БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
13
 
! Отговори
Тошко преди 6 години
Нинова, искам да си купя домашен телефон, български с шайба, червен. В Мездра търсих - няма. Къде мога да си купя?
48
0
 
10
 
! Отговори
BILL преди 6 години
Българските производители ще се научат да произвеждат качествени стоки, когато големите вериги предлагат САМО чужди качествени стоки и когато българските производители бъдат позорно изгонени.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо съжнателно си създаваме проблеи с ЕС. По правилата на ЕС свободната търговия в рамките на общността не може да се ограничава и няма как някой да се задължава да продава само български стоки! Това е дискриминация срещу чуждите стоки и ще доведе до процедура срещу България!
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,кой ще проверява в "българския" алкохол какъв спирт слагат ?"българските" колбаси се правят от замразени субпродукти от целия свят изкупуват ги на безценица ."българските" сирена с палмова мазнина и сухо мляко не знайно от къде .Големи "патриоти" станахте,Брей !
45
1
 
10
 
! Отговори
riko преди 6 години
До Го4оИ да не забравим българското уиски и водка.....***..добре, че не са на власт
44
1
 
10
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
На Нинова пак и пречи ДЕМОКРАЦИЯТА! Ха ха ха ха.....
43
3
 
14
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
На БГ-цоциалистите да се продават само български автомобилни гуми , телевизори и ножчета за бръснене!
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е ясна! Бранша на българските производители лобират за това защото бг производителя произвежда най-некачествената стока в ЕС. Аз също бих взимал само българска стока, НО то само ***.
41
8
 
15
 
! Отговори
Циник до 49 преди 6 години
Това твоето е..."Бия самара - да се уплаши магарето!"Планова...не...никаква икономика нямахме!Паста за зъби за СеСеРе...и дървосекачи в КОМИ...не са икономика!Целия СИВ беше уродлива имитация!
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
следваща стъпка - задължават ни да купуваме българско. като изборите...
39
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Толкова често се трият постове, че човек не може да ги адресира!Предния ми е за джентълмена с дълбоките потури, и латинската шльокавица...сега май е 45 коментар
38
1
 
12
 
! Отговори
Циник до 48 преди 6 години
Целия свят ( цивилизования) пише на собствения си език - или на английски!Шльокавица като твоята ползват високопланински джентълмени от долината на дълбоките потури...дето не им стига пипето как се сменя езика на клавиатурата!Далече е от иЛенктуалните ви невъзможности!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от БСП що решиха че ще им купувам *** на родните "бизнесмени" ?
36
3
 
11
 
! Отговори
Wind преди 6 години
На теория хубаво, на пратика ужасяващо зле. За жалост българските стоки са по-скъпи от чуждестранните. Като сложиш на щанда български продукт, който е с 50% по-скъп от чуждестранния, естествено е хората да си купят по-евтиния. И мен не ми харесва, че българските стоки са толкова скъпи, но проблемът не е във веригите магазини, а неефективното производство. Тази мярка явно я предлагат или без да са помислили, или за да съберат няколко точки през избирателите, които не мислят.
35
0
 
0
 
! Отговори
До Амаха преди 6 години
++++++++++++++++++++
34
4
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 6 години
До снайпераceliq svqt pi6e be amsalak takav...
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
задължителна българска помия,съкратиха ви живота еб... ви мамата още ли мислите че българското е по хубаво и здравословно
32
1
 
17
 
! Отговори
smallprint преди 6 години
Съгласен. Ама първо в парламента да има поне 75% българи, а не глупави лобисти.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дано го приемат за да знам какво да не купувам
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз се придържам към шотландско уиски (може и японско),чешка бира,испански зехтин ,български хляб и сирене и гледам да не се вълнувам от това че някой от БСП е спал с отвити крака .Ако се произвежда качество - пазар се намира