БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG

Поне 75% от алкохола в магазините трябвало да е български
Обновена: 19 май 2017 16:18 | 19 май 2017 13:00,
128
БСП внесе поправка: В хипермаркета – задължително продукти от BG
Снимка: архив, Reuters

БСП внесе поправки в Закона за храните за защита на българското производство.

В тях е разписано задължение на щандовете на големите магазини да има определен минимум продукти българско производство. 

Предложението на социалистите е в магазините за търговия на дребно с оборот над 2 млн. лв. българското мляко и млечни продукти да са над 70% от всички млечни продукти. 

Месо и месни продукти от България (без пилешко) трябва да са над 25% от предлаганите, настояват още от БСП. Българското пилешко ще трябва да е над 50% от пилешкото на щанда, ако проектът на социалистите бъде приет. 

БСП настояват виното и спиртните напитки да бъдат българско производство в минимум 75% от асортимента. 

Ако законът бъде приет и търговците не га спазват, те ще бъдат глобявани с 10 на сто от годишния оборот на продуктите, по отношение на които не е спазена забраната. 

Социалистите предлагат в закона да се запише и специално изискване – надписът на опаковките, че продуктът е произведен в България, да означава именно това. Противното ще се третира като заблуда на потребителя. 

С промените се цели защита на българското производство от нелоялни търговски практики на местния пазар, се казва в мотивите на социалистите.

Според тях с новите текстове ще се гарантира равнопоставеност на родните производители с чуждите, голяма част от които идват от страни с високи земеделски субсидии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари