Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистИма пари за казарма, просто се спират детските за децата, чиито родители са непълнолетни и нямат поне основно образование.Развалят се концесиите, явно се печели много от тях.По-добре парите да остават в България, отколкото да се изнасят.Депутатите да не се в возят в коли за по 80 000 лева(примерно) и не е нужно сулю и пулю да ходят с охрана, дето и ти я плащаш...
135
2
 
28
 
! Отговори
Трябва да има ред преди 6 години
Шишко първо се погрижи за Кадровите воиници защото масово напускат и недостика в Армията без офицерите е над 3-4000.броики.Ако можеш ги пращаи с твоите Натовски приятели на Мисия зад граница.Пък докато стане наборната служба или ти няма си Министър или може да е започнала третата световна.И незнам кой ще отиде да защитава продажните депотати който продадоха държавата.Така че започваите да ПОДОБРЯВАТЕ живота в България
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейчетата да не се плашат, такива не ги вземат в казармата.
133
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, чак ***(
132
2
 
11
 
! Отговори
Хи,хи... преди 6 години
Този ако отслабне, като Брад Пит....тогава отивам още веднъж доброволно в армията.
131
1
 
22
 
! Отговори
sd преди 6 години
Да вземат Волен в казармата - нали не е ходил войник. И Станишев и той.
130
12
 
10
 
! Отговори
народна мъдрост преди 6 години
Който не храни своя армия, храни чужда.
129
13
 
11
 
! Отговори
сарказъм, но е вярно преди 6 години
Някога момченцата, които не са служили в БНА трудно си намираха жени.Сега им е по-лесно, просто си намират мъже.
128
21
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Гласувах за Обединените Патриоти.Не съм се излъгал, одобрявам идеята да се възстанови наборната служба.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
61, ясно ми е какъв *** си, щом си писал България с малка буква.***...
126
4
 
7
 
! Отговори
народна мъдрост преди 6 години
Ако искаш да има мир, бъди готов за война.
125
6
 
12
 
! Отговори
тото преди 6 години
Дрън- дрън -та -пляс... Няма начин да задължиш *** на 18 да отиде да бие крак на плаца без да му нарушиш човешките права. Демек то може да прави каквото си поиска. То не, че може да държи пушка вместо мишка, ама нали трябва да сме с другите ядрени държави и да пъчим гърди. Точно за 24 часа турците ако решат ще си пият кафето на Дондуков и в Парламента, а нашите военни няма да можем да ги извадим от землянките.
124
25
 
10
 
! Отговори
един горд баща преди 6 години
Нямало пари за армия ли?Значи преди да ни напъпли псевдодемокрацията наистина България е била по-богата.Българската Народна Армия беше 150 000, без запасняците.Тежко беше в армията, но ако сега бях на 18, пак бих служил.Днес синът ми е на 18 и се радва, че военната служба ще се върне.Той ИСКА да има задължителна казарма, горд съм със сина си - истински Българин и мъж, а не *утка
123
4
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Това са шментикапели ,да отместим фокуса от колегите фенове на масов убиец по медиите...
122
5
 
12
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Един ден някъде 2080-85 година.
121
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамините синчета ги е страх да държат пушка.То не е като да държиш "оная" си работа...
120
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам коя българска майка би се радвала да прати детето си в казарма, та да "стане мъж". Още по-голяма мотивация да се махнат от България.
119
3
 
26
 
! Отговори
Ддд преди 6 години
По лесно ще възстанови хайдутско Движение отколкото казармата
118
5
 
23
 
! Отговори
Позор! преди 6 години
Сетила се Кака Мара да се побара! 5000 войници се търсят, никой не иска да служи! Автомати от 1956 г. Разпродадена техника. Никакво материално осигуряване. Но за сметка на това IT специалисти на кило... Щом по университетите обикалят и молят да се запишеш в резерва и за специализирана военна подготовка, значи БА го е закъсала яко... Циркаджии сме! Генерали без армии!
117
4
 
26
 
! Отговори
радист преди 6 години
Служел съм в казармата на радиостанция която струваше около 1 милион лева.Радиостанцията се превозваше от ЗИЛ 131.Де да видя сега как ще се купи такава техника!По скоро Каракачанов си прави вятър на зъбите!Благодарение на службата си в такова поделение сега си поправям всичките си електроуреди.