Плевнелиев срещу Радев: Не отваряйте стенограмата за КТБ!

"Президентът е на път да допусне невиждана стратегическа грешка"
Обновена: 25 май 2017 10:19 | 25 май 2017 09:06,
157

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) настоя пред Bulgaria ON AIR настоящият държавен глава Румен Радев да не разсекретява стенограмата за КТБ.

В неделя пред БНР настоящият президент обяви, че е готов да разсекрети стенограмата, но ще изчака до 26 май да получи съгласие от всички участници в разговора.

Още по темата

Според него стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса: "Кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност".

Затова той подготви писма до участниците в срещата и настоя да получи от тях утвърдителен отговор дали въпросният документ да бъде разгласен. Отговорите все още се чакат.

"За мен отварянето на стенограмата за КТБ означава преди всичко, че президентската институция ще е големият губещ. Представете си, че вие сте политик, който ще ходи на констатации пред президентската институция, знаейки, че оттук нататък всяка стенограма може да бъде, когато някой си иска, разсекретена. Вие ще ходите там единствено и само с медийни опорни точки. Няма да има честен дебат, а това, разбира се, ще донесе много сериозна щета на президентската институция", заяви в "България сутрин" Плевнелиев.

"За мен, ако това се случи със съгласието на президента Радев, той ще носи отговорността за това, че ще допусне първо стратегическа грешка, която досега български президент не е допускал, второ - за съжаление президентската институция дългосрочно ще страда много от това", добави Росен Плевнелиев.

Той коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, който на среща с македонския си колега Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия през македонската земя.

Плевнелиев определи казаното като "безспорен скандал и провокация с много дълбок замисъл".

Той призова всички представители на българската държавност също да заявят своята позиция по въпроса и най-вече президентът Румен Радев: "Мълчанието е тотална грешка - България не бива да мълчи тогава, когато се поругава нашата история".

И още той сподели първо пред Bulgaria ON AIR, че вече е член на Европейския съвет по външна политика и в следващите седмици му предстоят срещи с важни политици в Берлин, Ню Йорк, Китай, Австрия и Словакия.

"Радвам се на признанието, което получавам. Очевидно по света хората са разбрали каква беше моята кауза, за какво се борех. Но това е и кауза за България - продължавам да представлявам България, да работя за България", увери бившият държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
7
 
! Отговори
Антон преди 6 години
Има ли вариант в момента да се готви нов вариант на стенограмата. Такъв който устройва политиците, пък ужким чакаме съгласието им.На въпросната стенограма са се говорели много много интересни неща. И тези нямат никакъв интерес това да става обществено достояние.
114
1
 
5
 
! Отговори
Силвър преди 6 години
След като от разсекретяването на въпросната стенограма няма да стане ясно кои са били съучастниците на Цветан Василев в източването на КТБ, нито пък ще спомогне за тяхното осъждане не виждам причина за наейното отваряне.
113
1
 
9
 
! Отговори
Питам преди 6 години
КОЙ ли го пуска по телевизията този ?
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йклллллккк
111
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнението на този не струва пукната стотинка за народа и чак продължава да си натрапва мнението.
110
0
 
8
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
То парите ги няма, те тръгнали да се разправят с тази стенограма. И Влади Горанов каза, че повече от 10-20% от източените активи на банката няма да бъдат намерени, а както се вижда и Василев не могат да го върнат.
109
1
 
5
 
! Отговори
Bezcveten kristal преди 6 години
Prozrachna otkrita chestna plostadna bg jiva demokracia...koi se strahuva ot kamanite i prashkite na nedovolnite demokratichni bulgari botevci i levskari ot plostad "ne pei mi se ne smei mi se"?A inak portretite na martvite botevci i levskari sa mnogo udobni za duvarite na darjavnite kabineti s podli narodoubiistveni karvavi zagovori na bg narodni partiini politicheski izmennici i predateli...kam ludite kravi...i kravari...
108
2
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
КТБ е банка създадена и ръководена от престъпници наричащи себе си банкери и престъпници наричащи себе си политици. *** кокошка ри поради липса на подходящо образование не се считат за банкери и бързо заминават към затвора.Тези банкери и политици т.е.крадци директно по безочливо начин ограби ха банката разбирай държавния бюджет и до момента няма нито един задържан и осъден.В заключение българска държава няма тя е само име на организирана престъпна група която извършва престъпления .
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
117 ти си от тия дето питат за един преател и са ти ясни всички щом не са твоето значи са отбпеевски и ала бала. За деос гласува нали?
106
15
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 111 Щом си написал ФАЩ си ми ясен. За БСП ли гласува?Умник.
105
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се види тоя какво е говорил. Ще се посмеем.
104
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
.... Влогове са били покрити. И това което се е обсъждали според мен е Кои обезателно да бъдат изплатени. Което поставя в неравностойно позиция всички клиенти на банката които нямат подобни защитници.От там ще стане ясно как шепа "държавници", главен прокурор се съгласяват или стоят безучастно при планирането на престъпление.Само предполагам :)
103
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И каза ГМО Охлюва,а ние казах ме "мир на черупката му"!
102
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Едната част от интервюто е изказване на държавник и това не е първата, нито третата(в която се хвали къде са "го турили" сега, заради проевропейската му насоченост)Трябва да се реагира на подобни изказвания на Путин или когото и да е било. Не остро, а аргументирано да се сложат на място.Друг е проблема, че този индивид скача само срещу Русия и то е ясно защо - понеже е американец. Иначе за Ктб, от там ще лъсне най- вероятно, кого са настоявали да обекти държавата, понеже не всички влогове
101
3
 
31
 
! Отговори
иван преди 6 години
росица я е страх от истината
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците за кой работя за ФАЩ , ЕС, НАТО или Россия или за български народ???
99
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роска, мафията ли обслужваш в момента? Задкулисието срещу което рева цял мандаят?
98
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стратегическа грешка е единствено избирането на Плевнелиев за президент.
97
9
 
43
 
! Отговори
Teodor преди 6 години
Боже, колко се радвам, че този спаружен *** вече не е президент!
96
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стагегическа правдаСамо ком.плексар може да говори за "правда" от името на "народа", разбирай простолюдието.