Радев очаква трудни преговори за Brexit, финансовата част – сложна

Великобритания дава значителна част от бюджета на ЕС, отбеляза президентът
29 апр 2017 19:07,
61
Радев очаква трудни преговори за Brexit, финансовата част – сложна
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Президентът Румен Радев определи като може би най-тежката част в бъдещите преговори за напускането на ЕС от Великобритания финансовата част на отношенията с Лондон. Той коментира темата след участието си в извънредния Европейски съвет пред български журналисти в Брюксел.

Още по темата

Днес беше важен ден, приехме политическите насоки за преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Това няма да бъде никак лесен процес. Ще бъде съпътстван с много проблеми. Важното е, че европейските лидери се обединихме около общи цели - защита на правата на гражданите, на бизнеса, на отделните държави, на целия ЕС. Бяха приети общите принципи, подходите за преговорите и приоритетите, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

За да има успех в този процес, много е важно принципите да бъдат ясни отсега - равнопоставеност, прозрачност, единство. Обединихме се около това, че ще водим преговорите от единна позиция, добави президентът.

На 22 май ще бъде приета директивата с конкретните критерии и точните фази за водене на преговорите, с целите за всяка фаза. Надяваме се през октомври първата фаза да бъде приключена. На България се пада важната отговорност точно по време на председателството на Съвета на ЕС да се решава втората фаза на преговорите. Те трябва да приключат през октомври 2018 г., за да има време за ратификация и до 29 март 2019 г. оттеглянето на Великобритания да бъде факт, обясни президентът.

Финансовата част на преговорите е най-сложната. Очакваме сериозни проблеми. Надяваме се по един и същи начин да се гледа и на острова, и от нашата страна. Зависи изключително дали Великобритания ще признае погасяването на своите задължения. До момента към многогодишната финансова рамка и след 2020 г. те никак не са малко. От това как Великобритания ще изпълнява финансовите си задължения зависи ние дали ще имаме допълнителна тежест в нашата годишна вноска към ЕС. Знаем, че икономиката на Великобритания дава значителна част от бюджета на ЕС, отбеляза Радев.

Амбицията на европейските лидери е да се опитаме да запазим правата на всички граждани, които са в заварено положение - работят, живеят и учат във Великобритания, пристигнали са по едни правила, да си запазят тези права. Не мога да гарантирам, че ще успеем, но ще направим всичко възможно, каза още държавният глава.

Най-важното в този процес е да има предсказуемост, да се намалят вредните последствия, да има яснота за тези хора какъв ще бъде техният статут. Това важи и за британските граждани, в България също има такива граждани. Общо става дума за 4.5 милиона души, проблемът е от изключителна важност, коментира президентът Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
Огнян Минчев-цитат преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе вие да не сте срале на течение таа нощ ?. Кво *** интересува мене разни брекзите и разни там брукселци и тъка натам. Абе ае сик тир....
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** не разбра ли че сме парламентарна република не президентска?!В Брюксел може да ходи изпълнителната ни власт!Държавата ни се управлява от изпълнителната власт!Тоя *** май се взе на сериозно?!И да не ми говори за финанси защото е толкова задръстен и смешен че няма на къде повече!
31
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Най-големия *** сред политиците и най-големия политик сред ***! Аферим!
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАМИ ПО-ДОБРЕ ПЛЕВНЕЛИЕВ ДА ПРЕГРЪЩА АНГЛИЙСКАТА КРАЛИЦА ОТКОЛКОТО РАДЕВ ДА ПРЕГРЪЩА КОРНЕЛИЯ НИНОВА НАЛИ.
29
9
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
нормално за *** президент, вие кво очаквате?
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам си Плевналиев,с лисче в ръка и крива вратовръзка да скача да прегръща английската кралица и да я плюнчи като боксер кокал
27
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУКА ПУРКО РАДЕВ ПИТА ТУСК ЗАЩО НЕ СА ПОКАНИЛИ НЕГОВИТЕ РУСКИ СПОНСОРИ НА СРЕЩАТА
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев за какви субсидии приказваш бе, ако немците не ни бяха срутили тотално икономиката кой щеше да ходи да им работи бе мен. Германия ни дължи пари за зaтварянето на реакторите ,спирането на Южен поток и поскъпването на газта тая зима трябва сега швабите да покрият разликите или евролибелистите да внасят евтина газ от краваристан нали са приятели с Тръмп.
25
4
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
... защо разговаря с тези там без преводач?Ще издаде тайната! Бойко не прави така, а `бащински` ги прегръща през кръста без много да им се обяснява!-----------------------------------100+ пп. само дето никак не е бащински, а е добре де се замени с думата похотливо ги прегръща или зяпа, като проявява към тях кекс заинтересованост ! Ама, ха ББ ще се затормозява повече! :))
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък къдр се бърка сред политиците! Да остави на Бойко Борисов нещата, Бойко поне знае какво да прави.
23
6
 
9
 
! Отговори
Ген. Деси преди 6 години
Ще спиш пак пред вратата, Румене !!!
22
11
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 6 години
АНГЛИЯ Е * ИМПЕРИЯТА НА НЕЗАЛЯЗВАЩОТО СЛЪНЦЕ*,САМА ПО СЕБЕ СИ - ТЕЖИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕС,ЕС КЛЕКНА ПРЕД СУЛТАН ЕРДОГАН,ЗАЩО СЕ ЗАХВАЩАТЕ С НЕЩА, ЗА КОИТО НЯМАТ СМЕЛОСТ И СИЛА ДАЖЕ И ТРЪМП И ПУТИН ?
21
5
 
4
 
! Отговори
лллл преди 6 години
Президента военен,премиера пожарникар.Не знам друга такава държава.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фатмето го рекламират само по червените сайтове
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ЩАСТИЕ РУМБАТА НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТ ДО ПРЕГОВОРИТЕ ПОРАДИ ОЧЕВИДНА ЛИПСА НА КАПАЦИТЕТ
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** В ОПИТИ ДА РАЗМИШЛЯВА
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че британците дължат огромна сума пари за услуга, която не искат туй ли европейските третополови гейове наричат демокрация туй ли е демокрацията пари и лихварство и кръчмарски сметки под масата, да ви таковам на ценостите. Капан за наивници, съветвам британците да теглят една тънка на ЕС и да не плащат нищо на тоя изпaрдян съюз. А зеления чорап ако има два грама мозък в главата, нека да им каже че не иска да председателства такъв съюз и да покаже на немците какво значи демокрация.
16
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 6 години
АНГЛИЯ СИ СЪБИРА КУФАРИТЕ И ИЗЧЕЗВА,КАКВИ ПРЕГОВОРИ ЩЕ ВОДИШ ?ВСЕ ЕДНО ДА ВОДИШ ПРЕГОВОРИ СЪС ЖЕНА КОЯТО ТЕ НАПУСКА :)))))))ПРЕГОВОРИ ЩЯЛИ ДА ВОДЯТ :)))))))
15
5
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Генерал Маринкин оправи България и отиде да оправя Европата ...Всичко у нас цъфти и върже !Служебното правителство, което той назначи вкара в затвора половината от престъпните министри на предишното-бъдещо управление ... Изборите преминаха честно и България тръгна по нов път. Промяната е налице ..Пенсиите скочиха. Заплатите също.Цената на тока не само не се увеличава, но дори напротив - свалиха я.Българите масово се връщат от чужбина, а за нови напускащи и дума не може да става.