Радев влязъл в роля, която не била присъща на президент

Опитал доста остро да влияе на служебния кабинет
54
Радев влязъл в роля, която не била присъща на президент
Снимка: МВнР

Ексвъншният министър Даниел Митов разкритикува президента Румен Радев заради опитите да се промени законодателството, така че да се забрани гласуването в чужбина на български избори.

Предложението за въвеждането на уседналостта беше публикувано на сайта на правосъдното министерство, но чиновникът, който го беше пуснал за обществено обсъждане обвини президенството за авторството на нормативните промени.

Още по темата

Според Митов явно държавният глава Румен Радев до голяма степен е влязъл в роля, която не е присъща на един президент по Конституция.

"Не биваше толкова остро да се опитва да влияе на кабинета. Има новоизбран парламент, ще си избере правителство, което легитимно избраното, което трябва да върви в посока на определени решения", категоричен беше Митов пред bTV.

Според него трябва да се реши въпросът с гласуването зад граница, но не така крайно със забрана за глусавене зад граница.

Бившият дипломат №1 смята също, че има опити за влияние на други страни и те трябва да бъдат ограничавани от институциите.

Даниел Митов заяви, че с него не са водени разговори да бъде министър отново, макар че преговорите за за правителство се водят все още.

"Бях министър в много тежки времена, едни от най-тежките за последните 25 години", призна той и като пример посочи анексията на Крим, дестабилизацията на Източна Украйна, сирийската криза, бежанската вълна.

"Не мисля, че с премиера Бойко Борисов сме се разминавали драматично, той понякога артикулира нещата по-различно, но външният министър е длъжен да стои на ясни и твърди позиции”,  отбеляза Митов.

Той изрази готовност да помага на всеки бъдещ външен министър, като отбеляза, че е в добри отношения със спряганите за поста Ради Найденов, който е настоящ служебен външен министър, и Димитър Абаджиев.

Според него българското служебно правителство много се е забавило с отговора във връзка с европейската процедура по отношение на "Газпром" и може да изпуснем сроковете. По думите му така страната ни няма да може да си защити интереса и да предоговори цените на газа.

"Разбирам също, че вече много бързо са взели решение, ако ми е вярна информацията, за това какъв тип изтребител да бъде купен. Това не е работа на служебен кабинет или на президента. Това е работа на бъдещото правителство”, подчерта Митов.

Според него формулата „служебен кабинет” е изчерпана и спокойно може правителство, което е легитимно избрано, да организира избори.

По думите на бившия министър в отношенията на България и Турция е имало момент на ескалация, който беше излишен.

"Референдумът в Турция беше до голяма степен катализатор на говорене, което в Европа не желаем да виждаме. Това говорене беше мобилизационно около референдума, за да се вдигне избирателната активност", смята той.
Референдумът в Турция демонтира държавата на Ататюрк, онази република, която имахме до момента и нейните принципи, подчерта още Даниел Митов.

Той прогнозира, че отношенията между ЕС и Турция ще се фокусират върху миграционните потоци, борбата с тероризма и икономическото развитие. Дали кандидатстването за членство на Турция в ЕС ще остане на масата или не, е решение, което предстои да видим, смята бившият министър.

Според него има рискове за България, които все още не са се превърнали в опасности, но българската държава е длъжна да предприеме всички мерки, за да минимизира тези рискове както на национално, така и на европейско ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
8
 
! Отговори
А тате каза, преди 6 години
че Боковите телевизии , БТВ и НОВА вадят двата лидера от ГЕЙ-парада за да оплюват Радев. Очаква се и оня с мокета на главата да се включи.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес да не е Вси Светии та сте извадили тези скелети Роско и Митов? Още нещо да изкопаете?
45
8
 
1
 
! Отговори
Военните-много умни преди 6 години
Когато Господ раздавал ум и разум на Земята военните били на учение и ги пропуснал.Очевидно и Радев е бил на учение, защото говори трудно с щампи и клишета, без ясна мисъл и логически обоснована теза, употребява неправилни езикови форми като "оценям" и "преценям" и т.н. Ловкият Гоце не случайно се спаси от тежката котва Радев в последния момент.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, крайно време беше да се появи истински президент.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЕ ПОЛАГА НА ДРЕБНИ ХОРИЦА ДА КОМЕНТИРАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА!
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава Ленчето и льотчика да обсъдят влиянието на радияцията върху растежа на "кауня" и как влияе това на изграждането на оградата по границата!
41
2
 
15
 
! Отговори
Тато преди 6 години
Къдравата Сю сигурно е загоряла из отзад, знам кой може да го порне и облекчи.
40
0
 
16
 
! Отговори
тя преди 6 години
Някои парвенюта се взеха на сериозно!
39
3
 
12
 
! Отговори
Tato преди 6 години
До Огнян Минчев-цитат Огнян Минджев е сороски хранененик( и му личи) , какво очакваш да чуеш от него, освен пръдни и оригвания, този тумбак не е от спанак.
38
1
 
18
 
! Отговори
тя преди 6 години
Радев е прав за гласуването на българите в чужбина! Навсякъде гласуването се праовежда само в посолства и подобни места/консулства/ и никоя страна не отваря толкова секции за сънародниците , които не са в Родината си , но ние като "най- богати" секции на всеки километър ...
37
19
 
8
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виден ***, без собствена воля...
35
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До do 4 ...от които само пенсионерите са достойните хора, които останаха!
34
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и т.ъ.п.а.к, който провежда чужда политика не става за министър, пък на даниялчо безнаказано беше такъв, та дори продължават да го използват за маша...
33
4
 
23
 
! Отговори
ХХ преди 6 години
Митов пък е влязъл в роля, неприсъща на БИВШ външен министър!
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като каква се произнася къдравата Сю? Нейните роли с рокля са известни и изказванията и вълнуват само малко количество особен електорат.
31
2
 
23
 
! Отговори
г-н НИКОЙ преди 6 години
се изходи по една красива и умна телевизия. Кръгът АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ и ПРОКОПИЕВ претворява в дела плана от тайната седянка преди месец. Обхождат телевизиите канени от своите хора там и дразнят хората. Америка за България иска отчет за парите, похарчени за подкупи и хонорари. Та трябва да се говори от такива дупелизци. Иначе ПАРИ НЕМА
30
3
 
24
 
! Отговори
Vassil преди 6 години
Този *** - Маринкин, кой го пита, кога си е сменял оамоерсите?
29
4
 
29
 
! Отговори
нено преди 6 години
Кой си ти сега г-н Митов - никой ама никой и това е и злобата че не си те кара да пишеш макар и глупости - знаеш как се лапаше преди два месеца а сега си на лук и марули и дай да надраскаме нещо за да ни харесат - свърши се няма свиквай с това положение
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този, ако може да прпоумее колко е *** ще се гръмне на момента !