Конфликт на интереси? Служители на МОН пишат учебници

Първи писмен въпрос на депутат, първи отговор от министър
8
Конфликт на интереси? Служители на МОН пишат учебници
Снимка: архив, Булфото

Шестима служители на просветното министерство са автори или пък са в авторския колектив на учебници, учебни помагала или познавателни книжки. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев в писмен отговор на депутата от БСП Анелия Клисарова, която седеше в неговия стол по времето на управлението на премиера Пламен Орешарски.

Откакто започна работа 44-ото Народно събрание, това е и първият въпрос и респективно отговор в рамките на парламентарния контрол.

На практиката хора от МОН да участват в писането на учебници се опита да сложи край ексминистърът Миглена Кунева.

През март тя издаде заповед, с която се забранява на служителите в МОН и в регионалните инспекторати по образование да участват при изготвянето на проекти за учебници, учебни помагала и познавателни книжки. Целта й беше да се пресече възможността за възникване на конфликт на интереси при предстоящите процедури по одобряване на новите учебници.

Сега се оказва, че служители на МОН отново могат да участват при изготвянето на учебните материали, като предварително декларират това обстоятелство.

Така че сред авторите на учебници сега има един шеф на дирекция в МОН, трима държавни експерти и двама главни експерти.

Отделно в регионалните дирекции петима са участвали в писането на учебни помагала. От тях един е началник на регионална дирекция на образованието, а останалите четирима са старши експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 6 години
Че това не е новина , а отколешна "демократична " практика ! Естествено - за пари !Горките деца - колко ли още имат да теглят ...
6
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ето защо учебниците са от *** по- ***. Как се учи български като ти пишат думата първо грешна, пък после вярна граматически? Това тотално обърква децата. Или как се учи английски като в учебника няма никакво указание за произношенение и превод? А самите учебници са с голям формат и от тежка гланцирана хартия, като че ли специално създадени да увредят неукрепналия гръбначен стълб на децата! Външен вид без никакво полезно съдържание. Като са ги правили са мислили най-вече захонорарите си
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е новината?! Нима сте забравили мадридския мушеник сам си пишеше молбите за реституция, след което минаваше от другата страна на бюрото и си ги разпишваше, оня скот олимпи кътев ги разнасяше?
4
0
 
12
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Забележил съм ,че най ми е изгодно сам да пишем учебници , сам да си ги одобрявам и да ми плащат ,но не мога да разбира на какво се дължи.
3
0
 
11
 
! Отговори
ясно... преди 6 години
А, те за това са пълни с тъ.пизми! Ей сега стсна ясно. Те в МОН се знае, че са халтави и малко глуповати. Как беше? "Напишете личните данни на Христос. Майка.. Баща..."
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо всяка година нови програми с нови учебници от хиляда издателства?!Пак иде реч за усвояване на едни пари, които могат да бъдат използвани за нещо по-добро.
1
0
 
10
 
! Отговори
критерии преди 6 години
Милен Велчев изпомпал 30 млн от БТК,а уволняват професори за 300 лв 4подкуп".