Камери за 5 млн. "ловят" бежанци на браздата със Сърбия

Видеонаблюдението на границата ще бъде платена от ЕК
Обновена: 2 май 2017 07:38 | 2 май 2017 07:37,
20
Камери за 5 млн. "ловят" бежанци на браздата със Сърбия
Снимка: архив, Булфото

МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец.

Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на 6 наблюдателни поста в зоната на граничното управление Брегово. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия 320 млн. лв. Освен тази поръчка е обявена още една - за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина. Там става дума за два поста и това ще струва малко над 400 хил. лв.

Границата със Сърбия е лесно пробиваема и всяка седмица МВР регистрира стотици заловени при опит за преминаване към Западна Европа. За първите три месеца на годината там са арестувани 1317 души.

Колко успяват да се промъкнат, не е ясно, но няколко пъти от сръбска страна заявяваха, че българските власти умишлено пропускат нелегални имигранти към границата.

Камерите също не са гаранция за пресичане на трафика - с големи надежди бе изградено и видеонаблюдението на турската граница, но впоследствие се оказа, че са нужни още няколко милиона, за да се възстанови работата му.

Освен това там липсваха датчици за движение, което пък правеше преминаването на оградата много лесно, и се наложи МВР да обяви поръчки за нова техника.

"Установената тенденция на засилен миграционен натиск на изход по българо-сръбската граница наложи предприемане на адекватни мерки за противодействие", пише в мотивите към поръчката, цитирана от "Сега".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Е бати и ***, сложете ги на браздара с Турция бе балами. Все едно някой тръгнал да идва от Сърбия в нашия гьол. Ееее ама много сте зле, все аз трябва да ви решавам проблемите
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои фирми пак ще намажат филията с продажба на безполезна техника
13
0
 
0
 
! Отговори
pagane8 преди 6 години
Камерите са да залавят желаещите да излизат от наша територия!!! Няма друга такава държава в Европа, която да ги дърпа обратно пришълците и да им казва:" Не, не, не излизайте, не си тръгвайте, молим ви останете тук, ще ви храним, поим, ще ви строим джамии/, защото в България са малко!/. Това може да го направи само един глупав народ, който не уважава себе си!
12
1
 
0
 
! Отговори
do 15 преди 6 години
то не е за излизащите а за влизащите. Мигрантите като чули нашите колко добре обясняват за живота в България и как ни се вдига стандарта искат да се връщат!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо на браздата със Сърбия,а не на браздата с Турция?Хванем ли ги едва на срубската граница си остават завинаги наши.Кой умник го измисли това?И на двете граници трябва да има камери,но най-вече на турската.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за тия пари ще слагат камери с леки картечници, и ракети с топлинно насочване! :)
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО ЯКО, ПАЗИМ ЧУЖДИТЕ ГРАНИЦИ, А НЕ НАШАТА, ПРОСТО ГЕНИАЛНО
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО НА ИЗХОДА ОТ СТРАНАТА ТРЯБВА ДА ГИ ЛОВИМ, А НЕ НА ВХОДА.НЯКОЙ ИСКА ДА МИ КАЖЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ У НАС И ТУК ДА СИ ОСТАВА.АЗ СЪМ ПРОТИВ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА НИ И АКО НЯКОЙ МИСЛИ НЕЩО РАЗЛИЧНО Е ЗА БЕСИЛО.
7
0
 
10
 
! Отговори
Ко каза Ко преди 6 години
Горчивата истина -дори и африканци и военни бежанци не искат да остават в България....
6
0
 
8
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 6 години
Пазят ги да не бягат от България.Смятай щом бежанци от война се мъчат всячески да избягат от Бг то нещо не е ок..
5
0
 
4
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Oще камери може,поне за два милиарда,едно заемче,кош каиш Еднокнижни Олиго?!А?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ловят ги те... За *я!
3
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Объркали са границата на която да сложат камерите. Трябва на турската граница.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една хубава камера е 600 лева. 6 видеонаблюдателни поста са 6 милиона лева. Ако приемем че къщичката струва 400 000( 500 кв.м. луксозно изпълнение), то на пост явно ще слагат по хиляда камери.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската Комисия що не поставя камери на турската граница?