За дългосрочна политика в армията призова Радев

Така ще спре отливът на кадри от въоръжените сили
Обновена: 5 май 2017 13:23 | 5 май 2017 13:15,
18
За дългосрочна политика в армията призова Радев
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Необходима е дългосрочна политика за прекратяване на опасната тенденция на отлив на личен състав от Въоръжените сили, за решително издигане на социалния статус и на престижа на военната професия. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемонията на "Дондуков"2 по удостояване на военнослужещи с висше офицерско звание в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

Пагони на "генерал-майор" получи бригаден генерал Михаил Попов, който държавният глава освобождава от длъжността зам.-командир на Сухопътните войски и назначава за командир на Сухопътните войски.

Бригаден генерал Попов изпълняваше временно длъжността командир на Сухопътни войски след определянето на генерал-лейтенант Андрей Боцев за началник на отбраната.

Бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на президента по военната сигурност, получи пагони на "генерал-майор".

"Днес трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси, касаещи състоянието на отбраната и перспективите за развитие на Въоръжените ни сили", каза в словото си президентът Радев.

Държавният глава изтъкна необходимостта да се търси балансът между двата важни компонента във Въоръжените сили - човешкия фактор и материалните средства. По думите му в това отношение и политическото и висшето военно ръководство ще имат своите огромни изпитания, защото средствата, които се очаква да бъдат вложени в отбраната, трябва да градят способности по най-ефективен и ефикасен начин.

Румен Радев заяви, че без решаването на тези въпроси няма как да имаме боеспособна Българска армия - гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната и надежден партньор в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Генерал-майор Михаил Попов заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия некомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски. Той каза, че разчитат на президента и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставят, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства. Михаил Попов увери, че ще полагат усилия за утвърждаване авторитета на Въоръжените сили и ще се борят за тяхното по-добро бъдеще.

Сред присъствалите на церемонията бяха новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, служебният военен министър Стефан Янев, висши военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
ratka преди 6 години
de ssi, mnoo mu dalgi rakavite na toz bul soldat, zemi mu tochna miarka.. ;)
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на вторият отдясно - униформата нещо му е голяма, не му стои добре, не я уплътнява :))
15
0
 
1
 
! Отговори
set преди 6 години
dva bulgarski aslana za edna para...
14
0
 
1
 
! Отговори
far преди 6 години
novi carici,novi pchelini...nova pasha...nov med...nov pazar...novi pari...
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай дългосрочна политика от шкембе войвода.Какво му разбира главата от военно дело?
12
0
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Дългосрочна политика в кое?
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересува какво говори резидента на Решетников
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кои са тези меки китки накичени като коледни елхи?
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО съсипа армията ни и държавата вече не е българска.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
облечени кат кондуктори
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Радев избяга от армията значи там не е убаво, тиквите и там опоскаха каквото можаха, сега тиквите да ходят да служат изобщо не ни излизайте с тия номера.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал без армия, картонен тигър, социално медиен балон. И генерали без армия си търсят такава. То и народа си търси държавата, ама то и народ вече няма. Но държава по шаблон, си търси население, което да заеме шаблонни длъжности. И с по високи зяплати се очаква да заслужи уважение от кой? От народа дето си търси държавата или как. Малко умни медийни приказки, на слугинаж. Само служба в името на народа може да заслужи уважение и себетакова. *** като няма народ?
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато българската армия имаше уважението на народа, беше българска НАРОДНА армия. Служещите в нея не бяха пращани като пушечно месо за угода на главния организатор, не ходеха в страни, с които страната ни въобще не е имала конфликти. Наемници не очаквайте да имат авторитет.
4
3
 
12
 
! Отговори
Армия? преди 6 години
Че това армия ли е? Армия имахме и е закриха, техника имаше и е разпродадоха или откраднаха. Гордост в народа имаше, иззеха ни е това. Вече нищо няма и с тези 2 самолета и 2 хеликоптера ако си мислете че е армия ... държавата е просто на дъното във всяко едно отношение, даже скоро четох сравнения на България и Сомалия.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа президентчето твърдо стъпва в стъпките на паркинзията, и оня само блябосваше и призоваваше за нещо някой си.
2
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какво ви е тази армия другари.? Да си играете на война ли?не е ли малко скъпичка вашата игричка?Нямате ли други по-полезни занимания?
1
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За дългосрочна политика в армията призова РадевАз призовавам Радев да се изнесе в Русия за винаги и там да си провежда путинскита политика и шашмалогии с конституцията и грипените.