте прости вие рубладжиите! Кипър не е и никога не е била част от НАТО! В следствие на кипърската криза от 1974 година има напрежение между Гърция и Турция, като гърците временно се оттеглят от НАТО - това е цялата история.
39
5
 
12
 
! Отговори
popa преди 2 месеца
Унищожението на Българската Армия приключи успешно !
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Колко ли от това оръжие е било подарено на ИДИЛ от ГЕРБерите . Само снарядите за БМ-21 бяха 12 000 . Колко ли ,,продали ,,колко ли са подарили ?