Е-управлението – път за реформите на институциите

Само с него ще има промяна в административното обслужване
12
Е-управлението – път за реформите на институциите
Снимка: Прессекретариат на президента

Електронното управление е стратегически приоритет за България, а дигиталната трансформация на администрацията е необратим процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса. Електронното управление не е просто дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. Около това мнение са се обединили държавният глава Румен Радев и председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Екипът на агенцията и президентът Румен Радев обмениха мнения по приоритетите, целите, основните дейности и предизвикателствата пред развитието на е-управлението в България. Сред тях са трансформацията на удостоверителните във вътрешно административни услуги, осъществяването на контрол на бюджетните разходи и на проектите и дейностите на административните органи в областта на е-управлението, както и на дейностите в областта на мрежовата и информационна сигурност на национално и на европейско равнище.

"Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и на процесите в тях. То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури", коментира председателят на ДАЕУ Росен Желязков.

Той посочи още, че стандартизацията и споделянето на ресурси от административните органи са ключови условия за цялостна оптимизация на изразходваните бюджетни ресурси в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление.   

"Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е дълбока и всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция на територията на България", заяви държавният глава Румен Радев по време на разговора.

Президентът изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на българската администрация в полза на гражданите и на бизнеса.

Румен Радев и Росен Желязков споделиха мнението, че е-управлението трябва да е приоритет не само за държавната агенция, а за всички институции и административните органи следва да работят последователно както за оптималното използване и поддръжка на вече наличните ИКТ ресурси и информационни системи във всички сектори, така и за тяхната оперативна съвместимост и стандартизация.

Автоматизираният обмен на данни между информационните системи на отделните администрации и националната схема за електронна идентификация са основни условия за ефективно е-управление в България, беше подчертано още по време на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Podig oto преди 6 години
Simulanti.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце колко пъти да ви прави ел.правителство ?! При всеки мандат прай по едно електронно правителство което изкарва все по-малко и по-малко!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНЕ, ЩЕ СЕ УВОЛНЯТ 5000 ЧИНОВНИЦИ ХАЙЛАЗИ ОТ БСП НАЧЕЛО С РУМЕН ТИКВАТАИ ЦЯЛАТА РУСОФИЛСКА ПАСМИНА
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДЕВ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПУСНЕ КОМПЮТЪРА
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резидента на Русия в България бил голям АйТи специалист. Като виден русофил и той е дялън камък става за всеки дувар и похлупак за всяко гърне. Интересно тези изключителни способности от кой ги прехвана от генералите Илиана, Корнелия и Деси или от руските си началници генералите Решетников и Макаров.
5
2
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Имаме ли вече дигитален комисар или нямаме
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ЧЕ ТРЯБВА ДА УВОЛНЯТ 50000 ХАЙЛАЗИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ГЕРБ.КАКВИТО СА НЕКАДЪРНИ, ЩЕ УМРАТ ГЛАДНИ.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха мафията никога няма да допусне в България да има справедливост а още по малко свободни търгове за ОП!Така ще го направят че да не работи и да може да се манипулира!Но българите искат крадци да ги управляват и си избират редовно мутри и комунисти така че всичко е ОК.
2
1
 
10
 
! Отговори
аз там преди 6 години
Само като прочетох първото изречение схванах докъде ще я докарат отново тая работа - до безсмислено говорене и усвояване на милиони.
1
2
 
11
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Много правилно,Е-управление е много полезно Ибързо а и така и корупцията ще намалее защото правиш всичко от компютъра и нямаш контакт с чиновник.