БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
ненормалници преди 6 години
А ако никой не ги купува зашото вностние са много по-евтини и хората нямат пари и залежат и се развалят кой ще покрие загубите - от БСП ли ще платят?
8
0
 
14
 
! Отговори
Дръндер преди 6 години
Тия *** ли са? а ирландското и шотландското уиски? А чешката, немската и другата бира? Кви ги плещят тия ***?
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте банани и се бришете с тоалена хартия и не се оплаквайте. Който не може да предложи конкурентна продукция да фалира и да ходи на запад да чисти улици, там търсят чистачи. Пазарната икономика и капитализма са най-съвършената система.
6
0
 
19
 
! Отговори
Бье Сье Пье преди 6 години
Искате българско?Добре. Опаковката ще е българска.Доволни ли сте?
5
0
 
23
 
! Отговори
тодор преди 6 години
Добре звучи, но да вземат малко да затегнат и контрола върху българските производители, защото именно те ни тровят с палмови мазнини.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП са смешници. Насила не става. Или социализъм и планова икономика (която беше много по ефективна от сегашната, сега изибщо няма икономика) или да се развиваме още 300 години както са се развивали на запад, ама те са имали колонии, на нас ще ни трябва поне 600 години да ги стигнем. А БСП са циркаджии, социални за социално слабите и задълцителни бг стоки в магазините при див капитализъам, защо изобщо се именуват социалисти.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ги внасят пак от чужбина и само ще ги преопаковат тук.И ще се водят произведени в България.Както са колите на Гриша Ганчев.Типичен ПР за отчитане на дейност.
2
11
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Червените бок луци ще връщат плановата икономика?
1
9
 
21
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Абе хайде стига с тия глупости бе!!Те и без това повечето български ***..аман от простотии и циркове!