Експерт: Няма заявка за продължаване на съдебната реформа

"Необходими са допълнителни усилия за продължаване на реформите"
Обновена: 17 май 2017 19:35 | 17 май 2017 14:55, Екип на Bloomberg
6
Експерт: Няма заявка за продължаване на съдебната реформа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма заявки засега от страна на Европейската комисия (ЕК), че механизмът за сътрудничество и проверка за готовността на България относно присъединяването ѝ към Шенген през 2019 може да отпадне като политически жест на добра воля. Това коментира Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ последният доклад на ЕК показва, че са необходими допълнителни усилия за продължаване на реформите в България. За страната ни най-големият риск би бил да бъде разделена от Румъния, оставайки единствената държава спрямо която има такъв механизъм. 

"В момента в България механизмът за проверка на ЕС е единствената гаранция, че темата за реформа на правосъдната система продължава да присъства в общественото пространство и управляващите политически сили чувстват натиск отвън да предприемат макар и ограничени стъпки в тази област", коментира експертът. 

"Без механизма има сериозен риск всичко, постигнато досега, да бъде много бързо компрометирано", отбеляза Иванова. 

Най-големият проблем според експерта е, че новото правителство не дава ясна заявка за продължаване на съдебната реформа. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
полиция в близост преди 6 години
Иванка Иванова е експерт по усвояване на средства от Отворено общество и провеждане на семинари.Така реформираха повече от 10 години МВР със съвети.Накрая нито реформа нито сигурност само разрушения.Техните протежета станаха ръководители и правеха реформи.Сега е такъв резултата.Ако те правят реформа в правосъдието резултата ще е същият- никакъв до по лош.
4
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Няма нужда от експерт за да стане ясно - Съдебна реформа няма да има! Б.Борисов за това и става за 3 път Министър председател, да блокира тази Реформа! Ако има такава, не се знае какви "кирливи ризи" ще наискачат за него и ГЕРБ! А със сигурност ще са много и кирливи! Като започна с хвалби за прокуратурата, това стана ама съвсем ясно! В основата на Реформата трябва да е точно прокуратурата !
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експер името на експерта ли е? Експер Саломидинов Парелков? Нещо такова? *** поне заглавията превежда без правописни грешки.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отворено общество се спонсорира от Сорос. Той е виновникът за сегашното ни положение, а вие го цитирате.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що е то "експер"?