Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!

Трябва да задържим работещите в България, настоя той
123
Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Още по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Огледало на ЕС преди 6 години
Размера на минималната заплата в Република България има ли значение? Може ли една българка да знае защо бяга да ра боти другаде, а не в Република България? Прецедателствато в ЕС на Република България трябва ли да е с най най минималната заплата обвързано?
89
1
 
0
 
! Отговори
Supichka vegi преди 6 години
Goranov, ako ne stanat bg zaplati kato belgiiskite nezabavno, znaish ko shi stava, pilence...lubavo...
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kakva podigravka s bg narod pone 1500 lv be ne vi li e seram 7000 lv vsimarte ta i pove4e a. Inakakva rabora ne varschite ba vlast s laji i ismami gerberi a 300 lv sa pensia nojato e sme6na pari namate sram sa kominjagite ot gerb ministri deputati ojali ste se debeli dalaveri vartite milioneri ste ne vi e sram besbojni duschi greschnizi ste
87
0
 
2
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
До каринаНищо няма да увеличи Горанов, точно той поръча намалението на минималната заплата на съдиите. Ти не разбра ли, че това изказване на Горанов е абсолютна лъжа? Той се опитва да оправдае връщането на минималната заплата на старото и ниво. Няма логика да поръчва намаление при положение, че иска да увеличава. Щом намалява значи няма да увеличава, а само се оправдава.
86
0
 
5
 
! Отговори
карина преди 6 години
ВАС отмени МРЗ от 460 лв. - върна я на старото положение. Сега е на ред Горанов да я увеличи и да я направи отново 460.
85
1
 
9
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Трябва да намалят сега и здравните осигуровки, защото намалиха минималната заплата на 420 лева. Преди минималните здравни бяха 16,80 лева на месец, а сега са 18,60 лева. Това ощетява народа. За увеличение на минималната заплата няма да говорим, защото става точно обратното на това, което казва Горанов. Явно не знае на кой свят се намира човекът или е превъртял нещо. В политиката е пълно с шизофреници, един от тях е Волен.
84
1
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Докато заплатите в България станат що годе нормални, много от българите вече ще са емигрирали. Не на Изток, не на Запад. А нагоре/надолу, според небесния прокурор (на Боку началника).
83
1
 
9
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Как ще увеличите минималната заплата, та ви я намалихте вече? По-скоро ще намалите още минималната заплата.
82
1
 
13
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
ВАС e назначен лично от Борисов, както и главният прокурор.Така че ходи да манипулираш бабите пред блока или *** на партийното събрание на ГРОБ.
81
0
 
14
 
! Отговори
баламите преди 6 години
Много сме търпеливи.Щом мълчим ,значи,пари не ни трябват и си живеем добре?Растежа е неибежен обаче ,просто отлагат заради още малко келепир.
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всяка година минималната заплата се увеличава с по 50 лв. и целият останал свят спре да се развива, след десетина години ще настигнем Полша :) Яко! Само дето икономическият ръст на повечето страни по света е много по-голям от този в България!!! В Полша също е по-голям и не само там.
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празнувайте българи, ГЕРБ преди малко отмениха и увеличението на минималната работна заплата на 460 лв, гласувано от Кабинета Герджиков.Върнаха минималната работна заплата на 420 лв и оттам всички слизаме с два етажа надолу.Завидяха и на сиромасите или може би от Брюксел така им нареждат.
78
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Игричките на ГЕРБ продължават. Май забравиха как народът на два пъти ги изхвърли от властта и искат да пробват и трети път. Този път обаче нещата няма да минат толкова мирно и тихо и ще има пръснати Тикви.
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега тия дето ми сложиха минуси, дано най-после да са разбрали, че ГЕРБ отмени увеличинието на минималната работна заплата от Служебното правителство от 460 лв и я върна отново на 420 лв.А Горанов да си завре опашатите ... знае къде.
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КРАЙНА СМЕТКА КАКВО ИЗЛЕЗЕ ВАС ОТМЕНЯ НОВАТА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И ВРЪЩА НА 420 С РЕШЕНИЕ, ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е ДОИСКУСУРЕН. АЙДЕ ПАК СЕ ИЗГАВРИХА С НАРОДА ЯВНО УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА ЗНАЕЛИ КАКВО ЩЕ СТАВА И ЗА ДА ХВЪРЛЯТ МАЛКО ЛИГИ ПО ОЧИТЕ НА БЪЛГАРИНА И ВРЕМЕННО ДА СПРАТ НАПАДКИТЕ. И СЕГА КАКВО ВРЪЩАМЕ СЕ НА ФИНАЛНАТА ПРАВА. А ТОЯ *** МИНИСТЪРА ПАК Е ГАДЕН И ДОЛЕН И СЕ ПОДИГРАВА СЪС СЪНАРОДНИЦИТЕ ЛЪЖЕЙКИ ЗА ОЩЕ УВЕЛИЧЕНИЕ. СИГУРНО С ПЕНСИЯ ОТ 200 ЛВ ЩЕ Е СЪЩОТО.
75
1
 
12
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Я не ставай смешен, мошеник! Съдът върна минималната заплата на 420 лева. Само дето излъгахте народа с това увеличение на минималната заплата на 460 лева. Извини се бе, мошеник! Извини се! Извини се! Делиш процентите са Волен и крадете заедно. Валерчо Симеонов и той жаден като Каракачанката за пари.
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намалете здравния данък и вдигнете плоския данък.
73
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен-85,същите герберасти ,чрез ВАС,оставиха новата цена на свинеткова.
72
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Ясен,*** напиши ми едно име ,на индивид,член на герб,който не е бил комунист,ще те наградя с чек,в нова телевизия ще те покажат,като го получаваш,а печалбата ти ще бъде 50000лева.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо проправителственият сайт ДНЕС.БГ спестява тази важна новина, която касае половин България.Увеличението на минималната заплата, направено от кабинета на Герджиков, преди часове бе отменено от кабининета на Борисов.Геноцидът над българите продължава.