Парламент без "Воля"... ако изборите бяха днес. Кой е №1?

ГЕРБ взима 34,2% от гласовете, следва БСП с 27,6%
19 май 2017 20:15, Красимир Ангелов
53
Парламент без "Воля"... ако изборите бяха днес. Кой е №1?
Снимка: Булфото

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес, сочат данните от национално представително проучване на агенция "Барометър България", направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.

В анкетата са участвали 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона.

На въпрос: "Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?", анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, поставят на първо място ГЕРБ с 34,2%, следвани от БСП – 27,6%.

Третото място остава за Обединените патриоти с 11,2%, а ДПС отново са четвърта сила с 8,6% от гласовете.

Според данните, партия "Воля" на Веселин Марешки, която е последната партия в 44-ия парламент, остава извън Народното събрание, ако изборите бяха днес. "Воля" събира подкрепата на 2,2% от анкетираните.

Далеч под бариерата от 4% остават следващите партии. В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, "Да, България", "Нова република" и АБВ.

Твърдо под 4 % остава и подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%.

21,7% от респондентите пък заявяват твърдо, че няма да гласуват.

ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване, отчитат от "Барометър България". Това вероятно се дължи на факта, че управляващата партия акумулира традиционен конформистки вот, наблюдаван като декларативна подкрепа от избирателите винаги в началото на ново управление.

Увеличава се подкрепата и за патриотите, отчитат социолозите. Според тях това се дължи на ролята им за отстраняване на ДПС от властта и като балансьор в българския политически живот. Доверието към ОП най-вероятно е свързано и със заслугата им за увеличение на минималната пенсия веднага с близо 1/4 при сформиране на правителство и управленска програма.

Партия ДПС затвърждава позиции в рамките на традиционния си електорат. Очевидно и след изборите не се наблюдава преливане на подкрепа от привържениците на ДПС към ДОСТ, която се свързва с прокарване на турско влияние у нас, смятат от "Барометър България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
дост преди 6 години
хахаха тоя дост *** и бсп то и дпс то .смях.но смехът тепърва предстои!
41
0
 
2
 
! Отговори
осман преди 6 години
преди изборите за дост говореха 0.3 %.а взехме 3%.без да броим фалшификациите.значи щом дават 1% .това се равнява на около 9 % .при следващите избори.и ванга ще е познала отново резултата.колкото и да лъжете дпс вече е умряло.цяло чудо е за турците в бг че дпс е в парламента.щото само *** на пеевски са гласували за тая мафия руска.....
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
парламен без мошенник демек :)
39
3
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Значи народо продължава да си е ***!
38
3
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Гнусна инсинуация !
37
0
 
12
 
! Отговори
ТОВА......... преди 6 години
ТОВА БЪЧВАРОВА ЛИ ГО ИЗМИСЛИ ЧЕ ДА НАКАРА МАРЕШКИ ДА СЕ ПОДЧИНИ НА ГЕРБ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ОСТАНЕ - ОСВЕН ХОРА ОТ ГЕРБ ДРУГИ НЕ БИХА ГО НАПРАВИЛИ
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иво Сиромахов много яко го играе тоя тъппанар на снимката! Уахаххха.... Голям!
35
4
 
11
 
! Отговори
do ViP преди 6 години
Ей Випе, хващай се да бачкаш нещо и да изкарваш пари, стига само си писал тъпотии по форумите!
34
14
 
9
 
! Отговори
ViP преди 6 години
Знаете ли,иска ми се още поне 25-30 години да "управлява" борисоФ и да закриват въобще държавата България,да си останем само на територия и история такава...то сега не е останало нищо от нас и държавата ни..нека поне да си взимат всичко и да се преключва,а !???
33
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Само да попитам, понеже не е споменато че анкетата е на произволен принцип, то на конкретен принцип ли е? Пълно глупостите са това, няма как Воля да загуби толкова избиратели за такъв период. Напротив, според мен са дигнали поддръжниците си. Не ни баламосвайте със платени социологически проучвания! Картофите не ги вадим с бомби!
32
8
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Значи няма смисъл от нови избор, пак същите ще управляват. Аз съм против предсрочни избори. Каквото си е избрал народът, такова ще си го търпи 4 години.
31
2
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До 29 лисунгер. А ти кой си и какъв си, бе смотан ***? Какво си постигнал, та ще ни държиш сметка и ще даваш акъл? Даже нямаш доблест и смелост един ник да си сложиш и се криеш под името никой.
30
3
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
До 29 *** анонимник. Що ти държавогробарите от БСП ли искаш?
29
4
 
1
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Д0 19. Има световни примери и то не един - Германия да речем след 2СВ. А твоето мнение на случаен червендалест анонимник няма никакво значение за резултатите от изборите и ако си жив ще видиш и четвърти, и пети път. Защото другите не стават.
28
14
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ ще иска избори преди 6 години
ГЕРБ ще поискат нови избори, защото ще спечелят 51% след 2 години.
27
6
 
21
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
КАК ДА ИМА УСПЯВАЩО УПРАВЛЕНИЕ С ТЕЗИ ПРОСТАЦИ !!!!
26
3
 
17
 
! Отговори
men преди 6 години
куче влаче рейс мале ле... цирк балкански в действие.
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая до Марешки да не му е любовница? Е, много е грозновата...
24
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите си заслужават управлениетовинаги им пробутват по едно янедето да обере гласовете на БСП-тощото те са против гробарите от гербянета на врумуто обеща да го уволни банкянското цига.не ама после си му беше най-здравата патерицаайде кусате това дето сте надробили и да ви е сладкои не се чудете що унгарците имат премиер с топки авие женски полов органдето който мене го *** па и вас бараб с него
23
2
 
9
 
! Отговори
Wind преди 6 години
Стига с тези проучвания. Да се хващат на работа, а не само да си броят рейтингите. Хората да държат правителството под око и всяко грешно решение, както беше с това за строежа по морето, да бъде силно критикувано и протестирано. Това е демокрация, а не да чакате имагинерни спасители. Такива никъде няма!