Радев: Самолет от рода на F-35 не можем да имаме!

Президентът наблюдава демонстрация на американския изтребител
Обновена: 28 апр 2017 18:54 | 28 апр 2017 18:45, Анисия Иванова
329

Снимка: БТА

Самолет от рода на американския F-35 скоро не можем да имаме. Това каза в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев, който наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Днес бе демонстриран именно такъв самолет, който е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, обясниха специалистите.

Според президента Румен Радев такъв самолет у нас не можем да имаме не само по финансови причини. "Дори България да има такава възможност, по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет, тъй като производството на този тип самолети закъснява", поясни Румен Радев.

Днес на авиобаза "Граф Игнатиево" бе наблюдавана уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35. Стелт-изтребителят е дебютирал преди 10 години. Първите F-35 са били прехвърлени в Европа на 15 април 2017, като са базирани в британската авиобаза "Лейкънхийд".

Осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

"Граф Игнатиево" е третата база, където два самолета F-35 направиха демонстрации днес. Преди това те са били в авиобаза в Естония и в Англия, припомня "Фокус".

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, каза още Радев във връзка с процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нуждите на ВВС.

Президенът заяви, че поръчката за този самолет е приета с решение на Парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

"Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви”, добави президентът. По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. Тогава е редно те да излязат и да го кажат.

На демонстрациите днес присъства министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
До ТикватаТака е, Су-35 и Миг-35 наистина са класни и значително по-достъпни, но политическите последствия за Бг ще бъдат съкрушителни....
202
9
 
5
 
! Отговори
Тиквата преди 6 години
Г-н президент вие поне разбирате от самолети. Ами купете истинските ,су 35.Защо купувате западните ***?
201
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците са богати, защото изнудват поробените им държави да им купуват *** на умопомрачителни цени. Това тенеке може да го купим и с една бройка Радев и Бочко да си джиткат над родината. За кеф. А пенсиите и заплатите да ни ги вземат и да ги дадат на Шоро ш олигарха. Да си има.
200
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и пилота на Стелта мислеше че е трудно откриваем за сръбските радари, докато му се раздрънчаха ламарините и после сърбите го подариха на русите да го направят още по-видим. Стелт технологията отдавна не защитава никой самолет от съвременни радари и ракети.
199
4
 
7
 
! Отговори
Летец преди 6 години
Щом американците показват този самолет в България,значи отдааавна е махнат от въоръжение при тях! Добре знаем кога идват в България "звездите" - когато станат на по 60-70 г. и никой не ходи на концертите им. А това,че ние не можем и не искаме да купим този Ф -205 само ни прави чест!
198
0
 
1
 
! Отговори
Сашето преди 6 години
До Ако беше истинаАма много си ***,Ванка !!!
197
1
 
6
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Ама си начесахме езиците здраво , а? Кво ще кажете? 200 коментари и всички високо технологични.
196
8
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 6 години
Този краварски аероплан става само за разходки на бистришките тигри.Само като си помисля какви тигри има в Бистрица.Особено оня ,с корема до под колената.
195
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ме-109
194
2
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Не се будалкайте с рашките хлапаци прости, защото Баце е приятел с Путин и ще нареди да ви екстрадират в Сибир,където комарите ще ви изпият кръвта до последната капка!
193
1
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Ако беше истинаотдавна сибир е китайски, не бъркай ситуацията с песници у врато.
192
6
 
19
 
! Отговори
Ако беше истина преди 6 години
Ако имаше дори 10% истина в това, че Ф-35 може да лети без да бъде засичанот руските радари, досега краварите да са нападнали Русия 1000 пъти.Откога си мечтаят да вземат Сибир и да грабят нефт, злато и диаманти.
191
1
 
15
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Над Сто милиона $$$ за летяща "ютия"???А, цената за нейната техническа подръжка (на летящата "ютия")???А, за нова воена техника може да говорим, когато държавата има икономика, промишленност производствофинансови постъпления в държавната хазнасилна социална политикаобразованиекултураи разбира се Армия!Увви!!!!!Ние нямаме Нищо от по-горе изброеното!?
190
5
 
2
 
! Отговори
Терешкова преди 6 години
Стига празнежи! Елате и си направете отбор в Managerleague и влезте в Българската лига. Това е най-добрата on-line футболна мениджърска игра стратегия, симулация на национални футболни първенства, купи на страните и евротурнири. В Първа Българска дивизия ви чакат грандовете Ветрен Юнайтед, ФК Джебел, Дондуково, Маниш Даскалово, ЦСКА Люлин, Нафтадон Бургас, Тропанчо, Доростол, Левски България, Големите Топки и други. ------ ЛИНК ------ managerleague/index.pl?ref=968405
189
11
 
14
 
! Отговори
ВъздушенБой преди 6 години
Ами единствено шансове този "супер"cамолет има в бой срещу Миг-8 наречен ***, разработен през 1945. Само Патока може да се бори срещу Патката. Вземете се образовайте това летящо ла-й-но е най-големия провал в историята на авиацията срам и позор на за свръхдържавата Сащ. По позорен самолет няма нигде на земята.
188
11
 
12
 
! Отговори
АмерПилот преди 6 години
Исках да се снимам с господин Президента понеже той е голям човек и е бил пилот на истински самолет - Миг-29 а ние тука ходим с това дето не може даже да лети ама му викаме 5 поколение. Срам ме е, ама нали ми плащат. Дано не стане война, някой Боинг 737 ще има повече шансове от Ф35
187
8
 
15
 
! Отговори
Циркаджии преди 6 години
Това ако е самолет от 5 поколение аз съм интергалактически трамвай
186
4
 
12
 
! Отговори
До 291 преди 6 години
Абсолютно. Английски ли испански министър беше казал че американците се опитват да ни продадът скутер по цената на кораб, като го представят за такъв.Евреите го били купили-не вярвам сигурно някой еврейски магнат ги купил и ги подарил.Политически пиар.Изфабрикуваните приказки че поразили С300-то този *** не може да лети, то се вижда даже от недодяланите му форми.Какъв изтребител 5 поколение, това нещо прилича на таралясник от втората световна-много са деградирали тея отатък
185
3
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
techtraveling.ru/Як 38Бизнес,какво да се прави.
184
3
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
В середине восьмидесятых годов в яковлевском КБ была разработана вертикалка нового поколения истребитель Як-141. Но после развала страны проект остался без финансирования. Два опытных самолета были отправлены в музеи, а конструкторская документация была продана американцам и легла в основу проекта JSF (Joint Strike Fighter) сейчас он получил воплощение в виде серийного истребителя F-35 Lightning Ето за това става дума,нищо лично.