Предизборната кампания на ДПС – най-скъпа, на "Воля" – най-евтина

Това сочат отчетите на Сметната палата във връзка с последните избори
26 май 2017 18:12,
7
Предизборната кампания на ДПС – най-скъпа, на "Воля" – най-евтина
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г.

Всичките 29 участниците в изборите – 11 партии, 9 коалиции и 9 инициативни комитети, са представили отчетите си.

Най-големи разходи за кампанията е отчело ДПС – 2,35 млн. лв. ГЕРБ е втора с 2,31 млн. лв., следвана от "БСП за България" – 1,24 млн. лв. и "Обединени патриоти" – 741 хил. лв.

Най-евтина кампания от парламентарно представените формации отчита "Воля" – едва 208,5 хил. лв.

Сметната палата е започва одита на участниците в изборите за Народно събрание за случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 26 участници надхвърлят тази сума, пише "Труд".

При този одит се извършва фактическа и документална проверка на даренията, направени от дарителите, на предоставените вещи и услуги за безвъзмездно ползване, дали е предоставена декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят една минимална заплата, по банков път ли са постъпили приходите и извършени разходите над 1000 лв., подадена ли е в срок информацията за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс по време на предизборната кампания.

Ще бъде проверено и:

– Съответствието между размера на дарените или предоставени за предизборната кампания средства от физически лица и размера на доходите на лицата, когато средствата са в размер над 1000 лв.
– Спазването на регламентираните забрани за финансиране и подпомагане на предизборната кампания;
– Съответствието на отчетените разходи с установените от извършените проверки, в т.ч. по информация от доставчици на стоки и услуги;
– Спазването на определените от Изборния кодекс ограничения на общия размер за финансиране на предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
пари преди 6 години
това е само върхът на айсберга.а парите реално платени на ръка на ***.нито един нормален турчин.....нормален...не е гласувал за дпс.следвщите избори дост ще е в парламента поне 2 пъти и половина марешки...дпс е вън от парламента реално....
4
3
 
5
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Долу мафията дпс дс.Да живее ДОСТ!!
3
1
 
2
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 години
На Марешки в разходите вписан ли му е бензина който го продава на загуба?
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ЧЕ КАК НЯМА ДА Е НА ДПС НАЙ-СКЪПАТА КАМПАНИЯ -ТАМ СА СТАРИ ВЪЛЦИ С ВЪЛЧИ АПЕТИТ ДА НЕ КАЖА ЛАКОМИЯ/ ИМАМ ВПРЕДВИД ДОГАН,ПЕЕВСКИ И ВСИЧКИ ОКОЛО ТЯХ /
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предизборната кампания на Воля се водеше в аптеките, заедно с продажба на лекарства, в абсолютно нарушение на закона и морала. Всеки , който купи хапчета му даваха брошура на Марешки, даже на гърба на касовите им бележки пишеше "Воля". Отделно витрините на всичките му аптеки бяха окичени отгоре до долу с негови плакати, те на практика работиха като предизборни щабове.