Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала, стягайте се за служба !!!
175
0
 
13
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 6 години
Имайки предвид демографското ни развитие, България първа в ЕС ще има конна армия!
174
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 6 години
таен агент ми бил ,той копчето на сакото не може да закопчае абе торба с лайнна и то рижава.100 литра таен агент.
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеалное вказармата има джица има тули има бакър има навта афтомади самоледи пистоледи има дреи има обуфки стрижат без платно секи ден фафли и вавли много народ да те научи на некои работи
172
6
 
21
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Искат зорлем да изгонят от България и малкото останали читави момчета.
171
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност идеята е да се вкарат ромите в трудови войски с цел- полуинтеграция и някаква полза . Доколкото знам -висшистите ще се обучават само 6 месеца.
170
3
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
"Ситуацията в света"изисква:Колективен договор за сигурност;Професионална, мобилна, неголяма, високотехнологична войска:Съвременни средства за прихващане
169
3
 
21
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За Конституцията:" Дълг" и " Чест" не са закон;Патриотизъм под строй не се възпитава;Клетва дадена задължително(казармената) не важи пред съд
168
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анти-българско предложение. Милиарди ще потънат в джоба на военни и фуражики. Ще се унищожат пак хилади младежи , които после ще избягат . Тоя да се маха веднага .
167
5
 
19
 
! Отговори
Bnm преди 6 години
Тоя кви ги плямпа, то да не е 1885г., изродска работа,наборната армия сега е ''пушене месо''и за такива като него ли ще си дават живота дето съсипаха държавата и без война
166
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Веселин Узунов 191Е отивай да служиш,и да те опънат по братски.Кюрдите също ще ти се зарадват.
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще обсъждат дали може с някакъв кредит да се възвърне тази работа, Уфцете да работят и да плащат кава им е работата.
164
6
 
10
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Агресията към България е в преломна точка! Да, не преувеличавам! Всички момчета на наборна служба ще поемат навън! Тук? Ами тук терена се заема от руснаци, нали виждате какво яростно преселение от там има. Следва? Следва 'Крим'!
163
5
 
33
 
! Отговори
Граничар преди 6 години
С адски *** предложение на доносника Каракачанов ще изгонят и малцината останали българчета.Кой в днешно време ще иска да губи две години от живота си.
162
3
 
22
 
! Отговори
Този тулуп преди 6 години
преяде с власт и почна пак да ръси тъпотии и небивалици
161
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майтап бе Уили. Майтапчйиска им работа. Те така майтапчийски си управляват. Просто това е шоу за тях. Така на майтам станаха управляващи. Майтапа продължава но на наш гръб.
160
15
 
5
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
2 години наборна служба,за морските -3 години , добре звучи така младите няма да мислят за глупости да бягат в чужбина
159
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един народ , който не може да поддържа Армия и Полиция , не е народ
158
3
 
14
 
! Отговори
Didi преди 6 години
Да спре да яде, че е направо ужасен. То мозъка му е само лой,затова говори просттии.Германия няма редовна войска, а ние ще имаме. ........
157
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА ПАЗЯТ ИМОТИТЕ НА КАПИТАЛИСТИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ ЛИ ДЕТО СИ ПРИСВОИХА ФАБРИКИ..ЗАВОДИ..ПЛАНИНИ И ГОРИ....МОРЕТА...РЕКИ И ПОЛЕТА!ТО НЯМА ДЪРЖАВА!